Kurczak na zielono

Kurczak na zielono

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udko z kurczaka

    4 szt. (bez skóry i kości)
  • cebula

    2 szt.
  • brokuł

    1 sztuka
  • groszek zielony

    100 g
  • papryka zielona

    100 g
  • fasola szparagowa

    100 g
  • pomidor zielony

    100 g
  • wino białe wytrawne

    100 ml
  • czosnek

    2 ząbki
  • oliwa

    50 ml
  • śmietana 36%

    200 ml
  • olej do smażenia

    50 ml
  • natka pietruszki suszona

    2 łyżeczki
  • bazylia

    1 łyżeczka
  • ziele angielskie całe

    8 ziaren
  • pieprz czarny mielony

  • liście laurowe Prymat

    2-3 sztuk
  • sól morska

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Kurczak na zielono foto
Przygotować składniki. Umyte i osuszone udka z kurczaka pokroić w grubą kostkę, doprawić solą i pieprzem.
Krok 2 - Kurczak na zielono foto
W garnku rozgrzać olej, włożyć mięso i mocno zrumienić z każdej strony.
Krok 3 - Kurczak na zielono foto
Czosnek posiekać, paprykę i cebulę pokroić w kostkę, a pomidory w ćwiartki. Fasolkę szparagową pociąć na mniejsze kawałki, brokuł podzielić na różyczki. Tak przygotowane składniki przełożyć do garnka z kurczakiem. Smażyć 10 minut i zalać białym winem. Dodać zielony groszek, ziele angielskie i liście laurowe, dusić do miękkości.
Krok 4 - Kurczak na zielono foto
Przed podaniem dodać śmietanę oraz oliwę zmiksowaną z bazylią oraz natką pietruszki.
Krok 5 - Kurczak na zielono foto
Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Kulinarna Ja

10.07.2014 13:35
wyśmienicie podany! Jestem na tak :)

Klausia

08.07.2014 19:48
pięknie podane :)

leonowie

07.07.2014 16:12
Przepięknie podane:)

bietka

01.07.2014 09:48
ja chyba też się skuszę na takiego kurczaka :)

Czyki

30.06.2014 12:27
Muszę i ja zaserwować mojej rodzinie takie danie. Wygląda pysznie.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat