Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Jajka z guacamole
-
jajko
6 -
awokado
1 -
sok z limonki
1 łyżka -
ząbki czosnku
-
Cebula suszona Prymat
1/2 łyżeczki -
Papryka ostra mielona Prymat
1/2 łyżeczki -
Pieprz czarny mielony Prymat
-
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
natka kolendry
1 łyżka -
oliwa
1 łyżka -
Papryka słodka mielona Prymat
-
Kolendra cała Prymat
do dekoracji
Jajka z farszem buraczano-chrzanowym
-
jajko
6 -
Buraczki tarte SMAK
3-4 łyżki -
Cebula suszona Prymat
1/2 łyżeczki -
ząbki czosnku
1 -
krem chrzanowy Smak
1 łyżka -
chrzan tarty
1 łyżka -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
koperek
1 pęczek -
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
-
łosoś wędzony plastry
100 g -
ogóreczki konserwowe
6 sztuk
Jajka musztardowe z boczkiem
-
jajko
6 -
Musztarda francuska Prymat
1 łyżeczka -
Musztarda kremska Prymat
1 łyżeczka -
krem chrzanowy Smak
-
Czosnek staropolski Prymat
1/2 łyżeczki -
Cebula suszona Prymat
1/2 łyżeczki -
ogóreczki konserwowe
7 -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
-
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
-
boczek wędzony
3-4 plasterki -
szczypiorek
do dekoracji -
Papryka słodka mielona Prymat
-
szynka parmeńska
12 plasterków
Sposób przygotowania
Jajka ugotować na twardo, obrać. Przekroić na pół i usunąć żółtka. Awokado obrać, usunąć pestkę i dodać do żółtek, skropić sokiem z limonki i rozgnieść widelcem. Do masy dodać oliwę, posiekaną kolendrę, przeciśnięty przez praskę czosnek, suszoną cebulą, ostrą paprykę oraz sól i pieprz do smaku. Zmiksować na jednolitą masę. Masę guacamole przełożyć do rękawa cukierniczego i napełnić połówki jaj. Po wierzchu posypać słodką mieloną papryką i udekorować listkami kolendry.
2. Jajka z farszem buraczano-chrzanowym
Buraka umyć i w skórce ugotować do miękkości, lekko ostudzić i obrać. Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jajka ugotować na twardo, obrać i przeciąć wzdłuż na pół. Usunąć żółtka. Żółtka i krem chrzanowy dodać do buraka. Rozgnieść widelcem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, suszoną cebulę, posiekany koperek i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać lub zmiksować. Połówki jaj napełnić buraczano-chrzanowym nadzieniem. Udekorować plasterkami łososia, ogóreczkami i gałązkami koperku.
3. Jajka musztardowe z boczkiem
Jajka ugotować na twardo. Obrać, przeciąć w poprzek na pół i wyjąć żółtka. Żółtka rozetrzeć widelcem z musztardami i kremem chrzanowym. Dodać suszoną cebulę i czosnek, drobno posiekane ogórki i doprawić do smaku solą i pieprzem. Plasterki boczku usmażyć na złoty kolor na patelni – mają być chrupiące. Odłożyć do wystygnięcia. Połówki jajek owinąć w plasterki szynki i napełnić farszem. Zimne plasterki boczku pokruszyć i posypać nim jajka. Udekorować plasterkami ogórka, szczypiorkiem i posypać słodką mieloną papryką.
Komentarze (9)
Nie masz konta? Zarejestruj się