Kasza pod pierzynką z ratatouille

Kasza pod pierzynką z ratatouille

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Wspaniałe danie w sezonie letnim.
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kasza pod pierzynką z ratatouille:

  • woda

    2 szklanka
  • kasza jęczmienna

    1 szklanka
  • cebula

    1 szt.
  • oliwa

    8 łyżek
  • mięso mielone

    20 dag
  • cukinia

    1 szt.
  • cukinia żółta

    1 szt.
  • pomidor

    2 szt.
  • cebula czerwona

    2 szt.
  • sól

    3 szczypta
  • pieprz

    3 szczypta
  • tymianek Prymat

    3 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Zagotować wodę. Do wrzątku wsypać kaszę i gotować ją do chwili aż wchłonie całą zawartość wody (od czasu do czasu mieszając, by się nie przypaliła). Następnie garnek z kaszą otulić kocem, by kasza "doszła".
2. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy. Dołożyć mięso mielone i smażyć od. 10 min., doprawiając solą i pieprzem.
3. Kaszę i mięso wymieszać, a potem przełożyć do żarooddpornego naczynia do zapiekania.
4. Obie cukinie tj. zielona i żółta, pomidory i czerwoną cebulę pokroić w plasterki. Układać na przemian kolory na kaszy tworząc dwa pierścienie. Całość obficie polać oliwą, posolić, posypać tymiankiem.
5. Przykryć folią aluminiową. Piec przez 1,5 godz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170ºC, 30 minut przed końcem zdjąć folię.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat