Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki:
-
kotlety schabowe z kością
2 sztuki -
mąka pszenna
1/2 szklanki -
jajka duże
2 sztuki -
Bułka tarta klasyczna Prymat
1 szklanka -
smalec
do smażenia -
ziemniaki ugotowane
10 sztuk
Młoda kapusta:
-
boczek
100 g -
cebula
1 sztuka -
roztarte ząbki czosnku
2 sztuki -
młoda kapusta
1 główka -
rosół z kury Kucharek
2 szklanki -
Koperek liofilizowany Prymat
1 łyżka -
przyprawa do potraw Kucharek
do smaku
Zasmażka:
-
masło
1 łyżka -
mąka pszenna
2 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Schabowy z ziemniaczkami i młoda kapustą
Sposób przygotowania:
1. Mięso układamy na desce, nakładamy folię i delikatnie rozbijamy tłuczkiem.
2. Tak przygotowane mięso oprószamy mąką połączoną z przyprawą uniwersalną, wkładamy do rozkłóconego jajkiem, a następnie dokładnie panierujemy w bułce tartej.
3. Kotlety smażmy na smalcu na złoty kolor z każdej strony .
4. W rondlu na łyżce smalcu wytapiamy boczek pokrojony w dużą kostkę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i smażymy kilka minut.
5. Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę, podlewamy rosołem i dusimy do miękkości kapusty.
6. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła dodajemy mąkę, chwilę smażymy, ale na jasny kolor dolewając wywar powstały z gotowania kapusty.
7. Tak przygotowaną zasmażkę wlewamy do kapusty, dodajemy koperek, mieszamy i doprawiamy do smaku Przyprawą do potraw Kucharek.
Schabowe podajemy z ziemniaczka i młodą kapustą.
Komentarze (0)