Krokiety z mięsem

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Krokiety z mięsem to danie, które w latach 90 bardo często gościło na polskich stołach. Ich smak pamięta każdy, ale może nie każdy pamięta, jak odczarować ich smak, który tak dobrze pamiętamy z rodzinnego domu. Nie zapomnijcie, że najlepiej smakują z barszczem czerwonym Kucharek!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Naleśniki:

  • jajka duże

    2 sztuki
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • woda gazowana

    1/2 szklanki
  • mleko

    1 szklanka
  • Szczypiorek liofilizowany Prymat

    1 łyżka
  • masło klarowane

    do smażenia
  • przyprawa do potraw Kucharek

    do smaku

Farsz:

  • pręga wołowa ugotowana

    1/2 kg
  • cebula pokrojona w kostkę

    2 sztuki
  • ząbki czosnku pokrojone w plastry

    2 ząbki
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • Natka pietruszki liofilizowana Prymat

    1 łyżka
  • wywar wołowy

    1/2 szklanki

Panierka:

  • jajka duże

    2 sztuki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania;  

1. Jajka i mleko mieszamy razem. Dodajemy mąkę, przyprawę uniwersalną i miksujemy. 

2. Pod koniec wlewamy dla pulchności wodę, dodajemy szczypiorek, jeśli ciasto będzie za rzadkie dodajemy mąkę lub odwrotnie.

3. Z tak przygotowanego ciasta smażymy cieniutkie naleśniki i odkładamy do przestudzenia. 

4. Na patelni na maśle smażymy cebulę, czosnek i razem z mięsem mielimy w maszynce do mięsa doprawiając do smaku przyprawą uniwersalną. Do tak przygotowanego mięsa wlewamy rosół, dodajemy natkę pietruszki i mieszamy. Na smażone naleśniki nakładamy farsz, zawijamy do środka, rolujemy, a następnie wkładamy do rozkłóconych jajek i dokładnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na maśle klarowanym na złoty kolor z każdej strony.

Smacznego!

 

 

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat