Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto snikers na ciemnym biszkopcie
Ciasto snikers na ciemnym biszkopcie składa się z 2 blatów ciemnego (kakaowego) biszkoptu, ciasta z orzechów, masy budyniowej, masy krówkowej oraz polewy czekoladowej.
Biszkopt ciemny:
Białka oddzielić od żółtek. Ubić pianę z białek na sztywno dodać cukier, następnie mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem. Wylać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika 180 st. Piec ok.30 minut. Wystudzony przekroić na dwa blaty.
Ciasto orzechowe:
Orzechy rozdrobnić -posiekać, wymieszać w naczyniu z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz z proszkiem. Z białek ubić pianę usztywnić cukrem, dać miód. Na końcu wsypać orzechy i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na dużą blachę wyłożoną papierem, wyrównać - piec ok. 35 minut w 180 st.
Masa kakaowa oraz masa budyniowa:
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, wsypać mąki i razem wymieszać. Mleko zagotować i wlać do masy jajecznej. Postawić na ogniu i ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania masy - zgęstnienia. Wystudzić. Ostudzony budyń utrzeć z masłem. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dać 2 łyżki kakao.
Masa krówkowa:
Użyj gotowe masy krówkowej lub zagotuj puszkę mleka zagęszczonego z cukrem. Puszkę trzeba gotować w garnku z wodą ok. 3 godzin.
Przełożenie ciasta:
Biszkopt ciemny - masa jasna - placek orzechowy - masa krówkowa - masa ciemna - biszkopt ciemny.
Udekorować według uznania. W tym przepisie jest to polewa czekoladowa i kawałki batonika.
Polewa czekoladowa:
Roztopić tabliczkę czekolady z masłem i śmietanką. Przestudzoną polewę wylać na ciasto
Smacznego ;)