Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka z sosem mięsnym
Kopytka z mięsem, wywołują u nas wspomnienia z dzieciństwa. Robi się je zaledwie z kilku składników, a ich smak uzależniony jest od dodatków. Kopytka z jakim sosem są najlepsze? To oczywiście kwestia indywidualna. Świetnym sposobem jest przygotowanie kopytek z mięsem lub gulaszem. Można również przygotować je ze schabem oraz sosem jasnym Kucharek. Sos lub masło są mile widzianym dodatkiem do kopytek. Dzięki temu nie są one suche. Kopytka zestawione z mięsem i sosem pieczeniowym jasnym Kucharek to pełnowartościowy obiad, który pokochają wszyscy!
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obieramy i kroimy w połówki lub ćwiartki, wkładamy do wody, solimy i gotujemy do miękkości.
2. Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub dusimy zaraz po ugotowaniu.
3. Na przygotowaną stolnicę lub blat wysypujemy przesianą mąkę oraz dodajemy ziemniaki. Robimy w nich delikatne zagłębienie, w które wbijamy całe jajko.
4. Całość dokładnie solimy i ugniatamy ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką.
5. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę, w której będziemy gotować kopytka. Wyrobione ciasto dzielimy na 3-4 części i każdą z nich formujemy na kształt wałka, z którego będziemy kroić ok. 2 cm kopytka.
6. Pokrojone kopytka, wrzucamy do wrzącej, osolonej wcześniej wody i gotujemy przez ok.3-4 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.
7. Jeśli lubicie kopytka z dodatkiem sosu z kawałkiem mięsa, koniecznie go przygotujcie schab duszony w sosie własnym:
8. Schab pokrój na kawałki o grubości ok.2 cm, a następnie ułóż je na suchej i dobrze rozgrzanej patelni. Mięso musi nabrać mocno brązowego koloru z każdej strony.
9. Kiedy mięso jest już podsmażone, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, Przyprawę do potraw Kucharek, pieprz do smaku, a następnie zalewamy wodą, aż do przykrycia mięsa. W trakcie duszenia, woda może odparować dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, by ją dolać.
10. Schab dusimy pod przykryciem do ok. 60 minut,
11. Gotowy schab podajemy z kopytkami polanymi Sosem pieczeniowym jasnym Kucharek.
Smacznego!