Wielkanoc: Biała kiełbasa z jajkiem i ćwikłą

Wielkanoc: Biała kiełbasa z jajkiem i ćwikłą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • kiełbasa biała

    400 g
  • czosnek

    2 ząbki
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

  • ziele angielskie

  • Liść laurowy suszony Prymat

  • kminek Prymat

Ćwikła

  • buraki

    1,5 kg
  • chrzan tarty

    1 słoik
  • sól

  • cukier

  • jajko ugotowane na twardo

    4 szt.
  • grzybki marynowane

    borowiki
  • kiełki rzodkiewki

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Wielkanoc: Biała kiełbasa z jajkiem i ćwikłą

W garnku zagotować wodę z ziarnami pieprzu, zielem angielskim, liściem laurowym i ząbkami czosnku. Zmniejszyć ogień i włożyć białą kiełbasę. Parzyć przez około 20-25 minut, nie doprowadzając do wrzenia.
Buraki dokładnie umyć, ułożyć w garnku, zalać wodą i gotować do miękkości. Po wystudzeniu obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. W razie potrzeby odcisnąć, aby pozbyć się nadmiaru soku. Buraki połączyć z chrzanem, doprawić do smaku solą i cukrem.
Kiełbasę wyjąć z wody, pokroić na kawałki (ew. obrać ze skóry) i ułożyć na połówkach jajek.
Podawać z kiełkami rzodkiewki, ćwikłą i marynowanymi borowikami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

jasiek 12.04.2014 20:48
ładnie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat