Krupnik na żeberkach wieprzowych

Krupnik na żeberkach wieprzowych

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Aromatyczny, sycący i rozgrzewający krupnik z dodatkiem żeberek wieprzowych to idealna zupa na jesienne obiady. Wypróbujcie ten przepis!

 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na krupnik:

  • smalec gęsi

    1 łyżka
  • cebula

    2 sztuki
  • czosnek

    2 ząbki
  • żeberka wieprzowe

    1/2 kilograma
  • kasza jęczmienna

    1/2 szklanki
  • ziemniaki

    2 sztuki
  • marchewka

    1 sztuka
  • pietruszka

    1 sztuka
  • seler

    1/2 sztuki
  • rosół z kury Kucharek

    2 litry
  • śmietanka

    1 szklanka
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • przyprawa uniwersalna Kucharek

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Żeberka zalać rosołem i gotować do miękkości. Następnie wyjąć je z rosołu, ostudzić i oddzielić mięso od kości i pokroić na mniejsze kawałki.

Warzywa umyć i obrać.

Pokroić cebule i czosnek; ziemniaki pokroić w kostkę, a warzywa zetrzeć na tarce. Usmażyć je na smalcu gęsim i przełożyć do garnka z wywarem.

Do gotującego się wywaru z warzywami dodać kaszę, następnie ziemniaki  i gotować do miękkości ziemniaków.

Pod koniec dodajemy mięso, śmietanę kremówkę, wymieszać i doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.

Przed podaniem posypać obficie świeżo siekaną natką pietruszki.

Kucharek_pl
Do tej zupy wybierzcie nie za tłuste żeberka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat