Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Co na obiad: Najlepszy krupnik wg Piotra Ogińskiego

5.0
(40)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Krupnik to jedna z najbardziej tradycyjnych, polskich zup. Ugotowana na żeberkach i boczku będzie aromatyczna i pełna smaku, a żeberka z zupy zamarynowane w miodowej przyprawie i upieczone w piekarniku będą świetnym mięsnym dodatkiem.

Składniki:

Krupnik:

wędzony boczek 150 g
skóra z boczku
cebula 1 szt.
czosnek 2 ząbki
żeberka 1.5 kg
kasza jęczmienna perłowa 80 g
ziemniaki typu A (sałatkowe) 200 g
rosół 2.25 l
ziele angielskie 4 ziarna
Czosnek staropolski Prymat 2 łyżeczki
Zioła kuchni polskiej suszone Prymat 3 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
pieprz kolorowy
warzywa z rosołu
natka pietruszki 1 pęczek

Żeberka:

żeberka z zupy
Przyprawa do żeberek z miodem Prymat 2 łyżki
czosnek 2 ząbki
olej 2 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Najlepszy krupnik wg Piotra Ogińskiego

Na zimnej patelni wytapiamy boczek wraz ze skórą, czosnkiem i cebulą przez 5-6 minut.

Następnie całość przekładamy do garnka, dodajemy żeberka, kaszę, ziemniaki, ziele angielskie, czosnek staropolski, zioła kuchni polskiej, sól i pieprz, po czym całość zalewamy rosołem i gotujemy 15-20 minut.

Po tym czasie żeberka wyciągamy na blaszkę i marynujemy w czosnku, przyprawie do żeberek, pieprzu i oleju, a następnie pieczemy je w temp. 200°C przez 20-30 minut lub do miękkości.

Kiedy żeberka się upieką, do gotującej się zupy dodajemy warzywa z rosołu (1 marchew, 1 pietruszka, 1/6 selera), natkę pietruszki, doprawiamy do smaku, gotujemy około 1 minuty, po czym krupnik wykładamy do miski i podajemy z żeberkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak