Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Wielkanoc: Jajka na 3 sposoby

5.0
(19)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Jeśli planujecie przygotować na wielkanocne śniadanie jajka faszerowane, to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Znajdziecie w nim 3 różne propozycje na farsz do jaj. 

Składniki:

Jajka z guacamole:

jajka duże
6 sztuk
awokado
1 sztuka
sok z limonki
1 łyżka
czosnek
1 ząbek
Cebula suszona Prymat
0,5 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat
0,5 łyżeczki
Sklep Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
natka kolendry
1 łyżka
oliwa
1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat
Sklep Prymat
Kolendra cała Prymat
do dekoracji

Jajka z farszem buraczano-chrzanowym:

jajka duże
6 sztuk
Buraczki tarte SMAK
3-4 łyżki
Cebula suszona Prymat
0,5 łyżeczki
czosnek
1 ząbek
krem chrzanowy Smak
1 łyżka
chrzan tarty
1 łyżka
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
koperek
1 pęczek
Sklep Prymat
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
Sklep Prymat
łosoś wędzony plastry
100 gramów
ogóreczki konserwowe Smak
6 sztuk
Sklep Prymat

Jajka musztardowe z boczkiem:

jajka duże
6 sztuk
Musztarda francuska Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
Musztarda kremska Prymat
1 łyżeczka
krem chrzanowy Smak
Czosnek staropolski Prymat
0,5 łyżeczki
Cebula suszona Prymat
0,5 łyżeczki
ogóreczki konserwowe Smak
7 sztuk
Sklep Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Sklep Prymat
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
Sklep Prymat
boczek wędzony
3-4 plasterki
szczypiorek
do dekoracji
Sklep Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Sklep Prymat
szynka parmeńska
12 plasterków

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanoc: Jajka na 3 sposoby

Te jajka faszerowane nie tylko świetnie smakują, ale też pięknie wyglądają na wielkanocnym stole, a jak powszechnie wiadomo jemy także oczami.

1. Jaja faszerowane guacamole:
Jajka ugotować na twardo, obrać. Przekroić na pół i usunąć żółtka. Awokado obrać, usunąć pestkę i dodać do żółtek, skropić sokiem z limonki i rozgnieść widelcem. Do masy dodać oliwę, posiekaną kolendrę, przeciśnięty przez praskę czosnek, suszoną cebulą, ostrą paprykę oraz sól i pieprz do smaku. Zmiksować na jednolitą masę. Masę guacamole przełożyć do rękawa cukierniczego i napełnić połówki jaj. Po wierzchu posypać słodką mieloną papryką i udekorować listkami kolendry.

2. Jajka z farszem buraczano-chrzanowym:
Buraka umyć i w skórce ugotować do miękkości, lekko ostudzić i obrać. Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jajka ugotować na twardo, obrać i przeciąć wzdłuż na pół. Usunąć żółtka. Żółtka i krem chrzanowy dodać do buraka. Rozgnieść widelcem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, suszoną cebulę, posiekany koperek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać lub zmiksować. Połówki jaj napełnić buraczano-chrzanowym nadzieniem. Udekorować plasterkami łososia, ogóreczkami i gałązkami koperku.

3. Jajka musztardowe z boczkiem:
Jajka ugotować na twardo. Obrać, przeciąć w poprzek na pół i wyjąć żółtka. Żółtka rozetrzeć widelcem z musztardami i kremem chrzanowym. Dodać suszoną cebulę i czosnek, drobno posiekane ogórki i doprawić do smaku solą i pieprzem. Plasterki boczku usmażyć na złoty kolor na patelni – mają być chrupiące. Odłożyć do wystygnięcia. Połówki jajek owinąć w plasterki szynki i napełnić farszem. Zimne plasterki boczku pokruszyć i posypać nim jajka. Udekorować plasterkami ogórka, szczypiorkiem i posypać słodką mieloną papryką.

W tych 3 propozycjach na jajka faszerowane każdy znajdzie coś dla siebie. Jeśli nie przepadasz za boczkiem czy chrzanem, to możesz postawić na inny farsz do jajek. Także awokado, a właściwie przygotowane z niego guacamole sprawdzi się idealnie jako nadzienie do jajek na Wielkanoc. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 26.01.2019 20:30
Pomysłowe ,smakowite i kuszące jajka.;)
Lis 14.04.2017 12:49
Super smakowity pomysł:)
IZABELA29 05.04.2017 08:59
Świetnie podane
MonikaW 29.03.2017 07:18
fajne jajeczka - ja robiłam sposobem pierwszym :) są pyszne
halina17 27.03.2017 22:29
Pysznie wyglądają jajka.
paula191919 27.03.2017 17:47
Bardzo fajny pomysł
Kolorowa 27.03.2017 17:17
Bardzo fajnie wyglądają tak ustrojone jajka !
ilka01 27.03.2017 15:47
wyglądają super
bietka 27.03.2017 14:41
smaczne jajeczka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak