Przepis dnia III, odc. 33: Kotlety mielone z indyka z sałatką i pikantnym sosem czosnkowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Mielone

  • mięso mielone indycze

    600 g
  • przyprawa do mięsa mielonego

    1 opakowanie
  • jajka

    2 szt.
  • bułka

    1 szt. (namoczona i odciśnięta)
  • cebula

    1 szt. (pokrojona drobno)
  • czosnek

    1 ząbek (zmiażdżony)
  • olej rzepakowy

  • bułka tarta

  • ogóreczki konserwowe

Sałatka

  • pomidory koktajlowe (czerwone)

    12 szt. (pokrojonych na połówki)
  • cebula czerwona

    1 szt.
  • cebula

    1 szt.
  • oliwa

    4 łyżki
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • kapary

    1 łyżka (posiekanych)
  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Sos

  • Tzatziki – pikantny sos czosnkowy

    1 opakowanie
  • ogórek

    1 szt. (obrany, posiekany)
  • jogurt grecki

    1 szt. (gęsty)
  • czosnek

    1 ząbek (posiekany)
  • szczypiorek

    1 pęczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Przepis dnia III, odc. 33: Kotlety mielone z indyka z sałatką i pikantnym sosem czosnkowym foto
Na początku przygotowujemy sos. Opakowanie Tzatziki – pikantnego sosu czosnkowego Prymat mieszamy z jogurtem, ogórkiem, szczypiorkiem i czosnkiem. Sos odstawiamy do lodówki.
Krok 2 - Przepis dnia III, odc. 33: Kotlety mielone z indyka z sałatką i pikantnym sosem czosnkowym foto
Mięso mielone przełożyć do miski, dodać 2 jajka i odciśniętą bułkę. Doprawić do smaku solą morską, pieprzem czarnym mielonym, przyprawą do mięsa mielonego i wyrobić na jednolitą masę.
Krok 3 - Przepis dnia III, odc. 33: Kotlety mielone z indyka z sałatką i pikantnym sosem czosnkowym foto
Z mięsa uformować małe kulki, a następnie je spłaszczyć. Kotleciki możemy obtoczyć w bułce tartej lub zostawić w wersji soute. Kotlety możemy usmażyć na rozgrzanym oleju lub w wersji dietetycznej na papierze do smażenia.
Krok 4 - Przepis dnia III, odc. 33: Kotlety mielone z indyka z sałatką i pikantnym sosem czosnkowym foto
Pomidory, cebulę i kapary oraz siekaną pietruszkę, wymieszać. Dodać przyprawy: sól morską, pieprz czarny mielony i odrobinę oliwy. Sałatkę schładzamy w lodówce.
Krok 5 - Przepis dnia III, odc. 33: Kotlety mielone z indyka z sałatką i pikantnym sosem czosnkowym foto
Na talerzu ułożyć po 2 kotleciki na porcję, polać sosem i podawać z sałatką.
Doradca Smaku
Pamiętaj, żeby ogórka wykorzystywanego do przygotowania sosu pozbawić gniazd nasiennych.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dorotka0000025 03.11.2014 09:43
fajnie to danie wyglada

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat