Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z mięsa z rosołu i wątróbki
Pasztet z mięsa z rosołu i wątróbki to świetny sposób na wykorzystanie składników, z których ugotowaliśmy rosół. Obrane z kości mięso oraz warzywa mielimy z usmażoną wątróbką drobiową. Masę doprawiamy pieprzem czarnym i solą. Można dodać również szczyptę gałki muszkatołowej i cząbru.
Pasztet z mięsa z rosołu i wątróbki - jak zrobić:
Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać masło. Wrzucić cebulę, podsmażyć. Dodać czosnek i wątróbkę. Dusić 10 minut. Wystudzić.
Oskubane mięso z kości, z rosołu zmielić dwa razy w maszynce wraz z warzywami z rosołu, bułką, cebulą i wątróbką.
Białka oddzielić od żółtka. Ubić na sztywna pianę. Żółtka dodać do masy. Doprawić solą i pieprzem. Wyrobić dokładnie masę i połączyć z białkami.
Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy keksowej. Na wierzch pasztetu ułożyć cienkie plasterki słoniny lub boczku (aby pasztet nie wysechł). Piec w 180 stopniach ok. 40-50 minut. Pasztet pozostawić do wystygnięcia, a ostudzony włożyć do lodówki.