Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa z botwinki z fasolką, ziemniakami i koperkiem

5.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Klasyczna, polska zupa sezonowa z botwinki z młodymi ziemniakami i koperkiem.

 

 

 

 

Składniki:

Na zupę:

botwinka 1/2 kilograma
cebula 2 sztuki
czosnek 3 ząbki
rosół z kury Kucharek 2 litry
ziemniaki 2 sztuki
marchew młoda 1 sztuka
fasola czerwona 200 gramów
boczek 200 gramów
śmietana 18% 200 mililitrów
jajko 4 sztuki
koperek świeży 1 pęczek
sok z cytryny z 1 sztuki
masło klarowane 2 łyżki

Do smaku:

Kucharek SMAK LATA
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z botwinki z fasolką, ziemniakami i koperkiem

Dokładnie umyć i posiekać botwinkę. Oddzielić korzenie, łodygi i liście. Obrać z łupin czosnek i cebulę.

Pokroić w kostkę cebulę, a czosnek w plasterki. Obrać i pokroić w kostkę ziemniaki. Umyć i pokroić w kostkę młoda marchewkę. Ugotować na twardo jajka. Koperek umyć, osuszyć i posiekać.

Pokroić boczek w kostkę. Boczek usmażyć na chrupko na rozgrzanej patelni.

W dużym garnku na maśle usmażyć cebulę, czosnek, dodać ziemniaki, korzenie i łodygi botwiny, marchewkę. Po chwili zalać gorącym rosołem i ugotować do miękkości warzywa.

Następnie dodać liście botwiny i fasolę. Po kilku minutach dodać śmietanę, sok z cytryny  i doprawić do smaku.   

Tak przygotowaną zupę z botwiny podawać z ugotowanymi cząstkami jajka, chrupiącym boczkiem i świeżym, posiekanym koperkiem.  

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak