Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Krupnik na gęsinie

5.0
(11)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
No i wyszła taka, jaką pamiętamy kilka lat temu. Może to zbieg okoliczności? Może lata praktyki? Nie wiemy. Wyszła idealna, dokładnie w punkt. W zasadzie to były pozostałości po udkach gęsich, bo potrzebowaliśmy do kotletów. Resztę jak zwykle zagospodarowaliśmy.

Składniki:

Składniki:

gęsie udka 2 sztuki
skrzydełka 2 sztuki
ziemniaki 4 sztuki
marchew 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
seler korzeniowy 1 sztuka
por (biała część) 1 sztuka
kapusta włoska 0.25 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Ziele angielskie całe XXL 4 sztuki
pieczarki 250 gramów
masło 82% 1 łyżka
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżeczka
kasza jęczmienna 50 gramów

Porada

W przepisie użyliśmy pozostałości z gęsich udek. Wody nalewamy tyle, by przykryły mięso.

Przepis i sposób przygotowania na: Krupnik na gęsinie

Pozostałości z udek i skrzydełka z kurczaka zalewamy zimną wodą, wsypujemy ½ łyżeczki soli, zagotowujemy, zmniejszamy płomień, gotujemy około godziny. W międzyczasie usuwamy szumowiny. Drób wyjmujemy, studzimy, oddzielamy mięso od kości.

Do wywaru dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, poszatkowaną kapustę, por pokrojony w piórka, starte jarzyny, liście laurowe, ziele angielskie. Gotujemy 20 min na wolnym ogniu.

Pieczarki oczyszczamy, kroimy na plasterki, dusimy na maśle, dodając lubczyk, doprawiając solą i pieprzem. Dodajemy do zupy razem z kaszą i mięsem.
Gotujemy do miękkości kaszy.

Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 28.01.2019 15:56
Idealne danie na duży mróz.
Bożena Matuszczyk 16.01.2019 14:40
Bardzo smakowity krupnik;) Poproszę porcyjkę.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak