Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krupnik na pęczaku z grzybami i musztardą francuską , DS XVI, odc. 37

5.0
(40)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Uwielbiamy tradycyjne polskie zupy! Ich smak znamy z rodzinnego domu, dlatego tak często staramy się go odtworzyć. Jeśli krupnik, to Wasza ulubiona zupka z dzieciństwa, sięgnijcie po przepis na krupnik na pęczaku z grzybami. W samej zupie nie znajdziecie ani grama mięsa, ale jeśli nie wyobrażacie sobie bez niego krupniku - możecie upiec je osobno.

Składniki:

Składniki:

schab 600 g
olej rzepakowy 2 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
Estragon suszony Prymat 1/2 łyżeczki
Czosnek staropolski Prymat 1/2 łyżeczki
suszone borowiki 20 g
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
marchewka 1 sztuka
ziemniaki 3 sztuki
masło 1 łyżka
kasza pęczak 100 g
pokruszone listki laurowe Prymat 2 sztuki
wywar warzywny 2 litry
Pieprz biały mielony Prymat 1/2 łyżeczki
Musztarda francuska Prymat 2 łyżeczki

Do smaku:

Sól w młynku Prymat

Do podania:

natka pietruszki kilka gałązek

Porada

Z tego przepisu można przygotować wspólny, pyszny i szybki obiad zarówno dla wegetarian, jak i osób lubiących mięso. To prawdziwa oszczędność czasu.

Przepis i sposób przygotowania na: Krupnik na pęczaku z grzybami i musztardą francuską , DS XVI, odc. 37

1. Przygotowujemy marynatę. W misce łączymy olej rzepakowy, gałkę muszkatołową, estragon i czosnek staropolski i za pomocą pędzelka dokładnie smarujemy schab. Mięso przekładamy do rękawa do pieczenia. Pieczemy 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

2. Gdy schab się piecze, przygotowujemy krupnik. Wcześniej zalewamy grzyby małą ilością wody i namaczamy. Siekamy drobno cebulę i czosnek. Marchewki obieramy i trzemy na dużych oczkach tarki, a obrane ziemniaki kroimy w drobną kostkę.

3. W garnku roztapiamy masło i podsmażamy czosnek z cebulą do zeszklenia. Następnie dodajemy marchewkę i ziemniaki oraz kaszę pęczak. Mieszamy i podsmażamy chwilę. Wrzucamy liście laurowe i całość zalewamy wywarem warzywnym, solimy do smaku
i wsypujemy pieprz biały.

4. Suszone grzyby siekamy i dodajemy do garnka z zupą, wraz z wodą, w której się moczyły. Mieszamy i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut.

5. Na koniec gotowania do zupy dodajemy musztardę francuską.

 

Sposób podania:

Krupnik możemy podać w wersji wegetariańskiej – bez mięsa bądź z pokrojonym w plastry pieczonym schabem. Danie dekorujemy siekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak