DOMOWY PASZTET WIEPRZOWO DROBIOWY

DOMOWY PASZTET WIEPRZOWO DROBIOWY

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso wieprzowe

    1 kg
  • udka kurczaka

    2 szt
  • wątróbka

    300 gram
  • słonina

    400 gram
  • jajka

    7-9 szt
  • cebula

    2-3 szt
  • bułka czerstwa

    1 szt
  • marchewki

    2 szt
  • seler korzeniowy

    0,5 szt
  • sól i pieprz

  • gałka muszkatołowa mielona

  • zioła prowansalskie

  • bułka tarta

  • liść laurowy

  • ziele angielskie

  • natka pietruszki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1/ Mięso wieprzowe pokroić na kawałki o podobnej wielkości (żeby się równo gotowały) włożyć do garnka i zalać wodą, dodać pokrojoną w grube pasy słoninę, udka i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć szumowiny, dodać obraną włoszczyznę), ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz. Gotować ok 1-1,5 godziny na małym ogniu aż mięso będzie miękkie.

2/ Na ok 30 min pod koniec gotowania dodać wątróbkę. Cebule obrać i pokroić w grubą kostkę. Zeszklić na odrobinie oleju. Ugotowane mięso wyjąć z wywaru i wystudzić (żeby nie tępiło noży maszynki) zmielić w maszynce do mięsa razem z cebulą. Dodać jajka, przyprawy, zioła, namoczoną i odciśniętą bułkę. Porządnie wymieszać. Keksówkę nasmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Nałożyć masę i dobrze uklepać. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok godzinę. Porządnie wystudzić.
katerinaJ
Pasztet wychodzi z jednej całej dużej formy keksowej lub dwóch małych.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

foczka-ks

22.05.2015 12:00
rewelacja ten pasztet

msmariusz

14.05.2015 00:02
pasztety smacznie wygląda

ben-ka

07.04.2015 19:48
Lubię domowe pasztety.

Anna169Hosz

07.04.2015 16:34
Świetnie wyszedł!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat