Przepis i sposób przygotowania na: Wątróbka z warzywami
Wątróbka drobiowa z piekarnika to alternatywny sposób przyrządzenia jej. Zazwyczaj wątróbkę smażymy, zapominając, że można ją upiec. Ten przepis jest bardzo bogaty w warzywa - dlatego to super zdrowy i smaczny posiłek.
1. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy w rondlu z rozgrzanym olejem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy.
2. Fasolkę myjemy, kroimy w dwu centymetrowe kawałki.
3. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
4. Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
5. Groszek myjemy.
6. Warzywa wsypujemy do cebuli, przyprawiamy tymiankiem, mieszamy i dusimy około 15 minut.
7. Wątróbkę myjemy, oczyszczamy z błon, osuszamy i kroimy w niewielkie kawałki. Obtaczamy w mące.
8. Na patelni z rozgrzanym olejem smażymy wątróbkę.
Wątróbka drobiowa z piekarnika - wariant:
Obtoczoną w mące wątróbkę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Piec rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Wątróbkę pieczemy około 20 minut.
9. Usmażoną/upieczoną wątróbkę przyprawiamy solą i pieprzem.
10. Warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym, na nich układamy wątróbkę i dekorujemy natką pietruszki.