Przepis i sposób przygotowania na: Kasza pod pierzynką z ratatouille
1. Zagotować wodę. Do wrzątku wsypać kaszę i gotować ją do chwili aż wchłonie całą zawartość wody (od czasu do czasu mieszając, by się nie przypaliła). Następnie garnek z kaszą otulić kocem, by kasza "doszła".
2. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy. Dołożyć mięso mielone i smażyć od. 10 min., doprawiając solą i pieprzem.
3. Kaszę i mięso wymieszać, a potem przełożyć do żarooddpornego naczynia do zapiekania.
4. Obie cukinie tj. zielona i żółta, pomidory i czerwoną cebulę pokroić w plasterki. Układać na przemian kolory na kaszy tworząc dwa pierścienie. Całość obficie polać oliwą, posolić, posypać tymiankiem.
5. Przykryć folią aluminiową. Piec przez 1,5 godz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170ºC, 30 minut przed końcem zdjąć folię.