Wielkanoc: Zapiekany szpinak z jajkiem i plastrami wędzonego półgęska

Wielkanoc: Zapiekany szpinak z jajkiem i plastrami wędzonego półgęska

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • szpinak

    800 g
  • oliwa z oliwek

    2 łyżki
  • masło

    1 łyżka
  • szalotka

    2 szt.
  • czosnek

    2 szt.
  • jajka przepiórcze

    8 szt.
  • półgęsek wędzony

    200 g
  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • gałka muszkatołowa mielona

Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Na rozgrzanej oliwie połączonej z masłem zeszklić pokrojoną w kostkę szalotkę i rozgnieciony czosnek, a następnie dodać umyte liście szpinaku i przyprawy. Smażyć bardzo krótko, po czym zdjąć szpinak z patelni i przełożyć do 8 małych miseczek do zapiekania. Na każdą porcję delikatnie wybić po jednym jajku przepiórczym. Piec 2 minuty w temperaturze 180C. Podawać bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika z plastrami wędzonego półgęska.

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jasiek

16.04.2014 17:34
tanie i zdrowe danie

krystyna330

11.04.2014 10:57
pyszności mniam

norweska20

11.04.2014 09:37
pomysł bardzo smakowity

Paolcia

11.04.2014 09:37
nooo :0 powiem że mi się podoba chociaż za szpinakiem to ja nie przepadam... :)

Sylwia26

11.04.2014 09:03
ślinka leci

Monika-twin

11.04.2014 08:50
Szybka potrawa a taka inna-fajnie!

Magula

11.04.2014 08:32
Świetny przepis, apetycznie wyglądające danie

Noruas

10.04.2014 22:51
takie jajko jest super!

migotka28

10.04.2014 21:50
podoba mi się ten pomysł na jajeczka

Konczi

10.04.2014 21:13
musi być przepyszny, moje smaki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat