Podkarpackie proziaki z masłem czosnkowym

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Podkarpackie proziaki, to przysmak który wszyscy uwielbiamy. Nasze babcie przygotowywały je na kuchni opalanej drewnem, jednak dziś opiekamy je na patelni i są równie pyszne. Sodowe bułeczki świetnie komponują się ze słonymi i słodkimi dodatkami.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka pszenna

    1/2 kg
  • kefir

    1 szklanka
  • jajko

    1 sztuka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • cukier trzcinowy

    1/2 łyżeczki
  • przyprawa do potraw Kucharek

    do smaku

Masło czosnkowe:

  • masło

    1/2 opakowanie
  • roztarte ząbki czosnku

    3 sztuki
  • świeża natka pietruszki

    1 pęczek
  • przyprawa do potraw Kucharek

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, cukier, jajko, wlewamy kefir, szczyptę przyprawy do dań i wyrabiamy ciasto.

2. Stolnicę oprószamy mąką, układamy ciasto i rozwałkowujemy na placek o grubości jednego centymetra.

3. Przy pomocy szklanki wycinamy krążki, a pozostałe ciasto zagniatamy i ponownie wycinamy kółka.

4. Tak przygotowane krążki z ciasta nakrywamy ściereczką i po 20 minutach smażymy na rozgrzanej, suchej patelni z każdej strony na złoty kolor.     

 

 

Kucharek_pl
Proziaki podajemy z masłem czosnkowym lub kwaśną śmietaną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat