Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kopytka z sosem mięsnym

5.0
(35)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pamiętacie ten wspaniały smak kopytek z sosem mięsnym, które przygotowywała mama lub babcia? Niezwykle proste w przygotowaniu, dziś są przyrządzane z różnymi dodatkami i na bazie np. słodkich ziemniaków. Zgodzicie się chyba, że smak tradycyjnych kopytek jest nie do podrobienia? Smacznego!

Składniki:

Kopytka:

ziemniaki 1 kg
jajko 1 sztuka
sól 1 łyżeczka
mąka 200 g

Schab duszony w sosie:

schab 400 g
cebula 1 sztuka
ząbki czosnku 2 sztuki
przyprawa do potraw Kucharek 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
woda do podlania mięsa
sos pieczeniowy jasny Kucharek 1 opakowanie

Porada

Pokrojenie ziemniaków na połówki lub ćwiartki sprawi, że szybciej staną się miękkie. Ilość mąki dodanej do kopytek zależy również od rodzaju ziemniaków - jeśli będą za wilgotne, należy dodać więcej mąki.

Przepis i sposób przygotowania na: Kopytka z sosem mięsnym

Kopytka z mięsem, wywołują u nas wspomnienia z dzieciństwa. Robi się je zaledwie z kilku składników, a ich smak uzależniony jest od dodatków. Kopytka z jakim sosem są najlepsze? To oczywiście kwestia indywidualna. Świetnym sposobem jest przygotowanie kopytek z mięsem lub gulaszem. Można również przygotować je ze schabem oraz sosem jasnym Kucharek. Sos lub masło są mile widzianym dodatkiem do kopytek. Dzięki temu nie są one suche. Kopytka zestawione z mięsem i sosem pieczeniowym jasnym Kucharek to pełnowartościowy obiad, który pokochają wszyscy!

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obieramy i kroimy w połówki lub ćwiartki, wkładamy do wody, solimy i gotujemy do miękkości.

2. Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub dusimy zaraz po ugotowaniu. 

3. Na przygotowaną stolnicę lub blat wysypujemy przesianą mąkę oraz dodajemy ziemniaki. Robimy w nich delikatne zagłębienie, w które wbijamy całe jajko. 

4. Całość dokładnie solimy i ugniatamy ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką.

5. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę, w której będziemy gotować kopytka. Wyrobione ciasto dzielimy na 3-4 części i każdą z nich formujemy na kształt wałka, z którego będziemy kroić ok. 2 cm kopytka. 

6. Pokrojone kopytka, wrzucamy do wrzącej, osolonej wcześniej wody i gotujemy przez ok.3-4 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.

7. Jeśli lubicie kopytka z dodatkiem sosu z kawałkiem mięsa, koniecznie go przygotujcie schab duszony w sosie własnym:

8. Schab pokrój na kawałki o grubości ok.2 cm, a następnie ułóż je na suchej i dobrze rozgrzanej patelni. Mięso musi nabrać mocno brązowego koloru z każdej strony. 

9. Kiedy mięso jest już podsmażone, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, Przyprawę do potraw Kucharek, pieprz do smaku, a następnie zalewamy wodą, aż do przykrycia mięsa. W trakcie duszenia, woda może odparować dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, by ją dolać.

10. Schab dusimy pod przykryciem do ok. 60 minut,

11. Gotowy schab podajemy z kopytkami polanymi Sosem pieczeniowym jasnym Kucharek.

 

Smacznego!

Lubicie przepisy, które wywołują u Was wspomnienie dzieciństwa, a w dodatku możecie bez problemu przygotować je w domu? Jeśli tak, to koniecznie sprawdźcie wszystkie przepisy Kucharka na dania z SOSami Kucharek!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak