Krupnik angielski

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • wołowina

    400 g
  • kasza jęczmienna perłowa

    100 g
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1
  • ziele angielskie

    2
  • pieprz

    3 ziarna
  • marchew

    2
  • pietruszka

    1
  • seler

    1 kawałek
  • cebula

    1
  • ziemniaki

    3
  • sól

  • pieprz

  • tymianek posiekany

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Krupnik angielski foto
Mięso kroimy w kostkę.
Krok 2 - Krupnik angielski foto
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy mięso, liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz ziarnisty. Całość gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem około godziny. Podczas gotowania zbieramy szumowiny.
Krok 3 - Krupnik angielski foto
W tym czasie warzywa obieramy i kroimy: marchewkę w talarki, cebulę w piórka, a seler, pietruszkę i ziemniaki w kostkę. Do mięsa dodajemy warzywa, tymianek i kaszę jęczmienną. Gotujemy około 30-40 minut, aż warzywa zmiękną.
Krok 4 - Krupnik angielski foto
W między czasie możemy doprawić do smaku świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podajemy z pieczywem. Życzę smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat