odc. 8 Doradca Smaku

Doradca Smaku VII: Pieczony łosoś z ratatouille, odc. 8

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z łososia

    900 g
  • pomidory malinowe

    2 sztuki
  • papryka

    1 sztuka
  • cebula biała

    2 sztuki
  • cukinia

    1 sztuka
  • bakłażan

    1 sztuka
  • białe wino

    30 ml
  • śmietana 30%

    100 ml
  • masło

  • olej

  • krem chrzanowy Smak

  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

  • cząber

  • estragon

  • bazylia świeża

    do dekoracji
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny Prymat w młynku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku VII: Pieczony łosoś z ratatouille, odc. 8 foto
Fileta z łososia pokroić na steki, a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym skórą do dołu. Przyprawić solą i pieprzem cytrynowym z każdej strony. Polać odrobiną oleju, na każdym kawałku położyć łyżeczkę masła. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
Krok 2 - Doradca Smaku VII: Pieczony łosoś z ratatouille, odc. 8 foto
Cebulę, paprykę i bakłażana (obrany ze skóry) pokroić w kostkę, a cukinię w plastry. Do rozgrzanego garnka z odrobiną oleju wrzucić cebulę, paprykę oraz bakłażana, wymieszać. Pomidory malinowe pokroić w kostkę, dodać na sam koniec gotowania. Przyprawić solą, pieprzem i cząbrem. Gotować na małym ogniu.
Krok 3 - Doradca Smaku VII: Pieczony łosoś z ratatouille, odc. 8 foto
Cebulę pokroić w pióra. Do nagrzanego małego rondla z niewielką ilością oleju wrzucić pokrojoną cebulę. Następnie wlać białe wino, poczekać, aż się zredukuje. Dodać 1 łyżeczkę kremu chrzanowego, wymieszać. Dodać śmietanę i doprawić do smaku estragonem.
Krok 4 - Doradca Smaku VII: Pieczony łosoś z ratatouille, odc. 8 foto
Na talerz wyłożyć ratatouille, stek z łososia i sos. Udekorować listkami bazylii.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Barbara10 26.11.2017 21:53
Bardzo dobre i smaczne danie.
jejkuchnia 15.09.2017 10:09
Genialna. :)
bietka 15.09.2017 08:40
bardzo smakowite :)
Bożena Matuszczyk 14.09.2017 22:52
Pyszna , apetyczna rybka;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat