Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Snikers
- idealne ciasto na imprezę
- krem na bazie budyniu
- polewa z kajmakiem i orzechami
Jeśli szukacie sprawdzonego przepisu na ciasto snikers, to dobrze trafiliście! Snikers, to prawdziwy hit każdej imprezy. Kajmakowy krem, prażone orzechy i delikatne ciasto - wypróbujcie tego wspaniałego przekładańca!
1. Zaczynamy od przygotowania polewy orzechowej. W niewielkim garnku rozpuszczamy margarynę z cukrem i miodem. Na koniec dodajemy posiekane (jak lubicie mniej lub bardziej) posiekane orzechy. Gotujemy chwilę do rozpuszczenia cukru. Odstawiamy do przestudzenia.
2. Mąkę przesiewamy z sodą. Dodajemy posiekaną z margarynę i pozostałe składniki. Zagniatamy ciasto i dzielimy na 3 równe części (najlepiej zważyć każdą część wagą kuchenna). Każdą część ciasta rozwałkowujemy na prostokąt podsypując mąką, aby ciasto się nie kleiło. Ciasto przenosimy na papier do pieczenia i równamy ręką lub małym wałkiem.
3. 500 ml mleka zagotowujemy z dodatkiem cukru. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy budyń (bez cukru) i mąkę ziemniaczaną i pszenna. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę budyniową i ciągle gotując energicznie mieszamy. Studzimy.
4. 2 blaty pieczemy na złoty kolor około 8-12 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni C. Na 3 blat nakładamy ostudzoną polewę orzechową i pieczemy około 13-15 minut. Blaty wyjmujemy i studzimy (gorące blaty mogą nam się złamać przy wyjmowaniu z formy).
5. Wykonanie całości:
Pierwszy upieczony blat smarujemy równo budyniem, przykrywamy go drugim blatem. Drugi blat smarujemy masą kajmakową i przykrywamy ostatnim blatem z orzechami.
6. Ciasto wkładamy do lodówki na całą noc, aby wszystkie smaki się połączyły.