Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
mała łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
Krupnik:
-
wędzony boczek
150 g -
skóra z boczku
-
cebula
1 szt. -
czosnek
2 ząbki -
żeberka
1.5 kg -
kasza jęczmienna perłowa
80 g -
ziemniaki typu A (sałatkowe)
200 g -
rosół
2.25 l -
ziele angielskie
4 ziarna -
czosnek staropolski Prymat
2 łyżeczki -
zioła kuchni polskiej
3 łyżeczki -
sól morska
-
pieprz kolorowy
-
warzywa z rosołu
-
natka pietruszki
1 pęczek
Żeberka:
-
żeberka z zupy
-
przyprawa do żeberek z miodem
2 łyżki -
czosnek
2 ząbki -
olej
2 łyżeczki -
pieprz czarny mielony
Sposób przygotowania
Na zimnej patelni wytapiamy boczek wraz ze skórą, czosnkiem i cebulą przez 5-6 minut.
Następnie całość przekładamy do garnka, dodajemy żeberka, kaszę, ziemniaki, ziele angielskie, czosnek staropolski, zioła kuchni polskiej, sól i pieprz, po czym całość zalewamy rosołem i gotujemy 15-20 minut.
Po tym czasie żeberka wyciągamy na blaszkę i marynujemy w czosnku, przyprawie do żeberek, pieprzu i oleju, a następnie pieczemy je w temp. 200°C przez 20-30 minut lub do miękkości.
Kiedy żeberka się upieką, do gotującej się zupy dodajemy warzywa z rosołu (1 marchew, 1 pietruszka, 1/6 selera), natkę pietruszki, doprawiamy do smaku, gotujemy około 1 minuty, po czym krupnik wykładamy do miski i podajemy z żeberkami.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się