Co na obiad: Najlepszy krupnik wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Krupnik to jedna z najbardziej tradycyjnych, polskich zup. Ugotowana na żeberkach i boczku będzie aromatyczna i pełna smaku, a żeberka z zupy zamarynowane w miodowej przyprawie i upieczone w piekarniku będą świetnym mięsnym dodatkiem.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Krupnik:

  • wędzony boczek

    150 g
  • skóra z boczku

  • cebula

    1 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • żeberka

    1.5 kg
  • kasza jęczmienna perłowa

    80 g
  • ziemniaki typu A (sałatkowe)

    200 g
  • rosół

    2.25 l
  • ziele angielskie

    4 ziarna
  • czosnek staropolski Prymat

    2 łyżeczki
  • zioła kuchni polskiej

    3 łyżeczki
  • sól morska

  • pieprz kolorowy

  • warzywa z rosołu

  • natka pietruszki

    1 pęczek

Żeberka:

  • żeberka z zupy

  • przyprawa do żeberek z miodem

    2 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • olej

    2 łyżeczki
  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na zimnej patelni wytapiamy boczek wraz ze skórą, czosnkiem i cebulą przez 5-6 minut.

Następnie całość przekładamy do garnka, dodajemy żeberka, kaszę, ziemniaki, ziele angielskie, czosnek staropolski, zioła kuchni polskiej, sól i pieprz, po czym całość zalewamy rosołem i gotujemy 15-20 minut.

Po tym czasie żeberka wyciągamy na blaszkę i marynujemy w czosnku, przyprawie do żeberek, pieprzu i oleju, a następnie pieczemy je w temp. 200°C przez 20-30 minut lub do miękkości.

Kiedy żeberka się upieką, do gotującej się zupy dodajemy warzywa z rosołu (1 marchew, 1 pietruszka, 1/6 selera), natkę pietruszki, doprawiamy do smaku, gotujemy około 1 minuty, po czym krupnik wykładamy do miski i podajemy z żeberkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat