Przepis i sposób przygotowania na: Schabowy z ziemniaczkami i młoda kapustą
Sposób przygotowania:
1. Mięso układamy na desce, nakładamy folię i delikatnie rozbijamy tłuczkiem.
2. Tak przygotowane mięso oprószamy mąką połączoną z przyprawą uniwersalną, wkładamy do rozkłóconego jajkiem, a następnie dokładnie panierujemy w bułce tartej.
3. Kotlety smażmy na smalcu na złoty kolor z każdej strony .
4. W rondlu na łyżce smalcu wytapiamy boczek pokrojony w dużą kostkę, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i smażymy kilka minut.
5. Następnie dodajemy poszatkowaną kapustę, podlewamy rosołem i dusimy do miękkości kapusty.
6. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła dodajemy mąkę, chwilę smażymy, ale na jasny kolor dolewając wywar powstały z gotowania kapusty.
7. Tak przygotowaną zasmażkę wlewamy do kapusty, dodajemy koperek, mieszamy i doprawiamy do smaku Przyprawą do potraw Kucharek.
Schabowe podajemy z ziemniaczka i młodą kapustą.