Przepis i sposób przygotowania na: Zupa z botwinki z fasolką, ziemniakami i koperkiem
Dokładnie umyć i posiekać botwinkę. Oddzielić korzenie, łodygi i liście. Obrać z łupin czosnek i cebulę.
Pokroić w kostkę cebulę, a czosnek w plasterki. Obrać i pokroić w kostkę ziemniaki. Umyć i pokroić w kostkę młoda marchewkę. Ugotować na twardo jajka. Koperek umyć, osuszyć i posiekać.
Pokroić boczek w kostkę. Boczek usmażyć na chrupko na rozgrzanej patelni.
W dużym garnku na maśle usmażyć cebulę, czosnek, dodać ziemniaki, korzenie i łodygi botwiny, marchewkę. Po chwili zalać gorącym rosołem i ugotować do miękkości warzywa.
Następnie dodać liście botwiny i fasolę. Po kilku minutach dodać śmietanę, sok z cytryny i doprawić do smaku.
Tak przygotowaną zupę z botwiny podawać z ugotowanymi cząstkami jajka, chrupiącym boczkiem i świeżym, posiekanym koperkiem.