Wielkanoc: Galaretki z jajem, groszkiem i łososiem

Wielkanoc: Galaretki z jajem, groszkiem i łososiem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    20 g
  • woda

    500 ml
  • włoszczyzna

    1 pęczek
  • jaja

    4 szt.
  • łosoś wędzony

    200 g
  • groszek konserwowy

    1/2 puszki
  • ogóreczki konserwowe

  • Liść laurowy suszony Prymat

  • ziele angielskie

  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Wielkanoc: Galaretki z jajem, groszkiem i łososiem

Kroki postępowania

Krok 1 - Wielkanoc: Galaretki z jajem, groszkiem i łososiem foto
Przygotować składniki.
Krok 2 - Wielkanoc: Galaretki z jajem, groszkiem i łososiem foto
Umytą włoszczyznę zalać wodą. Dodać sól, pieprz, ziele angielskie oraz liść laurowy i zagotować wywar. W międzyczasie żelatynę rozrobić z 2 łyżkami zimnej wody i wymieszać do rozpuszczenia. Z garnka wyjąć ugotowane warzywa, płyn przecedzić przez sito, chwilę ostudzić, dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać.
Krok 3 - Wielkanoc: Galaretki z jajem, groszkiem i łososiem foto
Przygotować farsz – ugotowane na twardo jaja pokroić w plasterki, groszek konserwowy odcedzić, łososia posiekać w drobną kosteczkę, a korniszony w plasterki (zamiast ogóreczków można użyć ugotowanej marchewki z wywaru. Można wykorzystać wszystkie składniki z wywaru, używając większych foremek). Przygotować kokilki/formy – na dno ułożyć kolejno plasterek jajka, plasterek łososia, plasterki ogórków i na wierzch groszek.
Krok 4 - Wielkanoc: Galaretki z jajem, groszkiem i łososiem foto
Całość zalewamy przestudzoną galaretą i wkładamy na min. 3 godziny do lodówki.
Krok 5 - Wielkanoc: Galaretki z jajem, groszkiem i łososiem foto
Gotowe galaretki wyjmujemy z kokilek i podajemy z Kremowym chrzanem Smak.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

jejkuchnia 16.03.2018 15:59
Piękne! :)
Paulina33 13.03.2016 12:48
Galaretka wspaniała. W tym roku ją wypróbuje :)
Klausia 31.03.2015 13:47
w moim guście :)
Monika-twin 30.03.2015 13:09
super galaretka.
[email protected] 27.03.2015 11:10
niektórzy z dorad ców zdjęcia mają wręcz artystyczne... powinniśmy brać z nich przykład...zaczynam od siebie:)
DorotaZ 23.03.2015 18:00
Chyba się na takie skuszę:)
miodunka 23.03.2015 13:10
pięknie wyglądają
ilka01 23.03.2015 13:07
świetnie wyglądają :)
marcia7 23.03.2015 11:30
ładne i takie eleganckie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat