Przepis dnia, odc. 46. Aromatyczny forszmak drobiowy

Przepis dnia, odc. 46. Aromatyczny forszmak drobiowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • podudzia z kurczaka

    4 szt. (ugotowane, bez kości)
  • Przyprawa do kurczaka pikantna Prymat

    2 łyżki
  • ogórki konserwowe

    2 szt. (pokrojone w paseczki)
  • przecier pomidorowy

    2 łyżki
  • Musztarda delikatesowa Prymat

    1 łyżka
  • papryka czerwona

    1 szt. (pokrojona w kostkę)
  • cebula

    1 szt. (pokrojone w kostkę)
  • czosnek

    2 ząbki (roztarte)
  • grzyby suszone

    300 g (plastry, namoczone)
  • pomidory

    2 szt. (pokrojone w kostkę)
  • bulion

    (z gotowania mięsa z warzywami)
  • kwaśna śmietana

    4 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    (do smaku)
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    (do smaku)
  • majeranek

    (do smaku)
  • olej rzepakowy

    (do smażenia)

Grzanki ziołowe

  • bagietka

    1 szt.
  • masło

    2 łyżki
  • szczypiorek

    1/2 pęczka
  • natka pietruszki

    1/2 pęczka
  • czosnek

    2 ząbki
  • Sól ziołowa jodowana Prymat

    (do smaku)
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Przepis dnia, odc. 46. Aromatyczny forszmak drobiowy

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia, odc. 46. Aromatyczny forszmak drobiowy foto
Grzanki ziołowe:
Posiekany szczypiorek, natkę pietruszki i czosnek wymieszać z masłem. Przyprawić solą ziołową. Następnie ponacinać bagietkę i w miejsca nacięć delikatnie wsunąć przygotowane masło. Bagietkę przypiekać w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C przez ok. 5 minut.
Krok 2 - Przepis dnia, odc. 46. Aromatyczny forszmak drobiowy foto
Forszmak drobiowy:
W dużym rondlu, na oleju podsmażyć cebulę, paprykę i czosnek.
Krok 3 - Przepis dnia, odc. 46. Aromatyczny forszmak drobiowy foto
Na patelni podsmażyć grzyby na złoty kolor. Podudzia z kurczaka pokroić na kawałki, oprószyć pikantną przyprawą do kurczaka. Połączyć z warzywami i grzybami. Dodać przecier pomidorowy i pomidory, wlać bulion pozostały z gotowania podudzi z warzywami i gotować około 10 minut.
Krok 4 - Przepis dnia, odc. 46. Aromatyczny forszmak drobiowy foto
Następnie dodać ogórki i całość doprawić do smaku.
Krok 5 - Przepis dnia, odc. 46. Aromatyczny forszmak drobiowy foto
Podawać z kwaśną śmietaną.
Krok 6 - Przepis dnia, odc. 46. Aromatyczny forszmak drobiowy foto
Na koniec dodać wcześniej przygotowane grzanki ziołowe.
Doradca Smaku
Proponujemy użyć do przepisu suszonych prawdziwków.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat