Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Najlepszy krupnik wg Piotra Ogińskiego
Na zimnej patelni wytapiamy boczek wraz ze skórą, czosnkiem i cebulą przez 5-6 minut.
Następnie całość przekładamy do garnka, dodajemy żeberka, kaszę, ziemniaki, ziele angielskie, czosnek staropolski, zioła kuchni polskiej, sól i pieprz, po czym całość zalewamy rosołem i gotujemy 15-20 minut.
Po tym czasie żeberka wyciągamy na blaszkę i marynujemy w czosnku, przyprawie do żeberek, pieprzu i oleju, a następnie pieczemy je w temp. 200°C przez 20-30 minut lub do miękkości.
Kiedy żeberka się upieką, do gotującej się zupy dodajemy warzywa z rosołu (1 marchew, 1 pietruszka, 1/6 selera), natkę pietruszki, doprawiamy do smaku, gotujemy około 1 minuty, po czym krupnik wykładamy do miski i podajemy z żeberkami.