Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

DOMOWY PASZTET WIEPRZOWO DROBIOWY

5.0
(115)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na domowy pasztet z mięsa drobiowo-wieprzowego. Pasztet ma zwartą, dobrą do krojenia konsystencję i wyrazisty smak. Świetny przepis na pasztet mieszany drobiowo-wieprzowy.

Składniki:

mięso wieprzowe 1 kilogram
udka kurczaka 2 sztuki
wątróbka 300 gramów
słonina 400 gramów
jajko 7-9 sztuk
cebula 2-3 sztuki
bułka czerstwa 1 sztuka
marchewki 2 sztuki
seler korzeniowy 0,5 sztuki
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat 2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
Bułka tarta klasyczna Prymat 3-4 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 sztuki
ziele angielskie 3-4 sztuki
natka pietruszki 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 łyżeczka

Porada

Pasztet wychodzi z jednej całej dużej formy keksowej lub dwóch małych.

Przepis i sposób przygotowania na: DOMOWY PASZTET WIEPRZOWO DROBIOWY

Pyszny pasztet mieszany drobiowo-wieprzowy. Zrobiony jest z mięsa wieprzowego i drobiowego. Pasztet wyjdzie smaczny, jeśli będzie odpowiednio doprawiony a proporcje bułki do mięsa będą dobre. Chodzi o to, aby pasztet nie rozpadał się i miał odpowiednią wilgotność. W tym przepisie masę mięsną łączą dodatkowo jajka, więc całość jest zwarta i dobrze się kroi.

1. Mięso wieprzowe pokroić na kawałki o podobnej wielkości (żeby się równo gotowały) włożyć do garnka i zalać wodą, dodać pokrojoną w grube pasy słoninę, udka i zagotować.

2.Po zagotowaniu ściągnąć szumowiny, dodać obraną włoszczyznę), ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz. Gotować ok 1-1,5 godziny na małym ogniu aż mięso będzie miękkie.

3. Na ok. 30 min pod koniec gotowania dodać wątróbkę. Cebule obrać i pokroić w grubą kostkę. Zeszklić na odrobinie oleju. Ugotowane mięso wyjąć z wywaru i wystudzić (żeby nie tępiło noży maszynki) zmielić w maszynce do mięsa razem z cebulą. Dodać jajka, przyprawy, zioła, namoczoną i odciśniętą bułkę. Porządnie wymieszać.

4. Keksówkę nasmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Nałożyć masę i dobrze uklepać. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec ok godzinę. Porządnie wystudzić.

Lubisz domowe wędliny? Zobacz nas zbiór porad i przepisów na DOMOWE WĘDLINY. Znajdziesz tam przepis na szynkę pieczoną, schab do kanapek i pasztet drobiowy oraz przydatne porady dotyczące peklowania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

foczka-ks 22.05.2015 12:00
rewelacja ten pasztet
msmariusz 14.05.2015 00:02
pasztety smacznie wygląda
ben-ka 07.04.2015 19:48
Lubię domowe pasztety.
Anna169Hosz 07.04.2015 16:34
Świetnie wyszedł!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak