Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Przepis dnia, odc. 46. Aromatyczny forszmak drobiowy

5.0
(25)
Czas
Czas: 30 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

podudzia z kurczaka
4 szt. (ugotowane, bez kości)
Przyprawa do kurczaka pikantna Prymat
2 łyżki
ogórki konserwowe
2 szt. (pokrojone w paseczki)
przecier pomidorowy
2 łyżki
Musztarda delikatesowa Prymat
1 łyżka
papryka czerwona
1 szt. (pokrojona w kostkę)
cebula
1 szt. (pokrojone w kostkę)
czosnek
2 ząbki (roztarte)
grzyby suszone
300 g (plastry, namoczone)
pomidory
2 szt. (pokrojone w kostkę)
bulion
(z gotowania mięsa z warzywami)
kwaśna śmietana
4 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat
(do smaku)
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
(do smaku)
Sklep Prymat
majeranek
(do smaku)
Sklep Prymat
olej rzepakowy
(do smażenia)

Grzanki ziołowe

bagietka
1 szt.
masło
2 łyżki
szczypiorek
1/2 pęczka
Sklep Prymat
natka pietruszki
1/2 pęczka
czosnek
2 ząbki
Sól ziołowa jodowana Prymat
(do smaku)
Sklep Prymat

Porada

Proponujemy użyć do przepisu suszonych prawdziwków.

Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia, odc. 46. Aromatyczny forszmak drobiowy

Kroki postępowania

1
Grzanki ziołowe:
Posiekany szczypiorek, natkę pietruszki i czosnek wymieszać z masłem. Przyprawić solą ziołową. Następnie ponacinać bagietkę i w miejsca nacięć delikatnie wsunąć przygotowane masło. Bagietkę przypiekać w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez ok. 5 minut.
Krok 1 - Przepis dnia, odc. 46. Aromatyczny forszmak drobiowy foto
2
Forszmak drobiowy:
W dużym rondlu, na oleju podsmażyć cebulę, paprykę i czosnek.
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 46. Aromatyczny forszmak drobiowy foto
3
Na patelni podsmażyć grzyby na złoty kolor. Podudzia z kurczaka pokroić na kawałki, oprószyć pikantną przyprawą do kurczaka. Połączyć z warzywami i grzybami. Dodać przecier pomidorowy i pomidory, wlać bulion pozostały z gotowania podudzi z warzywami i gotować około 10 minut.
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 46. Aromatyczny forszmak drobiowy foto
4
Następnie dodać ogórki i całość doprawić do smaku.
Krok 4 - Przepis dnia, odc. 46. Aromatyczny forszmak drobiowy foto
5
Podawać z kwaśną śmietaną.
Krok 5 - Przepis dnia, odc. 46. Aromatyczny forszmak drobiowy foto
6
Na koniec dodać wcześniej przygotowane grzanki ziołowe.
Krok 6 - Przepis dnia, odc. 46. Aromatyczny forszmak drobiowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak