Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zrazy wołowe z sosem pieczeniowym ciemnym i kluskami śląskimi

2.0
(1)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Zrazy wołowe z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą to danie kuchni polskiej. Najlepiej smakują zrazy podawane z sosem pieczeniowym ciemnym. 

Składniki:

Składniki:

wołowina 8 (po 100g) plastrów
Musztarda delikatesowa Prymat 1 słoik
boczek wędzony 200 g
ogórek kiszony 8 ćwiartek
cebula 2 sztuki
mąka pszenna 1 szklanka
masło klarowane 1 łyżka
sos pieczeniowy ciemny Kucharek 1 opakowanie
smalec 2 łyżki
kluski śląskie 20 sztuk
Sałatka z kapusty czerwonej z jabłkiem 2 słoiki
przyprawa do potraw Kucharek 2 łyżeczki
świeża natka pietruszki do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Zrazy wołowe z sosem pieczeniowym ciemnym i kluskami śląskimi

Zrazy wołowe podawane z kluskami, to danie charakterystyczne dla kuchni śląskiej. W tym przepisie wykorzystano gotowe kluski śląskie, które możecie kupić w niemal każdym sklepie. Jeśli jednak macie więcej czasu - sięgnijcie po przepis na kluski śląskie i zróbcie je samodzielnie. Ten przepis jest niezwykle łatwy w przygotowaniu i warto wykorzystać go wtedy, gdy planujecie przygotować szybki ale uroczysty obiad dla najbliższych. Wołowina i przygotowane z niej zrazy wołowe z dodatkiem ogórka kiszonego, to szlachetny gatunek mięsa, dlatego jego dodatek w obiedzie spotka się z zachwytem gości. Koniecznie podajcie je z sosem pieczeniowym ciemnym Kucharek, który przygotujecie zaledwie w kilka minut, odmieniając tym samym cały smak dania! 

Sposób przygotowania:

1. Na maśle klarowanym podsmażamy cebule i boczek pokrojony w drobną kostkę.

2. Mięso rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry, smarujemy musztardą i oprószamy przyprawą do potraw Kucharek.

3. Na mięso nakładamy cebulę z boczkiem, kawałek ogórka i zwijamy dokładnie tworząc roladki, możemy spiąć wykałaczkami.

4. Przygotowane zrazy oprószamy mąką i smażymy na smalcu z każdej strony na złoty kolor. Warto smażyć je w głębokim rondlu.

5. Podsmażone zrazy zalewamy wodą, przykrywamy i dusimy do miękkości.

6. Gotowe zrazy podajemy z rozrobionym sosem pieczeniowym ciemnym Kucharek, kluskami śląskimi i sałatką z czerwonej kapusty z jabłkiem. Dekorujemy pietruszką.

 

Lubicie przepisy tradycyjnej kuchni polskiej? Koniecznie sprawdźcie inne propozycje Kucharka -> LINK

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak