Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Podkarpackie proziaki z masłem czosnkowym

5.0
(49)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Podkarpackie proziaki, to przysmak który wszyscy uwielbiamy. Nasze babcie przygotowywały je na kuchni opalanej drewnem, jednak dziś opiekamy je na patelni i są równie pyszne. Sodowe bułeczki świetnie komponują się ze słonymi i słodkimi dodatkami.

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna 1/2 kg
kefir 1 szklanka
jajko 1 sztuka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
cukier trzcinowy 1/2 łyżeczki
przyprawa do potraw Kucharek do smaku

Masło czosnkowe:

masło 1/2 opakowanie
roztarte ząbki czosnku 3 sztuki
świeża natka pietruszki 1 pęczek
przyprawa do potraw Kucharek do smaku

Porada

Proziaki podajemy z masłem czosnkowym lub kwaśną śmietaną.

Przepis i sposób przygotowania na: Podkarpackie proziaki z masłem czosnkowym

1. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, cukier, jajko, wlewamy kefir, szczyptę przyprawy do dań i wyrabiamy ciasto.

2. Stolnicę oprószamy mąką, układamy ciasto i rozwałkowujemy na placek o grubości jednego centymetra.

3. Przy pomocy szklanki wycinamy krążki, a pozostałe ciasto zagniatamy i ponownie wycinamy kółka.

4. Tak przygotowane krążki z ciasta nakrywamy ściereczką i po 20 minutach smażymy na rozgrzanej, suchej patelni z każdej strony na złoty kolor.     

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak