Wielkanoc: Pieczona biała kiełbasa z sosem cebulowym i chrzanem

Wielkanoc: Pieczona biała kiełbasa z sosem cebulowym i chrzanem

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
3 - 4

Bez czego nie wyobrażacie sobie Świąt Wielkanocnych? Biała kiełbasa z pewnością znajduje się na tej liście. Dlatego poniżej prezentujemy przepis na pieczoną białą kiełbasę z sosem cebulowym, podawaną z chrzanem. Pycha!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kiełbasa biała

    1 kilogram
  • masło

    4 łyżki
  • cebula czerwona

    3 sztuki
  • mąka

    2 łyżki
  • woda

    250 mililitrów
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

  • Cynamon mielony Prymat

  • chrzan tarty

Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Wielkanoc: Pieczona biała kiełbasa z sosem cebulowym i chrzanem

Kroki postępowania

Krok 1 - Wielkanoc: Pieczona biała kiełbasa z sosem cebulowym i chrzanem foto
Przygotować składniki.
Krok 2 - Wielkanoc: Pieczona biała kiełbasa z sosem cebulowym i chrzanem foto
Kiełbasę umyć, ponacinać i wyłożyć na brytfannę podlewając delikatnie wodą i posypując piórami masła. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec ok. 40 minut. W połowie pieczenia posypać pokrojoną w pióra cebulą.
Krok 3 - Wielkanoc: Pieczona biała kiełbasa z sosem cebulowym i chrzanem foto
Upieczoną kiełbasę wyjąć z piekarnika. Zdjąć cebulę i na jej bazie przygotować sos: do zarumienionej cebuli dodać mąkę i wodę, wymieszać a następnie całość zagotować.
Krok 4 - Wielkanoc: Pieczona biała kiełbasa z sosem cebulowym i chrzanem foto
Gotowy sos zmiksować na jednolitą masę i doprawić do smaku solą, pieprzem kolorowym i szczyptą cynamonu.
Krok 5 - Wielkanoc: Pieczona biała kiełbasa z sosem cebulowym i chrzanem foto
Na półmisek wyłożyć kiełbaski, polać je sosem i podawać z chrzanem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Noruas 23.03.2015 12:37
smakowity pomysł
aginaa 23.03.2015 12:31
idealne sniadanie wielkanocne
2milutka 23.03.2015 12:31
Podoba mi się przepis!
gosia561 23.03.2015 12:04
cudnia taka wzbogacona wersja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat