Wielkanoc: Jajka na 3 sposoby

Wielkanoc: Jajka na 3 sposoby

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Jeśli planujecie przygotować na wielkanocne śniadanie jajka faszerowane to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Znajdziecie w nim 3 różne propozycje na farsz do jaj. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Jajka z guacamole:

  • jajka duże

    6 sztuk
  • awokado

    1 sztuka
  • sok z limonki

    1 łyżka
  • czosnek

    1 ząbek
  • Cebula suszona Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • natka kolendry

    1 łyżka
  • oliwa

    1 łyżka
  • Papryka słodka mielona Prymat

  • Kolendra cała Prymat

    do dekoracji

Jajka z farszem buraczano-chrzanowym:

  • jajka duże

    6 sztuk
  • Buraczki tarte SMAK

    3-4 łyżki
  • Cebula suszona Prymat

    0,5 łyżeczki
  • czosnek

    1 ząbek
  • krem chrzanowy Smak

    1 łyżka
  • chrzan tarty

    1 łyżka
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • koperek

    1 pęczek
  • Pieprz czarny ziarnisty Prymat

  • łosoś wędzony plastry

    100 gramów
  • ogóreczki konserwowe

    6 sztuk

Jajka musztardowe z boczkiem:

  • jajka duże

    6 sztuk
  • Musztarda francuska Prymat

    1 łyżeczka
  • Musztarda kremska Prymat

    1 łyżeczka
  • krem chrzanowy Smak

  • Czosnek staropolski Prymat

    0,5 łyżeczki
  • Cebula suszona Prymat

    0,5 łyżeczki
  • ogóreczki konserwowe

    7 sztuk
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

  • boczek wędzony

    3-4 plasterki
  • szczypiorek

    do dekoracji
  • Papryka słodka mielona Prymat

  • szynka parmeńska

    12 plasterków
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Wielkanoc: Jajka na 3 sposoby

1. Jaja faszerowane guacamole:
Jajka ugotować na twardo, obrać. Przekroić na pół i usunąć żółtka. Awokado obrać, usunąć pestkę i dodać do żółtek, skropić sokiem z limonki i rozgnieść widelcem. Do masy dodać oliwę, posiekaną kolendrę, przeciśnięty przez praskę czosnek, suszoną cebulą, ostrą paprykę oraz sól i pieprz do smaku. Zmiksować na jednolitą masę. Masę guacamole przełożyć do rękawa cukierniczego i napełnić połówki jaj. Po wierzchu posypać słodką mieloną papryką i udekorować listkami kolendry.

2. Jajka z farszem buraczano-chrzanowym:
Buraka umyć i w skórce ugotować do miękkości, lekko ostudzić i obrać. Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jajka ugotować na twardo, obrać i przeciąć wzdłuż na pół. Usunąć żółtka. Żółtka i krem chrzanowy dodać do buraka. Rozgnieść widelcem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, suszoną cebulę, posiekany koperek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać lub zmiksować. Połówki jaj napełnić buraczano-chrzanowym nadzieniem. Udekorować plasterkami łososia, ogóreczkami i gałązkami koperku.

3. Jajka musztardowe z boczkiem:
Jajka ugotować na twardo. Obrać, przeciąć w poprzek na pół i wyjąć żółtka. Żółtka rozetrzeć widelcem z musztardami i kremem chrzanowym. Dodać suszoną cebulę i czosnek, drobno posiekane ogórki i doprawić do smaku solą i pieprzem. Plasterki boczku usmażyć na złoty kolor na patelni – mają być chrupiące. Odłożyć do wystygnięcia. Połówki jajek owinąć w plasterki szynki i napełnić farszem. Zimne plasterki boczku pokruszyć i posypać nim jajka. Udekorować plasterkami ogórka, szczypiorkiem i posypać słodką mieloną papryką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Bożena Matuszczyk 26.01.2019 20:30
Pomysłowe ,smakowite i kuszące jajka.;)
Lis 14.04.2017 12:49
Super smakowity pomysł:)
IZABELA29 05.04.2017 08:59
Świetnie podane
MonikaW 29.03.2017 07:18
fajne jajeczka - ja robiłam sposobem pierwszym :) są pyszne
halina17 27.03.2017 22:29
Pysznie wyglądają jajka.
paula191919 27.03.2017 17:47
Bardzo fajny pomysł
Kolorowa 27.03.2017 17:17
Bardzo fajnie wyglądają tak ustrojone jajka !
ilka01 27.03.2017 15:47
wyglądają super
bietka 27.03.2017 14:41
smaczne jajeczka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat