Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanoc: Tatar z łososia norweskiego z kaparami, jajkami przepiórczymi i czarnym kawiorem

5.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Tatar z łososia norweskiego to przekąska, będąca alternatywą dla tatara wołowego. Zestawiony z wyrazistymi w smaku kaparami, jajkami przepiórczymi i czarnym kawiorem, sprawdzi się jako elegancka przekąska. 

Składniki:

łosoś filet 200 g
łosoś wędzony 200 g
szalotka 4 szt.
kapary całe Smak 10 g
sok z cytryny 1/2 cytryny
oliwa 4 łyżki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
jajka przepiórcze 6 szt.
kawior 12 łyżeczek
rukola 1 pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanoc: Tatar z łososia norweskiego z kaparami, jajkami przepiórczymi i czarnym kawiorem

Tatar z wędzonego łososia to rybna alternatywa dla tatara mięsnego - wołowego. Tatar ten świetnie sprawdzi się jako przystawka podczas rodzinnego obiadu czy romantycznej kolacji. Nic nie stoi na przeszkodzie, by taki tatar z wędzonego łososia podać jako przekąskę wielkanocną. O czym należy pamiętać podczas przygotowywania tatara? Przede wszystkim o bardzo drobnym pokrojeniu, a wręcz posiekaniu wędzonego łososia i cebulki. Tatar z łososia musi rozpływać się w ustach, dlatego tak ważny jest sposób w jaki zostanie przyrządzony.  W tym przepisie łosoś zostawiony został z dodatkiem jajek przepiórczych, słonymi kaparami i drobnymi kulkami czarnego kawioru. Taka kompozycja pozwala określić ten tatar z łososia mianem "finger foods". Smacznego!

1. Filety z łososia posiekać w drobną kostkę, dodać posiekaną szalotkę, kapary, sok z cytryny i oliwę z oliwek. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie odstawić do lodówki na ok. 30 minut.

2. Tak przygotowany tatar podawać z rukolą, białą bagietką i przekrojonymi na pół jajkami przepiórczymi z kawiorem.

Jeśli jesteście zwolennikami dań z dodatkiem łososia, koniecznie sięgnijcie po TOPowe przepisy na:

Łososia z piekarnika  Łososia w cieście francuskim Łososia w galarecie

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 16.04.2014 22:50
wykwintna Wielkanoc
Sylwia26 11.04.2014 09:04
ślinka leci
Patriszja
Patriszja 11.04.2014 08:43
Troche nie na moją kieszeń ale skład jak najbardziej dla mnie :)
Magula 11.04.2014 08:36
To jest dla mnie pomysł na wykorzystanie jajek przepiórczych które kupiłam.
Joannasz3190 10.04.2014 18:48
Pięknie podane :)
IwonaDD 10.04.2014 18:06
swietna propozycja na Wielkanoc

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak