Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanoc: Tatar z łososia norweskiego z kaparami, jajkami przepiórczymi i czarnym kawiorem
Tatar z wędzonego łososia to rybna alternatywa dla tatara mięsnego - wołowego. Tatar ten świetnie sprawdzi się jako przystawka podczas rodzinnego obiadu czy romantycznej kolacji. Nic nie stoi na przeszkodzie, by taki tatar z wędzonego łososia podać jako przekąskę wielkanocną. O czym należy pamiętać podczas przygotowywania tatara? Przede wszystkim o bardzo drobnym pokrojeniu, a wręcz posiekaniu wędzonego łososia i cebulki. Tatar z łososia musi rozpływać się w ustach, dlatego tak ważny jest sposób w jaki zostanie przyrządzony. W tym przepisie łosoś zostawiony został z dodatkiem jajek przepiórczych, słonymi kaparami i drobnymi kulkami czarnego kawioru. Taka kompozycja pozwala określić ten tatar z łososia mianem "finger foods". Smacznego!
1. Filety z łososia posiekać w drobną kostkę, dodać posiekaną szalotkę, kapary, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie odstawić do lodówki na ok. 30 minut.
2. Tak przygotowany tatar podawać z rukolą, białą bagietką i przekrojonymi na pół jajkami przepiórczymi z kawiorem.