Przepis na krupnik znajdziemy już w legendarnej książce kucharskiej Lucyny Ćwierczakiewiczowej, która ukazała się na początku II połowy XIX wieku. Trudno znaleźć więc bardziej tradycyjną polską zupę. Do tego tak niezwykle zdrową i pożywną. Swoje walory krupnik zawdzięcza przede wszystkim kaszy, która stanowi podstawę piramidy żywieniowej i fundament zdrowej diety. Oto przepis na krupnik, który nie tylko zachwyci Twoje podniebienie, ale który wykonasz także w naprawdę krótkim czasie.
Krupnik – przepisy
Jak przyrządzić idealny krupnik? Przepis od Doradcy Smaku z pewnością przypadnie Ci do gustu. Możesz bowiem przygotować tę zupę zarówno na wywarze mięsnym (jeśli chcesz, by była bardziej pożywna), jak i jarzynowym. Ten drugi przepis na krupnik to idealna opcja dla wegetarian. Chociaż mile widziane są tu również takie dodatki, jak ziemniaki, to tradycyjny przepis na krupnik zawsze będzie posiadał kaszę jęczmienną, czyli tzw. krupy.
Przepis na krupnik od Doradcy Smaku uwzględnia jednak różne modyfikacje – składnikiem zupy może być również kasza pęczak, a nawet kasza gryczana. Zawsze jednak sekretem krupniku, zdaniem smakoszy, jest idealna kleistość zupy, za którą odpowiada ilość kaszy. Pamiętaj, że pęcznieje ona w czasie gotowania, więc nie można wsypać jej za dużo. Każdy przepis na krupnik będzie zawierał wskazanie – więc nie musisz się obawiać, że użyjesz niewłaściwej ilości. Nie wolno również zapominać o regularnym mieszaniu zupy – kasza lubi bowiem przywierać do garnka.
Jeśli spodobał Ci się przepis na krupnik od Doradcy Smaku, sprawdź także inne nasze przepisy na tradycyjne polskie zupy.
DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.: