Wielkanoc: Jajka na 3 sposoby

Wielkanoc: Jajka na 3 sposoby

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Jajka z guacamole

  • jajka

    6
  • awokado

    1
  • sok z limonki

    1 łyżka
  • ząbki czosnku

  • cebula suszona

    1/2 łyżeczki
  • papryka ostra mielona

    1/2 łyżeczki
  • pieprz czarny mielony

  • sól morska

  • natka kolendry

    1 łyżka
  • oliwa

    1 łyżka
  • papryka słodka mielona

  • kolendra cała

    do dekoracji

Jajka z farszem buraczano-chrzanowym

  • jajka

    6
  • Buraczki tarte SMAK

    3-4 łyżki
  • cebula suszona

    1/2 łyżeczki
  • ząbki czosnku

    1
  • krem chrzanowy Smak

    1 łyżka
  • chrzan tarty

    1 łyżka
  • sól morska

  • koperek

    1 pęczek
  • pieprz czarny ziarnisty

  • łosoś wędzony plastry

    100 g
  • ogóreczki konserwowe

    6 sztuk

Jajka musztardowe z boczkiem

  • jajka

    6
  • musztarda francuska

    1 łyżeczka
  • musztarda kremska

    1 łyżeczka
  • krem chrzanowy Smak

  • czosnek staropolski Prymat

    1/2 łyżeczki
  • cebula suszona

    1/2 łyżeczki
  • ogóreczki konserwowe

    7
  • sól morska

  • pieprz kolorowy ziarnisty

  • boczek wędzony

    3-4 plasterki
  • szczypiorek

    do dekoracji
  • papryka słodka mielona

  • szynka parmeńska

    12 plasterków
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

1. Jaja faszerowane guacamole:
Jajka ugotować na twardo, obrać. Przekroić na pół i usunąć żółtka. Awokado obrać, usunąć pestkę i dodać do żółtek, skropić sokiem z limonki i rozgnieść widelcem. Do masy dodać oliwę, posiekaną kolendrę, przeciśnięty przez praskę czosnek, suszoną cebulą, ostrą paprykę oraz sól i pieprz do smaku. Zmiksować na jednolitą masę. Masę guacamole przełożyć do rękawa cukierniczego i napełnić połówki jaj. Po wierzchu posypać słodką mieloną papryką i udekorować listkami kolendry.

2. Jajka z farszem buraczano-chrzanowym
Buraka umyć i w skórce ugotować do miękkości, lekko ostudzić i obrać. Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jajka ugotować na twardo, obrać i przeciąć wzdłuż na pół. Usunąć żółtka. Żółtka i krem chrzanowy dodać do buraka. Rozgnieść widelcem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, suszoną cebulę, posiekany koperek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać lub zmiksować. Połówki jaj napełnić buraczano-chrzanowym nadzieniem. Udekorować plasterkami łososia, ogóreczkami i gałązkami koperku.

3. Jajka musztardowe z boczkiem
Jajka ugotować na twardo. Obrać, przeciąć w poprzek na pół i wyjąć żółtka. Żółtka rozetrzeć widelcem z musztardami i kremem chrzanowym. Dodać suszoną cebulę i czosnek, drobno posiekane ogórki i doprawić do smaku solą i pieprzem. Plasterki boczku usmażyć na złoty kolor na patelni – mają być chrupiące. Odłożyć do wystygnięcia. Połówki jajek owinąć w plasterki szynki i napełnić farszem. Zimne plasterki boczku pokruszyć i posypać nim jajka. Udekorować plasterkami ogórka, szczypiorkiem i posypać słodką mieloną papryką.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

26.01.2019 20:30
Pomysłowe ,smakowite i kuszące jajka.;)

Lis

14.04.2017 12:49
Super smakowity pomysł:)

IZABELA29

05.04.2017 08:59
Świetnie podane

MonikaW

29.03.2017 07:18
fajne jajeczka - ja robiłam sposobem pierwszym :) są pyszne

halina17

27.03.2017 22:29
Pysznie wyglądają jajka.

paula191919

27.03.2017 17:47
Bardzo fajny pomysł

Kolorowa

27.03.2017 17:17
Bardzo fajnie wyglądają tak ustrojone jajka !

ilka01

27.03.2017 15:47
wyglądają super

bietka

27.03.2017 14:41
smaczne jajeczka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat