Zupa z botwinki z fasolką, ziemniakami i koperkiem

Zupa z botwinki z fasolką, ziemniakami i koperkiem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Klasyczna, polska zupa sezonowa z botwinki z młodymi ziemniakami i koperkiem.

 

 

 

 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na zupę:

  • botwinka

    1/2 kilograma
  • cebula

    2 sztuki
  • czosnek

    3 ząbki
  • rosół z kury Kucharek

    2 litry
  • ziemniaki

    2 sztuki
  • marchew młoda

    1 sztuka
  • fasola czerwona

    200 gramów
  • boczek

    200 gramów
  • śmietana 18%

    200 mililitrów
  • jajka

    4 sztuki
  • koperek świeży

    1 pęczek
  • sok z cytryny

    z 1 sztuki
  • masło klarowane

    2 łyżki

Do smaku:

  • Kucharek SMAK LATA

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dokładnie umyć i posiekać botwinkę. Oddzielić korzenie, łodygi i liście. Obrać z łupin czosnek i cebulę.

Pokroić w kostkę cebulę, a czosnek w plasterki. Obrać i pokroić w kostkę ziemniaki. Umyć i pokroić w kostkę młoda marchewkę. Ugotować na twardo jajka. Koperek umyć, osuszyć i posiekać.

Pokroić boczek w kostkę. Boczek usmażyć na chrupko na rozgrzanej patelni.

W dużym garnku na maśle usmażyć cebulę, czosnek, dodać ziemniaki, korzenie i łodygi botwiny, marchewkę. Po chwili zalać gorącym rosołem i ugotować do miękkości warzywa.

Następnie dodać liście botwiny i fasolę. Po kilku minutach dodać śmietanę, sok z cytryny  i doprawić do smaku.   

Tak przygotowaną zupę z botwiny podawać z ugotowanymi cząstkami jajka, chrupiącym boczkiem i świeżym, posiekanym koperkiem.  

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat