Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kasza pod pierzynką z ratatouille

2.0
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Wspaniałe danie w sezonie letnim.

Składniki:

Kasza pod pierzynką z ratatouille:

woda 2 szklanka
kasza jęczmienna 1 szklanka
cebula 1 szt.
oliwa 8 łyżek
mięso mielone 20 dag
cukinia 1 szt.
cukinia żółta 1 szt.
pomidor 2 szt.
cebula czerwona 2 szt.
sól 3 szczypta
pieprz 3 szczypta
Tymianek suszony Prymat 3 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Kasza pod pierzynką z ratatouille

1. Zagotować wodę. Do wrzątku wsypać kaszę i gotować ją do chwili aż wchłonie całą zawartość wody (od czasu do czasu mieszając, by się nie przypaliła). Następnie garnek z kaszą otulić kocem, by kasza "doszła".
2. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy. Dołożyć mięso mielone i smażyć od. 10 min., doprawiając solą i pieprzem.
3. Kaszę i mięso wymieszać, a potem przełożyć do żarooddpornego naczynia do zapiekania.
4. Obie cukinie tj. zielona i żółta, pomidory i czerwoną cebulę pokroić w plasterki. Układać na przemian kolory na kaszy tworząc dwa pierścienie. Całość obficie polać oliwą, posolić, posypać tymiankiem.
5. Przykryć folią aluminiową. Piec przez 1,5 godz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170ºC, 30 minut przed końcem zdjąć folię.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak