Przepis i sposób przygotowania na: Ratatouille czyli pyszne, duszone warzywa
Ratatouille (lub po polsku ratatuj) wielu osobom kojarzy się pewnie z popularnym filmem animowanym, który rozsławił na całym świecie potrawę znaną z kuchni francuskiej. W przepisie na ratatuj pokrojone warzywa: cukinia, bakłażan, pomidory i papryki są duszone w dużym rondlu by powstało z nich pyszne i sycące danie.
Warzywa umyłem. Z cukinii i z bakłażanów odciąłem końce i bez obierania pokroiłem w plasterki. Cebule obrałem, opłukałem, pokroiłem w kostkę. Strąki papryki oczyściłem z pestek, pokroiłem w krótkie paseczki.
Pomidory sparzyłem, obrałem, pokroiłem na cząstki. Ząbki czosnku obrałem, rozgniotłem.
W dużym rondlu rozgrzałem oliwę. Obsmażyłem bakłażany, dodałem paprykę, cebulę, pomidory i na koniec cukinię oraz czosnek. Dusiłem na małym ogniu około 30 minut.
Po wyłożeniu na talerze posypałem wiórkami parmezanu.