Wielkanoc: Pieczony schab w ziołach podany z chrzanem, żurawiną i marynowanymi grzybami

Wielkanoc: Pieczony schab w ziołach podany z chrzanem, żurawiną i marynowanymi grzybami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • schab bez kości

    800 g
  • borowiki marynowane

    4 łyżki
  • chrzan tarty

    4 łyżki
  • konfitura z żurawiny

    4 łyżki

Marynata

  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • czosnek

    3 ząbki
  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • papryka słodka mielona

  • majeranek

  • liść laurowy

  • ziele angielskie

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso umyć, oczyścić, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie skropić olejem i dokładnie natrzeć czosnkiem, cebulą i przyprawami. Tak przygotowany schab odstawić do lodówki na około 8 godzin.
Po zamarynowaniu mięso umieścić w worku do pieczenia, szczelnie zamknąć, wstawić do piekarnika i piec około godzinę w temperaturze 180C.
Soczyste i aromatyczne mięso podawać od razu po upieczeniu, pokrojone w plastry z łyżką marynowanych grzybów, chrzanu i konfitury żurawinowej.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

15.03.2018 10:32
Rewelacyjnie wygląda, zabieram przepis ze sobą. :)

gosia561

16.04.2014 22:51
dobre na obiad wielkanocny

Róża1

10.04.2014 23:24
poezja ten schabik :-)

Czyki

10.04.2014 20:21
Takie mięso musi być smaczne!

Iwa27

10.04.2014 17:14
wyglada rewelacyjnie i pewnie tak smakuje!

agnieszka214

10.04.2014 15:03
rozpływa sie w ustach

ben-ka

10.04.2014 13:15
Tak przyrządzone mięso na wielkanocnym stole musi być i na ciepło i na zimno jest pyszne.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat