Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z cukinii z łososiem, DS XIX, odc.34
Zapiekanka z cukinii z łososiem wędzonym i paprykową salsą z prażonymi orzechami, to ciekawy przepis, który zachwyca bogactwem smaków i kolorów. Delikatna mieszanka żółtej i zielonej cukinii z dodatkiem parmezanu, idealnie łączy się z wyrazistym smakiem salsy. To danie możecie przygotować jako obiad, kolację czy lunch do pracy. Dodatek tartego parmezanu sprawia, że zapiekanka jest bardziej sprężysta, a użyte przyprawy dodają wyjątkowego aromatu.
Jak przygotować zapiekankę z cukinii z łososiem?
Surową cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach i wkładamy do miski. Dodajemy rozmieszane jajka. Wrzucamy tarty parmezan i mieszamy. Przyprawiamy majerankiem prymat. Dodajemy wędzonego łososia pokrojonego na kawałki, mieszamy łyżką. Dodajemy suszone pomidory z bazylią prymat, sól i pieprz. Brzegi foremek smarujemy masłem. Nakładamy do nich masę z cukinii (bez nadmiaru wody, jeśli zbierze się woda-należy odlać). Wkładamy do piekarnika temperatura pieczenia 180°C, czas pieczenia 25 minut, program góra- dół.
Przygotowujemy salsę: żółtą, czerwoną i zieloną paprykę kroimy w kosteczkę. Na patelni podgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojone papryki. Smażymy krótko na małym ogniu. Przyprawiamy pieprzem ognistym prymat dodajemy odrobinę soli. Na suchej patelni prażymy orzechy. Wyjmujemy upieczoną zapiekankę z formy, podajemy z salsą paprykową i prażonymi orzechami. Dodajemy listek świeżej bazylii do dekoracji.