Przepis dnia, odc. 46. Aromatyczny forszmak drobiowy

Przepis dnia, odc. 46. Aromatyczny forszmak drobiowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • podudzia z kurczaka

    4 szt. (ugotowane, bez kości)
  • przyprawa do kurczaka - pikantna

    2 łyżki
  • ogórki konserwowe

    2 szt. (pokrojone w paseczki)
  • przecier pomidorowy

    2 łyżki
  • musztarda delikatesowa

    1 łyżka
  • papryka czerwona

    1 szt. (pokrojona w kostkę)
  • cebula

    1 szt. (pokrojone w kostkę)
  • czosnek

    2 ząbki (roztarte)
  • grzyby suszone

    300 g (plastry, namoczone)
  • pomidory

    2 szt. (pokrojone w kostkę)
  • bulion

    (z gotowania mięsa z warzywami)
  • kwaśna śmietana

    4 łyżeczki
  • papryka słodka mielona

    (do smaku)
  • sól morska

    (do smaku)
  • majeranek

    (do smaku)
  • olej rzepakowy

    (do smażenia)

Grzanki ziołowe

  • bagietka

    1 szt.
  • masło

    2 łyżki
  • szczypiorek

    1/2 pęczka
  • natka pietruszki

    1/2 pęczka
  • czosnek

    2 ząbki
  • sól ziołowa

    (do smaku)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia, odc. 46. Aromatyczny forszmak drobiowy foto
Grzanki ziołowe:
Posiekany szczypiorek, natkę pietruszki i czosnek wymieszać z masłem. Przyprawić solą ziołową. Następnie ponacinać bagietkę i w miejsca nacięć delikatnie wsunąć przygotowane masło. Bagietkę przypiekać w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez ok. 5 minut.
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 46. Aromatyczny forszmak drobiowy foto
Forszmak drobiowy:
W dużym rondlu, na oleju podsmażyć cebulę, paprykę i czosnek.
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 46. Aromatyczny forszmak drobiowy foto
Na patelni podsmażyć grzyby na złoty kolor. Podudzia z kurczaka pokroić na kawałki, oprószyć pikantną przyprawą do kurczaka. Połączyć z warzywami i grzybami. Dodać przecier pomidorowy i pomidory, wlać bulion pozostały z gotowania podudzi z warzywami i gotować około 10 minut.
Krok 4 - Przepis dnia, odc. 46. Aromatyczny forszmak drobiowy foto
Następnie dodać ogórki i całość doprawić do smaku.
Krok 5 - Przepis dnia, odc. 46. Aromatyczny forszmak drobiowy foto
Podawać z kwaśną śmietaną.
Krok 6 - Przepis dnia, odc. 46. Aromatyczny forszmak drobiowy foto
Na koniec dodać wcześniej przygotowane grzanki ziołowe.
Doradca Smaku
Proponujemy użyć do przepisu suszonych prawdziwków.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat