Chłodnik z botwinki z pieczoną cielęciną i jajkiem przepiróczym

Chłodnik z botwinki z pieczoną cielęciną i jajkiem przepiróczym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • botwinka

    1 pęczek
  • śmietana kremówka

    100 ml
  • jogurt naturalny

    250 ml
  • kefir

    250 ml
  • ocet winny

    1 łyżka
  • rzodkiewka

    6 szt
  • koperek

    1 pęczek
  • szczypiorek

    1 pęczek
  • czosnek

    2 ząbki
  • przyprawa uniwersalna Kucharek

    1 szczypta
  • sól do smaku

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    1 szczypta
  • jajka przepiórcze

    4 ugotowane na twardo
  • ogórki

    2 szt
  • cielęcina

    100 g
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Chłodnik z botwinki z pieczoną cielęciną i jajkiem przepiróczym

Botwinkę umyć i pokroić w cienkie paski, a następnie parzyć 3-4 minuty w małej ilości wody z dodatkiem szczypty przyprawy uniwersalnej. Pod koniec, w celu zachowania pięknego czerwonego koloru, dodać ocet winny, po czym zdjąć botwinkę z ognia. Czosnek, szczypiorek, i koperek drobno posiekać, obranego ogórka pokroić wzdłuż i usunąć nasiona. Rzodkiewki i ogórka pokroić w paseczki. Jogurt, śmietanę i kefir wymieszać z zimną botwinką, dodać pokrojone warzywa i zioła, doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie odstawić do lodówki na około 20-30 minut. Pieczoną cielęcinę pokroić w cienkie paseczki, jajka przepiórcze obrać i przekroić na pół. Cielęcinę i jajka ułożyć w miseczkach i zalać schłodzonym aromatycznym chłodnikiem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

halina17 12.06.2013 15:25
Pyszny chłodnik.
Rafał10 01.06.2012 09:38
bardzo smaczne!!
Agnieszka_B 01.07.2011 07:34
Prezentuje się wyśmienicie, a przyrządzony z takich składników musi tak też smakować:)
Margo1 30.06.2011 10:59
pyszniutki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat