Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Doradca Smaku II, odc. 43: Cukinia faszerowana

5.0
(66)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Przepis na przepyszny obiad: cukinia faszerowana kurczakiem, pieczarkami i cebulą, smażona na patelni z dodatkiem białego wina, a następnie zapiekana w piekarniku z serem parmezan. Zobacz jak Michel Moran przygotowuje to pyszne danie i zrób je sam w domu. 

Składniki:

cukinia
2 szt.
pierś z kurczaka
2 szt.
pieczarki
200 g
cebula
1 szt.
jajko
1 szt.
wino białe wytrawne
100 ml
parmezan starty
100 g
oliwa
150 ml
Przyprawa do kurczaka pikantna Prymat
Kminek cały Prymat
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku II, odc. 43: Cukinia faszerowana

Zobacz jak Doradca Smaku, mistrz kuchni Michel Moran przygotowuje przepyszne, niebanalne danie obiadowe - cukinię faszerowaną kurczakiem i pieczarkami.

Obejrzyj filmik i dowiedz się: 

  • jak wydrążyć cukinię?
  • jaki przygotować farsz do cukinii?
  • jak smażyć cukinię, a jak kurczaka i pieczarki?
  • kiedy i dlaczego warto dodać białe wino?
  • jak faszerować cukinię?
  • ile piec cukinię faszerowaną?

Kroki postępowania

1
Cukinie kroimy wzdłuż na pół. Wydrążamy miękki środek z cukinii i przekładamy do miski, zostawiając to do farszu. W garnku gotujemy osoloną wodę. Blanszujemy łódki cukinii ok. 5-6 minut w gotującej się wodzie. Po tym czasie cukinie przekładamy na sitko i przelewamy zimną wodą.
Krok 1 - Doradca Smaku II, odc. 43: Cukinia faszerowana foto
2
Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, cebulę też siekamy w kostkę. Pieczarki myjemy i kroimy w drobne plasterki. Kroimy też wydrążoną cukinię niezbyt drobno.
Krok 2 - Doradca Smaku II, odc. 43: Cukinia faszerowana foto
3
Rozgrzewamy oliwę z oliwek na patelni i smażymy na niej cukinie doprawiając solą morską i pieprzem. Przekładamy na sitko. Na tej samej patelni smażymy cebulę i pieczarki, doprawiamy kminkiem. Po usmażeniu zdejmujemy pieczarki z patelni na sitko do usmażonej już cukinii.
Krok 3 - Doradca Smaku II, odc. 43: Cukinia faszerowana foto
4
Znów na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej kostki kurczaka, doprawiając solą i pieprzem oraz przyprawą pikantną do kurczaka. Smażymy kurczaka 2-3 minuty. Dodajemy wino białe na patelnie i je odparowujemy. W misce mieszamy wszystkie składniki tj.: usmażoną cukinię, pieczarki, cebulkę.
Krok 4 - Doradca Smaku II, odc. 43: Cukinia faszerowana foto
5
Dodajemy do tego roztrzepane jajko i tak wymieszanym farszem nadziewamy łódki cukinii.
Krok 5 - Doradca Smaku II, odc. 43: Cukinia faszerowana foto
6
Posypujemy je dodatkowo tartym parmezanem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika 180-190 stopni na 12 minut.
Krok 6 - Doradca Smaku II, odc. 43: Cukinia faszerowana foto
7
Po tym czasie danie jest gotowe do podania. Smacznego!
Krok 7 - Doradca Smaku II, odc. 43: Cukinia faszerowana foto

Jeśli spodobał Ci się przepis na cukinię faszerowaną wypróbuj także inne przepisy z pysznym, zdrowym warzywem jakim jest cukinia. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wojtek Merol
Wojtek Merol 10.01.2015 19:22
Witam. Przepis super, cukinie trzeba dłużej gotować, bo dla mnie 5 minut to za mało i cukinie były mało słone, nie dodałem wina i kminku, cukinie posypałem zwykłym serem, a całe danie wyszło bardzo smaczne. Polecam ;)
szybk123 07.01.2015 22:56
witam przepis fajny ale wyszedł jakoś jałowy farsz i bez smaku całość - przytłaczał całe danie smak cukinii... choć robiłem jak w przepisie. Tylko kurczaka zrobiłem sposobem ekologicznym w kąpieli wodnej . co mi nie poszło?? ;)
Sylunarka 05.08.2014 23:25
Trochę zabawy ale warto bo wyszło pysznie :) Ja zamiast kminku dodałam oregano a zamiast parmezanu zwykły ser żółty bo po prostu zabrakło mi tych składników ale i tak wyszło fajne. Rada: posolić mocniej wodę na cukinię, bo te 5 min nie wiele pomogło i wyszła mało słona.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak