Krupnik jaglany

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wołowina z kością

    500 g
  • udka kurczaka

    2 szt
  • kasza jaglana

    200 g
  • ziemniaki

    4 szt (duże)
  • włoszczyzna

    1 szt
  • śmietana 18 proc

    250 ml
  • żółtko jajek

    1 szt
  • masło

    1 łyżka
  • ziele angielskie

    4 szt
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

    8 szt
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 szt
  • grzyby suszone

    4 szt
  • natka pietruszki

  • sól i pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Grzyby moczymy w zimnej wodzie ok. 2-3 godziny. Kaszę jaglaną płuczemy, zalewamy wodą (250 ml), dodajemy masło i gotujemy do miękkości. Wołowinę przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (2 l), dodajemy ziele, liść i pieprz ziarnisty, zagotowujemy, zmniejszany płomień i gotujemy 30 min. Następnie dodajemy udka, grzyby (razem z wodą, w której się moczyły), obraną cebulę, włoszczyznę, gotujemy 40 min. Wywar przecedzamy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do wywaru, gotujemy 15 min. Mięso kroimy na kawałki, grzyby w paski, marchew w talarki, dodajemy razem z kaszą do wywaru, gotujemy 10 min, do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Śmietanę mieszamy z żółtkiem, dodajemy do zupy, podgrzewamy. Zupę podajemy ciepłą z posiekaną natką pietruszki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewelina1991 26.06.2015 10:24
wspaniały krupnik!!
kloruś 26.06.2015 09:44
chętnie bym skosztowała!
mysza75 26.06.2015 09:10
jaka pyszne i zdrowa zupka
olkaaa 26.06.2015 07:27
muszę zrobić
Róża1 25.06.2015 23:21
przepyszny krupniczek !!!!!!!!!!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat