Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowszy odcinek programu Doradca Smaku OGLĄDAJ

Ciasto Snikers

4.9
(742)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Ciasto snickers - obowiązkowe ciacho na świątecznym stole. Sprawdź przepis na ciasto snickers, który pokochali użytkownicy! Orzeszki, miód i kajmak- czy może być bardziej smakowite połączenie niż to?

Składniki:

Na ciasto:

mąka pszenna
600 gramów
cukier
0,5 szklanki
jajko
2 sztuki
żółtko jajek
2 sztuki
margaryna
200 gramów
mleko
2 łyżki
miód
3 łyżki
Soda oczyszczona Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat
cukier waniliowy
1 opakowanie
Sklep Prymat

Polewa orzechowa:

orzechy
200 gramów
margaryna
90 gramów
cukier
1 łyżka
miód
2 łyżki

Dodatkowo:

budyń śmietankowy
1 opakowanie
mąka ziemniaczana
1 łyżka
mąka pszenna
1 łyżka
cukier
4 łyżki
mleko
700 mililitrów
masa kajmakowa
1 puszka

Porada

Blacha: 30x40 cm. Budyń - standardowe opakowanie 35-40g.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Snikers

  • idealne ciasto na imprezę
  • krem na bazie budyniu
  • polewa z kajmakiem i orzechami 


Jeśli szukacie sprawdzonego przepisu na ciasto snikers, to dobrze trafiliście! Snikers, to prawdziwy hit każdej imprezy. Kajmakowy krem, prażone orzechy i delikatne ciasto - wypróbujcie tego wspaniałego przekładańca! 

 

1. Zaczynamy od przygotowania polewy orzechowej. W niewielkim garnku rozpuszczamy margarynę z cukrem i miodem. Na koniec dodajemy posiekane (jak lubicie mniej lub bardziej) posiekane orzechy. Gotujemy chwilę do rozpuszczenia cukru. Odstawiamy do przestudzenia.

2. Mąkę przesiewamy z sodą. Dodajemy posiekaną z margarynę i pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 równe części (najlepiej zważyć każdą część wagą kuchenna). Każdą część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt podsypując mąką, aby ciasto się nie kleiło. Ciasto przenosimy na papier do pieczenia i równamy ręką lub małym wałkiem.

3. 500 ml mleka zagotowujemy z dodatkiem cukru. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy budyń (bez cukru) i mąkę ziemniaczaną i pszenna. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę budyniową i ciągle gotując energicznie mieszamy. Studzimy.

4. 2 blaty pieczemy na złoty kolor około 8-12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni C. Na 3 blat nakładamy ostudzoną polewę orzechową i pieczemy około 13-15 minut. Blaty wyjmujemy i studzimy (gorące blaty mogą nam się złamać przy wyjmowaniu z formy).

5. Wykonanie całości:
Pierwszy upieczony blat smarujemy równo budyniem, przykrywamy go drugim blatem. Drugi blat smarujemy masą kajmakową i przykrywamy ostatnim blatem z orzechami.

6. Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc, aby wszystkie smaki się połączyły.

Snickers ciasto, z pewnością zasmakuje wszystkim gościom! Jeśli chcecie, żeby ciasto jeszcze bardziej przypominało w smaku znanego wszystkim snickersa, polejcie ostatnią warstwę rozpuszczoną, mleczną czekoladą! Efekt wow gwarantowany!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gosia 22.09.2025 09:19
Ciasto ma bardzo mydlany posmak. Dopiero po upieczeniu zauważyłam, że strasznie dużo sody napisaliście :/ na taką ilość mąki to nawet łyżeczki się nie daje…
Zawiedziona 25.08.2025 21:39
Zrobiłam ciasto według przepisu i niestety nie wyszło. Blaty wyszły cienkie to skutowało ich połamaniem. Dodam tylko ,że umyłam mniejszej blachy więc powinny wyjść grubsze.
Doradca Smaku 26.08.2025 16:16
Blaty mogą się łamać, jeśli są bardzo cienko rozwałkowane albo wyjmowane z blachy, gdy są jeszcze gorące. Przy mniejszej formie powinny wyjść rzeczywiście grubsze, więc być może była to kwestia wspomnianych powodów?
Lena 05.02.2025 08:35
Jestem w trakcie robienia ciasta. Wszystko dobrze, ale w przepisie podano instrukcje zrobienia budyniu ale bez masła, dlatego zaczęłam się zastanawiać czy to ma być sam budyń czy krem na bazie budyniu - czyli z masłem ;) ?
Doradca Smaku 05.02.2025 16:21
Sam budyń. :)
ile gram budyn? 23.12.2024 21:21
ilu gramowy budyn?
Doradca Smaku 24.12.2024 08:39
Standardowe opakowanie 35-40g.
pytanko 23.12.2024 21:03
dobra cofam moje pytanko, wszystkojest oki :P
pytanko 23.12.2024 20:55
700ml czy 500ml mleka do budyniu? bo są sprzeczne informacje w składnikach i przygotowaniu
Asia1992 10.12.2024 20:52
Jakie orzechy mają być włoskie ??
Doradca Smaku 11.12.2024 09:25
Można użyć wszystkich rodzajów orzechów lub jednych ulubionych - jak tylko się chce :) Najbardziej polecam mieszankę ziemnych, włoskich i laskowych/
Ewelina 23.12.2023 12:08
Przepyszne ciasto, jak zawsze u mnie w święta Bożego Narodzenia.
Ewel 22.12.2023 20:54
Dzień dobry. Budyń z cukrem czy bez ?
Sabka 28.09.2023 09:00
'Oleju' .. w sensie masła, margaryny roztopionej. Chodzi o ilość tłuszczu
Doradca Smaku 29.09.2023 10:39
Ilość tłuszczu podana w przepisie jest prawidłowa. Jeśli wyszła Ci zbyt rzadka konsystencja możesz ją dodatkowo zagęścić większą ilością orzechów.
Sabka 28.09.2023 01:09
Ilość oleju w masie na orzechy powoduje że górna warstwa pływa
Doradca Smaku 28.09.2023 06:26
W przepisie autor nie stosuje oleju.
Bbbb 15.04.2024 12:50
Ja zrobiłam zgodnie z przepisem i nic mi nie pływało a wręcz było idealne
Paulina 15.02.2023 08:26
Czy można margarynę zastąpić masłem ? Czy proporcje wtedy te same ?
Guliver 15.02.2023 22:00
Można zastąpić tą samą ilością masła.
Milena 22.12.2022 11:56
Dzień dobry. Jaka gramatura budyniu do kremu?
Krokodajl 11.12.2022 10:34
Tylko nie margaryna boszeeee
[email protected] 09.02.2025 12:11
Ja też daje maslo
Pysa6 21.11.2021 11:01
Zrobione, wyszło pyszne!
Stenka 24.09.2016 17:42
smaczne ciasto
slodkieniebo 15.01.2016 11:39
Polecam upiec :)
Wiesława1 17.11.2015 16:56
super ciacho
monikaT83 17.11.2015 08:56
Ale pyszności! Mocno orzechowe ciasto!
Jadwiga/Jaga85 16.11.2015 17:51
pyszne ciasto!
Agnieszka-87-25 16.11.2015 15:52
wyśmienite ciasto
mirosława4 16.11.2015 15:48
smaczne ciasto
Benita 16.11.2015 15:16
Wspaniałe ciasto. Robiłam kiedyś podobne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek itsnatural smak