Krupnik na gęsinie

Krupnik na gęsinie

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

No i wyszła taka, jaką pamiętamy kilka lat temu. Może to zbieg okoliczności? Może lata praktyki? Nie wiemy. Wyszła idealna, dokładnie w punkt. W zasadzie to były pozostałości po udkach gęsich, bo potrzebowaliśmy do kotletów. Resztę jak zwykle zagospodarowaliśmy.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki:

  • gęsie udka

    2 sztuki
  • skrzydełka

    2 sztuki
  • ziemniaki

    4 sztuki
  • marchew

    1 sztuka
  • pietruszka

    1 sztuka
  • seler korzeniowy

    1 sztuka
  • por (biała część)

    1 sztuka
  • kapusta włoska

    0.25 sztuki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    2 sztuki
  • Ziele angielskie całe XXL

    4 sztuki
  • pieczarki

    250 gramów
  • masło 82%

    1 łyżka
  • Liść lubczyku suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • kasza jęczmienna

    50 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pozostałości z udek i skrzydełka z kurczaka zalewamy zimną wodą, wsypujemy ½ łyżeczki soli, zagotowujemy, zmniejszamy płomień, gotujemy około godziny. W międzyczasie usuwamy szumowiny. Drób wyjmujemy, studzimy, oddzielamy mięso od kości.

Do wywaru dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, poszatkowaną kapustę, por pokrojony w piórka, starte jarzyny, liście laurowe, ziele angielskie. Gotujemy 20 min na wolnym ogniu.

Pieczarki oczyszczamy, kroimy na plasterki, dusimy na maśle, dodając lubczyk, doprawiając solą i pieprzem. Dodajemy do zupy razem z kaszą i mięsem.
Gotujemy do miękkości kaszy.

Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

R'n'G Kitchen
W przepisie użyliśmy pozostałości z gęsich udek. Wody nalewamy tyle, by przykryły mięso.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Babeczka35 28.01.2019 15:56
Idealne danie na duży mróz.
Bożena Matuszczyk 16.01.2019 14:40
Bardzo smakowity krupnik;) Poproszę porcyjkę.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat