Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Przepis dnia, odc. 26. Pikantny kurczak z fasolą i pieczarkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

podudzia z kurczaka
8 szt.
Przyprawa do kurczaka pikantna Prymat
1 opakowanie
Musztarda delikatesowa Prymat
3 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
(do smaku)
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
(do smaku)
Sklep Prymat
tymianek
(do smaku)
olej rzepakowy
1/2 szklanki
fasola
200 g (ugotowanej/konserwowej)
pieczarki
200 g (plastry)
pomidory suszone Smak
2 łyżki (paski)
oliwki zielone Smak
1 łyżeczka
Sklep Prymat
cebula
1 szt. (pokrojona w kostkę)
por (biała część)
1 szt. (piórka)
czosnek
4 ząbki (plastry)
wino białe wytrawne
100 ml
rosół z kury Kucharek
1 litr
Sklep Prymat
natka pietruszki
1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia, odc. 26. Pikantny kurczak z fasolą i pieczarkami

Kroki postępowania

1
Umyte i osuszone mięso natrzeć przyprawą do kurczaka połączoną z olejem i musztardą.
Krok 1 - Przepis dnia, odc. 26. Pikantny kurczak z fasolą i pieczarkami foto
2
Obsmażyć je w rondlu na złoty kolor.
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 26. Pikantny kurczak z fasolą i pieczarkami foto
3
Do kurczaka dodać cebulę, czosnek, pieczarki, suszone pomidory i pora, smażyć przez ok. 5 minut.
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 26. Pikantny kurczak z fasolą i pieczarkami foto
4
Następnie wlać wino i rosół.
Krok 4 - Przepis dnia, odc. 26. Pikantny kurczak z fasolą i pieczarkami foto
5
Doprawić do smaku i całość dusić do miękkości. Przed końcem gotowania dodać fasolę.
Krok 5 - Przepis dnia, odc. 26. Pikantny kurczak z fasolą i pieczarkami foto
6
Dodać posiekaną natkę pietruszki.
Krok 6 - Przepis dnia, odc. 26. Pikantny kurczak z fasolą i pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak