Wielkanoc: Pieczony schab w ziołach podany z chrzanem, żurawiną i marynowanymi grzybami

Wielkanoc: Pieczony schab w ziołach podany z chrzanem, żurawiną i marynowanymi grzybami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • schab bez kości

    800 gramów
  • borowiki marynowane

    4 łyżki
  • chrzan tarty Smak

    4 łyżki
  • Żurawina klasyczna Smak

    4 łyżki

Marynata

  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • czosnek

    3 ząbki
  • sól

    2 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    0.5 łyżeczki
  • Papryka słodka mielona Prymat

    2 łyżeczki
  • Majeranek suszony Prymat

    2 łyżeczki
  • Liść laurowy suszony Prymat

    5 sztuk
  • Ziele angielskie całe Prymat

    6 sztuk
  • cebula

    1 sztuka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Wielkanoc: Pieczony schab w ziołach podany z chrzanem, żurawiną i marynowanymi grzybami

1. Mięso umyć, oczyścić, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie skropić olejem i dokładnie natrzeć czosnkiem, cebulą i przyprawami. Tak przygotowany schab odstawić do lodówki na około 8 godzin.

2. Po zamarynowaniu mięso umieścić w worku do pieczenia, szczelnie zamknąć, wstawić do piekarnika i piec około godzinę w temperaturze 180°C.

3. Soczyste i aromatyczne mięso podawać od razu po upieczeniu, pokrojone w plastry z łyżką marynowanych grzybów, chrzanu tartego i żurawiny klasycznej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

jejkuchnia 15.03.2018 10:32
Rewelacyjnie wygląda, zabieram przepis ze sobą. :)
gosia561 16.04.2014 22:51
dobre na obiad wielkanocny
Róża1 10.04.2014 23:24
poezja ten schabik :-)
Czyki 10.04.2014 20:21
Takie mięso musi być smaczne!
Iwa27 10.04.2014 17:14
wyglada rewelacyjnie i pewnie tak smakuje!
agnieszka214 10.04.2014 15:03
rozpływa sie w ustach
ben-ka 10.04.2014 13:15
Tak przyrządzone mięso na wielkanocnym stole musi być i na ciepło i na zimno jest pyszne.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat