Wielkanoc: Pasztet z kurczaka

Wielkanoc: Pasztet z kurczaka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gr

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kurczak

    1/2 szt.
  • wątróbka cielęca

    300 g
  • słonina

    100 g
  • seler

    1 szt.
  • marchew

    1 szt.
  • pietruszka

    1 szt.
  • pieczarki

    100 g
  • cebula biała

    1 duża
  • jaja

    4 szt.
  • bułka czerstwa

    1 szt.
  • masło

    3 łyżki
  • ziele angielskie

  • owoc jałowca

  • imbir

  • gałka muszkatołowa mielona

  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • chrzan tarty

  • ćwikła z chrzanem Smak

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wielkanoc: Pasztet z kurczaka
Przygotować składniki.
Krok 2 - Wielkanoc: Pasztet z kurczaka
Kurczaka umyć, podzielić na kawałki. Warzywa (bez cebuli i pieczarek) umyć, obrać i razem z kurczakiem przełożyć do garnka. Dodać przyprawy, zalać wodą i gotować na wolnym ogniu ok. 2 godziny. Po kwadransie wyjąć słoninę, a pod koniec gotowania osolić. W międzyczasie przygotować pieczarki i cebulę – umyć, obrać i posiekać w plasterki. Przełożyć do garnka wraz z wątróbką, dodać ok. 100 ml z wywaru z kurczaka i dusić kwadrans pod przykryciem.
Krok 3 - Wielkanoc: Pasztet z kurczaka
Kajzerkę namoczyć w miseczce. Przygotować formę keksową – wysmarować ją tłuszczem, a dno wyłożyć słoniną pokrojoną w cienkie plasterki.
Krok 4 - Wielkanoc: Pasztet z kurczaka
Ugotowane mięso kurczaka, wątróbkę z pieczarkami i cebulą oraz namoczoną bułkę przecisnąć przez maszynkę lub zmiksować. Do masy dodać 2 całe jajka, 2 żółtka, sól, pieprz, imbir, gałkę i jałowiec do smaku. Wymieszać starannie i przełożyć masę do formy. Piec w kąpieli wodnej w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez około godzinę.
Krok 5 - Wielkanoc: Pasztet z kurczaka
Upieczony pasztet wystudzić, wyjąć z formy i podawać z buraczkami ćwikłowymi i chrzanem Smak.

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

dodi

06.03.2016 14:37
same pyszności

iskierka.ag

30.03.2015 19:27
Aromatyczny i bardzo lekki, w sam raz dla mnie :) Wygląda do tego pysznie.

cukiereczek

26.03.2015 17:36
domowy, smaczny bez chemii

Ola1young

23.03.2015 15:06
bardzo apetyczny i ładnie podany pasztet :)

Róża1

23.03.2015 13:48
świetny pomysł na super świąteczny pasztecik :-)

Noruas

23.03.2015 12:35
Fajny pomysł na pasztecik

Asik32

23.03.2015 11:40
ten pasztecik wygląda smakowicie mam ochotę go zrobić:)

marcia7

23.03.2015 11:29
na święta będzie idealny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat