Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanoc: Jajka na 3 sposoby
Te jajka faszerowane nie tylko świetnie smakują, ale też pięknie wyglądają na wielkanocnym stole, a jak powszechnie wiadomo jemy także oczami.
1. Jaja faszerowane guacamole:
Jajka ugotować na twardo, obrać. Przekroić na pół i usunąć żółtka. Awokado obrać, usunąć pestkę i dodać do żółtek, skropić sokiem z limonki i rozgnieść widelcem. Do masy dodać oliwę, posiekaną kolendrę, przeciśnięty przez praskę czosnek, suszoną cebulą, ostrą paprykę oraz sól i pieprz do smaku. Zmiksować na jednolitą masę. Masę guacamole przełożyć do rękawa cukierniczego i napełnić połówki jaj. Po wierzchu posypać słodką mieloną papryką i udekorować listkami kolendry.
2. Jajka z farszem buraczano-chrzanowym:
Buraka umyć i w skórce ugotować do miękkości, lekko ostudzić i obrać. Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jajka ugotować na twardo, obrać i przeciąć wzdłuż na pół. Usunąć żółtka. Żółtka i krem chrzanowy dodać do buraka. Rozgnieść widelcem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, suszoną cebulę, posiekany koperek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać lub zmiksować. Połówki jaj napełnić buraczano-chrzanowym nadzieniem. Udekorować plasterkami łososia, ogóreczkami i gałązkami koperku.
3. Jajka musztardowe z boczkiem:
Jajka ugotować na twardo. Obrać, przeciąć w poprzek na pół i wyjąć żółtka. Żółtka rozetrzeć widelcem z musztardami i kremem chrzanowym. Dodać suszoną cebulę i czosnek, drobno posiekane ogórki i doprawić do smaku solą i pieprzem. Plasterki boczku usmażyć na złoty kolor na patelni – mają być chrupiące. Odłożyć do wystygnięcia. Połówki jajek owinąć w plasterki szynki i napełnić farszem. Zimne plasterki boczku pokruszyć i posypać nim jajka. Udekorować plasterkami ogórka, szczypiorkiem i posypać słodką mieloną papryką.