Wielkanoc: Galaretki z jajem, groszkiem i łososiem

Wielkanoc: Galaretki z jajem, groszkiem i łososiem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żelatyna

    20 g
  • woda

    500 ml
  • włoszczyzna

    1 pęczek
  • jaja

    4 szt.
  • łosoś wędzony

    200 g
  • groszek konserwowy

    1/2 puszki
  • ogóreczki konserwowe

  • liść laurowy

  • ziele angielskie

  • sól

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Wielkanoc: Galaretki z jajem, groszkiem i łososiem foto
Przygotować składniki.
Krok 2 - Wielkanoc: Galaretki z jajem, groszkiem i łososiem foto
Umytą włoszczyznę zalać wodą. Dodać sól, pieprz, ziele angielskie oraz liść laurowy i zagotować wywar. W międzyczasie żelatynę rozrobić z 2 łyżkami zimnej wody i wymieszać do rozpuszczenia. Z garnka wyjąć ugotowane warzywa, płyn przecedzić przez sito, chwilę ostudzić, dodać rozpuszczoną żelatynę i wymieszać.
Krok 3 - Wielkanoc: Galaretki z jajem, groszkiem i łososiem foto
Przygotować farsz – ugotowane na twardo jaja pokroić w plasterki, groszek konserwowy odcedzić, łososia posiekać w drobną kosteczkę, a korniszony w plasterki (zamiast ogóreczków można użyć ugotowanej marchewki z wywaru. Można wykorzystać wszystkie składniki z wywaru, używając większych foremek). Przygotować kokilki/formy – na dno ułożyć kolejno plasterek jajka, plasterek łososia, plasterki ogórków i na wierzch groszek.
Krok 4 - Wielkanoc: Galaretki z jajem, groszkiem i łososiem foto
Całość zalewamy przestudzoną galaretą i wkładamy na min. 3 godziny do lodówki.
Krok 5 - Wielkanoc: Galaretki z jajem, groszkiem i łososiem foto
Gotowe galaretki wyjmujemy z kokilek i podajemy z Kremowym chrzanem Smak.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jejkuchnia

16.03.2018 15:59
Piękne! :)

Paulina33

13.03.2016 12:48
Galaretka wspaniała. W tym roku ją wypróbuje :)

Klausia

31.03.2015 13:47
w moim guście :)

Monika-twin

30.03.2015 13:09
super galaretka.

[email protected]

27.03.2015 11:10
niektórzy z dorad ców zdjęcia mają wręcz artystyczne... powinniśmy brać z nich przykład...zaczynam od siebie:)

DorotaZ

23.03.2015 18:00
Chyba się na takie skuszę:)

miodunka

23.03.2015 13:10
pięknie wyglądają

ilka01

23.03.2015 13:07
świetnie wyglądają :)

marcia7

23.03.2015 11:30
ładne i takie eleganckie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat