Schabowy z ziemniaczkami i młoda kapustą

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
1 - 2

Ten dźwięk tłuczonych schabowych w niedzielny poranek... niezapomniany! Schabowy z ziemniakami to niemal klasyka polskiej kuchni, którą darzymy ogromnym sentymentem. Prawdziwy kotlet schabowy to obowiązkowy element niedzielnego obiadu, podawany z ziemniaczkami posypanymi koperkiem oraz kompotem owocowym. Z jakimi dodatkami lubicie jeść schabowego najbardziej? 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • kotlety schabowe z kością

    2 sztuki
  • mąka pszenna

    1/2 szklanki
  • jajka duże

    2 sztuki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 szklanka
  • smalec

    do smażenia
  • ziemniaki ugotowane

    10 sztuk

Młoda kapusta:

  • boczek

    100 g
  • cebula

    1 sztuka
  • roztarte ząbki czosnku

    2 sztuki
  • młoda kapusta

    1 główka
  • rosół z kury Kucharek

    2 szklanki
  • Koperek liofilizowany Prymat

    1 łyżka
  • przyprawa do potraw Kucharek

    do smaku

Zasmażka:

  • masło

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:

1. Mięso układamy na desce, nakładamy folię i delikatnie rozbijamy tłuczkiem.

2. Tak przygotowane mięso oprószamy mąką połączoną z przyprawą uniwersalną, wkładamy do rozkłóconego jajkiem, a następnie dokładnie panierujemy w bułce tartej.

3. Kotlety smażmy na smalcu na złoty kolor z każdej strony .

4. W rondlu na łyżce smalcu wytapiamy boczek pokrojony w dużą kostkę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i smażymy kilka minut.

5. Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę, podlewamy rosołem i dusimy do miękkości kapusty.

6. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła  dodajemy mąkę, chwilę smażymy, ale na jasny kolor dolewając wywar powstały z gotowania kapusty.

7. Tak przygotowaną zasmażkę wlewamy do kapusty, dodajemy koperek, mieszamy i doprawiamy do smaku Przyprawą do potraw Kucharek.

Schabowe podajemy z ziemniaczka i młodą kapustą.       

 

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat