Doradca Smaku II, odc. 43: Cukinia faszerowana

odc. 43 Doradca Smaku

Doradca Smaku II, odc. 43: Cukinia faszerowana

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    2 szt.
  • pierś z kurczaka

    2 szt.
  • pieczarki

    200 g
  • cebula

    1 szt.
  • jajko

    1 szt.
  • wino białe wytrawne

    100 ml
  • parmezan starty

    100 g
  • oliwa

    150 ml
  • przyprawa do kurczaka - pikantna

  • kminek cały

  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku II, odc. 43: Cukinia faszerowana foto
Cukinie kroimy wzdłuż na pół. Wydrążamy miękki środek z cukinii i przekładamy do miski, zostawiając to do farszu. W garnku gotujemy osoloną wodę. Blanszujemy łódki cukinii ok. 5-6 minut w gotującej się wodzie. Po tym czasie cukinie przekładamy na sitko i przelewamy zimną wodą.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc. 43: Cukinia faszerowana foto
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, cebulę też siekamy w kostkę. Pieczarki myjemy i kroimy w drobne plasterki. Kroimy też wydrążoną cukinię niezbyt drobno.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc. 43: Cukinia faszerowana foto
Rozgrzewamy oliwę z oliwek na patelni i smażymy na niej cukinie doprawiając solą morską i pieprzem. Przekładamy na sitko. Na tej samej patelni smażymy cebulę i pieczarki, doprawiamy kminkiem. Po usmażeniu zdejmujemy pieczarki z patelni na sitko do usmażonej już cukinii.
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc. 43: Cukinia faszerowana foto
Znów na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej kostki kurczaka, doprawiając solą i pieprzem oraz przyprawą pikantną do kurczaka. Smażymy kurczaka 2-3 minuty. Dodajemy wino białe na patelnie i je odparowujemy. W misce mieszamy wszystkie składniki tj.: usmażoną cukinię, pieczarki, cebulkę.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc. 43: Cukinia faszerowana foto
Dodajemy do tego roztrzepane jajko i tak wymieszanym farszem nadziewamy łódki cukinii.
Krok 6 - Doradca Smaku II, odc. 43: Cukinia faszerowana foto
Posypujemy je dodatkowo tartym parmezanem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika 180-190 stopni na 12 minut.
Krok 7 - Doradca Smaku II, odc. 43: Cukinia faszerowana foto
Po tym czasie danie jest gotowe do podania. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Wojtek Merol

10.01.2015 19:22
Witam. Przepis super, cukinie trzeba dłużej gotować, bo dla mnie 5 minut to za mało i cukinie były mało słone, nie dodałem wina i kminku, cukinie posypałem zwykłym serem, a całe danie wyszło bardzo smaczne. Polecam ;)

szybk123

07.01.2015 22:56
witam przepis fajny ale wyszedł jakoś jałowy farsz i bez smaku całość - przytłaczał całe danie smak cukinii... choć robiłem jak w przepisie. Tylko kurczaka zrobiłem sposobem ekologicznym w kąpieli wodnej . co mi nie poszło?? ;)

Sylunarka

05.08.2014 23:25
Trochę zabawy ale warto bo wyszło pysznie :) Ja zamiast kminku dodałam oregano a zamiast parmezanu zwykły ser żółty bo po prostu zabrakło mi tych składników ale i tak wyszło fajne. Rada: posolić mocniej wodę na cukinię, bo te 5 min nie wiele pomogło i wyszła mało słona.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat