Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Lista składników
-
schab bez kości
800 gramów -
borowiki marynowane
4 łyżki -
chrzan tarty Smak
4 łyżki -
Żurawina klasyczna Smak
4 łyżki
Marynata
-
olej rzepakowy
2 łyżki -
czosnek
3 ząbki -
sól
2 łyżeczki -
Pieprz czarny mielony Prymat
0.5 łyżeczki -
Papryka słodka mielona Prymat
2 łyżeczki -
Majeranek suszony Prymat
2 łyżeczki -
Liść laurowy suszony Prymat
5 sztuk -
Ziele angielskie całe Prymat
6 sztuk -
cebula
1 sztuka
Przepis i sposób przygotowania Wielkanoc: Pieczony schab w ziołach podany z chrzanem, żurawiną i marynowanymi grzybami
1. Mięso umyć, oczyścić, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie skropić olejem i dokładnie natrzeć czosnkiem, cebulą i przyprawami. Tak przygotowany schab odstawić do lodówki na około 8 godzin.
2. Po zamarynowaniu mięso umieścić w worku do pieczenia, szczelnie zamknąć, wstawić do piekarnika i piec około godzinę w temperaturze 180°C.
3. Soczyste i aromatyczne mięso podawać od razu po upieczeniu, pokrojone w plastry z łyżką marynowanych grzybów, chrzanu tartego i żurawiny klasycznej.
Komentarze (7)