Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

serkowo-pomidorowy dorsz ze szparagami na rabarbarowo-batatowym puree z rzodkiewkowym pesto

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Składniki na 2 porcje

filet z dorsza 1
szparagi zielone kilka
sól do smaku
pieprz
sok z cytryny
płatki owsiane 4 łyżki
serek kremowy 125 g - pomidorowy
batat 1 duży
rabarbar 1/2 łodygi
olej z suszonych pomidorów kilka łyżeczek
serek śmietankowy 125 g
rzodkiewka kilka szt

Pesto z rzodkiewki

rzodkiewki pęczek 2 same liście
orzeszki ziemne 2 garście
sól do smaku
ocet balsamiczny 1 łyżka
miód 1 łyżeczka
czosnek 1 ząbek
olej rzepakowy ile zabierze

Przepis i sposób przygotowania na: serkowo-pomidorowy dorsz ze szparagami na rabarbarowo-batatowym puree z rzodkiewkowym pesto

Kroki postępowania

1
1. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 stopni. Do piekarnika wstawiamy pokrojonego w drobną kostkę, obranego batata i rabarbar pokrojony również w drobną kostkę- warzywa należy skropić olejem i lekko posolić.

Kiedy warzywa będą miękkie (po ok. 20 minutach), wyjmujemy je z piekarnika i dokładnie rozgniatamy widelcem, dodając pod koniec serek naturalny. Całość doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 1 - serkowo-pomidorowy dorsz ze szparagami na rabarbarowo-batatowym puree z rzodkiewkowym pesto foto
2
W tym samym czasie serek pomidorowo-bazyliowy mieszamy z płatkami owsianymi. Doprawiamy solą i pieprzem.
Krok 2 - serkowo-pomidorowy dorsz ze szparagami na rabarbarowo-batatowym puree z rzodkiewkowym pesto foto
3
Dorsza porcjujemy na mniejsze kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego posmarowanego delikatnie olejem spod suszonych pomidorów- skórką do dołu. Wykładamy porcję serka na kawałki dorsza.
Krok 3 - serkowo-pomidorowy dorsz ze szparagami na rabarbarowo-batatowym puree z rzodkiewkowym pesto foto
4
Na serku układamy kawałki szparagów przekrojone wzdłuż na pół. Całość delikatnie skrapiamy olejem spod suszonych pomidorów. Wstawiamy do piekarnika, w którym pieką się już bataty i rabarbar i pieczemy ok. 18 minut.
Krok 4 - serkowo-pomidorowy dorsz ze szparagami na rabarbarowo-batatowym puree z rzodkiewkowym pesto foto
5
Kiedy dorsz i warzywa się pieką, przygotujemy pesto- wszystkie składniki dokładnie blendujemy do uzyskania pożądanej konsystencji sosu.

Składanie potrawy- na talerzu wykładamy porcję pesto. Obok porcję puree (użyłam specjalnego ringu). Na puree układamy kawałek dorsza pod serkowo-otrębową pierzynką. Całość ozdabiamy słupkami rzodkiewki i zwieńczamy kilkoma kroplami rzodkiewkowego pesto. Smacznego!
Krok 5 - serkowo-pomidorowy dorsz ze szparagami na rabarbarowo-batatowym puree z rzodkiewkowym pesto foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

staropolanka5 11.02.2016 09:20
smaczny dorsz, wygląda bardzo smakowicie
halina17 10.07.2015 20:24
Dobre danie.
agnieszka214 10.07.2015 18:40
juz poprosze kawałeczek
ilka01 10.07.2015 18:10
pychota :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak