Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z cukinii z łososiem, DS XIX, odc.34

3.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Zapiekanka z cukinii z wędzonym łososiem to pomysł na danie, które sprawdzi się jako pyszny obiad czy kolacja. Dodatek salsy paprykowej z prażonymi orzechami sprawia, że całość zachwyca połączeniem niebanalnych smaków, kolorów i struktur.

Składniki:

cukinia żółta 1 sztuka
cukinia zielona 1 sztuka
jajka duże 3 sztuki
łosoś wędzony 150 gramów
Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Prymat 2 łyżki
Majeranek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
Pieprz ognisty mielony Prymat 1/3 łyżeczki
papryka żółta 1/2 sztuki
papryka zielona 1/2 sztuki
papryka czerwona 1/2 sztuki
oliwa 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku
parmezan starty 3 łyżki
orzechy 2 łyżki
bazylia świeża 4 liście

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z cukinii z łososiem, DS XIX, odc.34

Zapiekanka z cukinii z łososiem wędzonym i paprykową salsą z prażonymi orzechami, to ciekawy przepis, który zachwyca bogactwem smaków i kolorów. Delikatna mieszanka żółtej i zielonej cukinii z dodatkiem parmezanu, idealnie łączy się z wyrazistym smakiem salsy. To danie możecie przygotować jako obiad, kolację czy lunch do pracy.  Dodatek tartego parmezanu sprawia, że zapiekanka jest bardziej sprężysta, a użyte przyprawy dodają wyjątkowego aromatu.

Jak przygotować zapiekankę z cukinii z łososiem?

1

Surową cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach i wkładamy do miski. Dodajemy rozmieszane jajka. Wrzucamy tarty parmezan i mieszamy. Przyprawiamy majerankiem prymat. Dodajemy wędzonego łososia pokrojonego na kawałki, mieszamy łyżką. Dodajemy suszone pomidory z bazylią prymat, sól i pieprz. Brzegi foremek smarujemy masłem. Nakładamy do nich masę z cukinii (bez nadmiaru wody, jeśli zbierze się woda-należy odlać). Wkładamy do piekarnika temperatura pieczenia 180°C, czas pieczenia 25 minut, program góra- dół.

2

Przygotowujemy salsę: żółtą, czerwoną i zieloną paprykę kroimy w kosteczkę. Na patelni podgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojone papryki. Smażymy krótko na małym ogniu. Przyprawiamy pieprzem ognistym prymat dodajemy odrobinę soli. Na suchej patelni prażymy orzechy. Wyjmujemy upieczoną zapiekankę z formy, podajemy z salsą paprykową i prażonymi orzechami. Dodajemy listek świeżej bazylii do dekoracji.

Jeśli szukacie pomysłu na szybki warzywny obiad, to przepis na zapiekaną cukinię z paprykową salsą doskonale się sprawdzi! Oprócz walorów smakowych kusi również różnorodnością kolorów. 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak