Krupnik wiosenny

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • bulion drobiowy

    2 l
  • marchewki

    2 szt.
  • pietruszka

    1 szt.
  • kasza perłowa

    100 g
  • groszek zielony

    80 g
  • zielona fasolka szparagowa

    50 g
  • brukselka

    100 g
  • kalafior

    1/3 szt.
  • brokuł

    1/3 szt.
  • cebula biała

    1 mała szt.
  • śmietana

    3 łyżki
  • olej rzepakowy do smażenia

PRZYPRAWY

  • Koperek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • Liść laurowy suszony Prymat

  • Ziele angielskie całe Prymat

    2 ziarenka
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny Prymat w młynku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Nie klasyczny, ale zupełnie inny :) Dziś narodził się krupnik wiosenny, przygotowany na bulionie drobiowym, pełen warzyw, ale bez dodatku ziemniaków. To taka mała kulinarna fantazja wynikająca z chęci jak najszybszego zapanowania wiosennej aury. Niestety na dworze wciąż jest zimno, a słońce ledwo przebija się przez gęste chmury, ale w naszej kuchni wiosna może przyjść już dziś w postaci smakowitego krupniku.

PRZYGOTOWANIE:

KROK 1. Marchewkę i pietruszkę kroimy w małą kostkę, a kalafior i brokuł dzielimy na małe różyczki. Wszystkie pokrojone warzywa przesmażamy na odrobinie oleju rzepakowego wraz z fasolką szparagową, groszkiem i brukselką, aby wydobyć ich piękny aromat.

KROK 2. Do gotującego się bulionu dodajemy listek laurowy, ziele angielskie, opaloną cebulkę oraz wszystkie podsmażone warzywa i gotujemy do miękkości. Po 10 minutach dodajemy dobrze opłukaną kaszę perłową oraz koperek i gotujemy przez około 15 minut.

KROK 3. Gdy warzywa i kasza będą odpowiednio miękkie, zabielamy całość zahartowaną śmietaną i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

Krupnik wiosenny gotowy! Zupa jest pożywna i bardzo aromatyczna.

Życzę smacznego! :)
Futka
* jako bulionu możemy użyć niedzielnego rosołku ;)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IwonaKa 12.03.2016 12:44
pycha,lubię takie zupy
marzut 10.03.2016 10:07
Super zupa
Pani Domu 09.03.2016 08:06
bardzo apetyczna i bardzo ładna
gosia561 08.03.2016 18:05
ale zdrowy z takimi warzywami
mirosława4 08.03.2016 17:59
pożywna ta zupa
iziona 08.03.2016 17:45
Wyglada bardzo apetycznie
w mojej kuchni 08.03.2016 16:32
pyszna zdrowa zupa
Janina 08.03.2016 15:34
Bardzo lubię taką zupę;))
Babeczka35 08.03.2016 15:29
Pyszna zupka.
RenataZ-et 08.03.2016 13:44
super jest taki krupnik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat