Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników
-
kiełbasa biała
400 g -
czosnek
2 ząbki -
sól
-
Pieprz czarny mielony Prymat
-
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
-
ziele angielskie
-
Liść laurowy suszony Prymat
-
kminek Prymat
Ćwikła
-
buraki
1,5 kg -
chrzan tarty
1 słoik -
sól
-
cukier
-
jajko ugotowane na twardo
4 szt. -
grzybki marynowane
borowiki -
kiełki rzodkiewki
Przepis i sposób przygotowania Wielkanoc: Biała kiełbasa z jajkiem i ćwikłą
Buraki dokładnie umyć, ułożyć w garnku, zalać wodą i gotować do miękkości. Po wystudzeniu obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W razie potrzeby odcisnąć, aby pozbyć się nadmiaru soku. Buraki połączyć z chrzanem, doprawić do smaku solą i cukrem.
Kiełbasę wyjąć z wody, pokroić na kawałki (ew. obrać ze skóry) i ułożyć na połówkach jajek.
Podawać z kiełkami rzodkiewki, ćwikłą i marynowanymi borowikami.
Komentarze (1)