Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi lubelskie z kaszą gryczaną i serem

5.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Jeśli jesteście zwolennikami pierogów ruskich, te lubelskie z pewnością przypadną Wam do gustu. Podane na talerzu koniecznie przyozdóbcie skwarkami i cebulką, dzięki czemu zyskają piękny wygląd i nadadzą daniu wyjątkowego smaku. 

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna 300 g
jajko 1 sztuka
woda letnia 1 szklanka
olej rzepakowy 1 łyżka

Nadzienie:

kasza gryczana 200 g
cebula pokrojona w kostkę 1 sztuka
ząbek czosnku 1 sztuka
boczek wędzony pokrojony w kostkę 100 g
mięta 10 liści
ser twarogowy 200 g
śmietana 18% 2 łyżki
przyprawa do potraw Kucharek do smaku
skwarki
kwaśna śmietana 200 g

Porada

*200 g kaszy gryczanej ugotowanej.

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi lubelskie z kaszą gryczaną i serem

1. Boczek wytapiamy na patelni dodając cebulę i czosnek.

2. Kaszę mieszamy z serem, boczkiem z cebulą, czosnkiem, śmietaną i dokładnie wyrabiamy.

3. Całość przyprawiamy przyprawą do potraw i pokrojoną miętą.

4. Na stolnicy wyrabiamy ciasto, wałkujemy na grubość 2-3 cm szklanką wycinamy pojedyncze krążki, na które nakładamy farsz i sklejamy brzegi.

5. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie około 6 minut, aż wypłyną na powierzchnię wody.

6. Tak przygotowane pierogi podajemy okraszone skwarkami z cebulą i kwaśną śmietaną

 

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak