Kopytka z sosem mięsnym

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Pamiętacie ten wspaniały smak kopytek z sosem mięsnym, które przygotowywała Wasza mama lub babcia? Niezwykle proste w przygotowaniu, dziś są przyrządzane z różnymi dodatkami i na bazie np. słodkich ziemniaków. Zgodzicie się chyba, że smak tradycyjnych kopytek jest nie do podrobienia? Smacznego!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kopytka:

  • ziemniaki

    1 kg
  • mąka

    200 g
  • jajko

    1 sztuka
  • sól

    1 łyżeczka

Schab duszony w sosie:

  • schab

    400 g
  • cebula

    1 sztuka
  • ząbki czosnku

    2 sztuki
  • woda

  • przyprawa do potraw Kucharek

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • woda

    50 ml
  • mąka

    1,5 łyżki
  • śmietana

    1,5 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obieramy i kroimy w połówki lub ćwiartki, wkładamy do wody, solimy i gotujemy do miękkości.

2. Ziemniaki przeciskamy przez praskę lub dusimy zaraz po ugotowaniu. 

3. Na przygotowaną stolnicę lub blat wysypujemy przesianą mąkę oraz dodajemy ziemniaki. Robimy w nich delikatne zagłębienie, w które wbijamy całe jajko. 

4. Całość dokładnie solimy i ugniatamy ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką.

5. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę, w której będziemy gotować kopytka. Wyrobione ciasto dzielimy na 3-4 części i każdą z nich formujemy na kształt wałka, z którego będziemy kroić ok. 2 cm kopytka. 

6. Pokrojone kopytka, wrzucamy do wrzącej, osolonej wcześniej wody i gotujemy przez ok.3-4 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.

7. Jeśli lubicie kopytka z dodatkiem sosu z kawałkiem mięsa, koniecznie go przygotujcie schab duszony w sosie własnym:

8. Schab pokrój na kawałki o grubości ok.2 cm, a następnie ułóż je na suchej i dobrze rozgrzanej patelni. Mięso musi nabrać mocno brązowego koloru z każdej strony. 

9. Kiedy mięso jest już podsmażone, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, Przyprawę do potraw Kucharek, pieprz do smaku, a następnie zalewamy wodą, aż do przykrycia mięsa. W trakcie duszenia, woda może odparować dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, by ją dolać.

10. Schab dusimy pod przykryciem do ok. 60 minut,

11. W 50 ml wody rozpuszczamy 1,5 łyżki mąki i zagęszczamy nią sos, a następnie dodajemy śmietanę.

 

Smacznego!

Kucharek_pl
Pokrojenie ziemniaków na połówki lub ćwiartki sprawi, że szybciej staną się miękkie. Ilość mąki dodanej do kopytek zależy również od rodzaju ziemniaków - jeśli będą za wilgotne, należy dodać więcej mąki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat