Przepis i sposób przygotowania na: Domowy keczup
Przygotowanie:
Pomidory sparzam i obieram ze skórki.
Paprykę wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i opiekam przez mniej więcej 30 minut. Studzę ją w worku foliowym, obieram ze skórki i kroję na kawałki.
Pomidory i obrane jabłka kroję na ćwiartki, seler w kostkę a cebulę kroję w piórka.
W garnku na oleju podsmażam cebulę razem z selerem, dodaję jabłka, następnie pomidory, czosnek i przyprawy. Liscie laurowe i ziarna wrzucam w sakiewce z gazy.
Gotuję to wszystko przez godzinę następnie dodaję paprykę i gotuję dalej przez dwie godziny.
Wyjmuję przyprawy w gazie i wszystko miksuję.
Odparowuje to jeszcze na małym ogniu, dodaję musztardę, ocet i cukier i wszystko mieszam.
Gorący keczup przekładam do słoiczków i zostawiam je do góry dnem aż wystygną.