Krupnik na pęczaku z grzybami i musztardą francuską , DS XVI, odc. 37

odc. 37 Doradca Smaku

Krupnik na pęczaku z grzybami i musztardą francuską , DS XVI, odc. 37

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Uwielbiamy tradycyjne polskie zupy! Ich smak znamy z rodzinnego domu, dlatego tak często staramy się go odtworzyć. Jeśli krupnik, to Wasza ulubiona zupka z dzieciństwa, sięgnijcie po przepis na krupnik na pęczaku z grzybami. W samej zupie nie znajdziecie ani grama mięsa, ale jeśli nie wyobrażacie sobie bez niego krupniku - możecie upiec je osobno.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • schab

    600 g
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Estragon suszony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Czosnek staropolski Prymat

    1/2 łyżeczki
  • suszone borowiki

    20 g
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • marchewka

    1 sztuka
  • ziemniaki

    3 sztuki
  • masło

    1 łyżka
  • kasza pęczak

    100 g
  • pokruszone listki laurowe Prymat

    2 sztuki
  • wywar warzywny

    2 litry
  • Pieprz biały mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Musztarda francuska Prymat

    2 łyżeczki

Do smaku:

  • Sól w młynku Prymat

Do podania:

  • natka pietruszki

    kilka gałązek
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Krupnik na pęczaku z grzybami i musztardą francuską , DS XVI, odc. 37

1. Przygotowujemy marynatę. W misce łączymy olej rzepakowy, gałkę muszkatołową, estragon i czosnek staropolski i za pomocą pędzelka dokładnie smarujemy schab. Mięso przekładamy do rękawa do pieczenia. Pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

2. Gdy schab się piecze, przygotowujemy krupnik. Wcześniej zalewamy grzyby małą ilością wody i namaczamy. Siekamy drobno cebulę i czosnek. Marchewki obieramy i trzemy na dużych oczkach tarki, a obrane ziemniaki kroimy w drobną kostkę.

3. W garnku roztapiamy masło i podsmażamy czosnek z cebulą do zeszklenia. Następnie dodajemy marchewkę i ziemniaki oraz kaszę pęczak. Mieszamy i podsmażamy chwilę. Wrzucamy liście laurowe i całość zalewamy wywarem warzywnym, solimy do smaku
i wsypujemy pieprz biały.

4. Suszone grzyby siekamy i dodajemy do garnka z zupą, wraz z wodą, w której się moczyły. Mieszamy i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut.

5. Na koniec gotowania do zupy dodajemy musztardę francuską.

 

Sposób podania:

Krupnik możemy podać w wersji wegetariańskiej – bez mięsa bądź z pokrojonym w plastry pieczonym schabem. Danie dekorujemy siekaną natką pietruszki.

Doradca Smaku
Z tego przepisu można przygotować wspólny, pyszny i szybki obiad zarówno dla wegetarian, jak i osób lubiących mięso. To prawdziwa oszczędność czasu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat