Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chłodnik z botwinki z pieczoną cielęciną i jajkiem przepiróczym

5.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

botwinka 1 pęczek
śmietana kremówka 100 ml
jogurt naturalny 250 ml
kefir 250 ml
ocet winny 1 łyżka
rzodkiewka 6 szt
koperek 1 pęczek
szczypiorek 1 pęczek
czosnek 2 ząbki
przyprawa uniwersalna Kucharek 1 szczypta
sól do smaku 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
jajka przepiórcze 4 ugotowane na twardo
ogórki 2 szt
cielęcina 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik z botwinki z pieczoną cielęciną i jajkiem przepiróczym

Botwinkę umyć i pokroić w cienkie paski, a następnie parzyć 3-4 minuty w małej ilości wody z dodatkiem szczypty przyprawy uniwersalnej. Pod koniec, w celu zachowania pięknego czerwonego koloru, dodać ocet winny, po czym zdjąć botwinkę z ognia. Czosnek, szczypiorek, i koperek drobno posiekać, obranego ogórka pokroić wzdłuż i usunąć nasiona. Rzodkiewki i ogórka pokroić w paseczki. Jogurt, śmietanę i kefir wymieszać z zimną botwinką, dodać pokrojone warzywa i zioła, doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie odstawić do lodówki na około 20-30 minut. Pieczoną cielęcinę pokroić w cienkie paseczki, jajka przepiórcze obrać i przekroić na pół. Cielęcinę i jajka ułożyć w miseczkach i zalać schłodzonym aromatycznym chłodnikiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 12.06.2013 15:25
Pyszny chłodnik.
Rafał10 01.06.2012 09:38
bardzo smaczne!!
Agnieszka_B 01.07.2011 07:34
Prezentuje się wyśmienicie, a przyrządzony z takich składników musi tak też smakować:)
Margo1 30.06.2011 10:59
pyszniutki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak