Przepis dnia, odc. 18. Kurczak faszerowany

Przepis dnia, odc. 18. Kurczak faszerowany

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak

    1 szt. (waga 1,5 kg)
  • marynata

  • przyprawa do kurczaka - pikantna

    1 opakowanie
  • olej rzepakowy

    4 łyżki
  • musztarda kremska

    1 łyżka
  • czosnek

    3 ząbki (posiekane)
  • Farsz:

  • wątróbka drobiowa

    1/2 kg
  • jajka

    3 szt.
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • orzechy włoskie

    1 łyżka (posiekanych)
  • masło

    2 łyżki
  • bułka tarta

    5 łyżek
  • kapary całe Smak

    1 łyżeczka (posiekane)
  • sól ziołowa

    (do smaku)
  • pieprz czarny mielony

    (do smaku)
  • chrzan żurawinowy

    1 słoik
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia, odc. 18. Kurczak faszerowany foto
Przygotować marynatę z wymieszania wszystkich składników.
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 18. Kurczak faszerowany foto
Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć wszystkimi połączonymi składnikami marynaty i odstawić do lodówki.
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 18. Kurczak faszerowany foto
Wątróbkę drobno posiekać lub zmielić, żółtka jajek oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć w mikserze, dodając wątróbkę, bułkę tartą, orzechy, kapary i posiekaną natkę.
Krok 4 - Przepis dnia, odc. 18. Kurczak faszerowany foto
Do tak przygotowanej masy dodać pianę z białek, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
Krok 5 - Przepis dnia, odc. 18. Kurczak faszerowany foto
Kurczaka ułożyć na desce, nadziać farszem, zszyć lub spiąć wykałaczkami. Do brytfanny wlać olej pozostały z marynowania, kurczaka natrzeć masłem i piec 1,5-2 godziny w temperaturze 180°C z włączoną funkcją termoobiegu.
Krok 6 - Przepis dnia, odc. 18. Kurczak faszerowany foto
Tak przygotowanego kurczaka podawać z chrzanem żurawinowym.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat