Puszyste ciasto waniliowe ze śliwkami DS XVI, odc.22

odc. 22 Doradca Smaku

Puszyste ciasto waniliowe ze śliwkami DS XVI, odc.22

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Czy może być coś smaczniejszego niż puszyste, waniliowe ciasto ze śliwkami, posypane kruszonką? Jeśli podacie je z orzechami w karmelu, Wasi goście będą zachwyceni! 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • śliwki

    500 gramów
  • cukier

    100 gramów
  • jajka duże

    3 sztuki
  • Cukier ze skórką cytryny do ciast i deserów Prymat

    15 gramów
  • serek homogenizowany waniliowy

    400 gramów
  • masło roztopione

    80 mililitrów
  • mąka pszenna

    350 gramów
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • Cynamon mielony Prymat

    1/2 łyżeczki

Kruszonka

  • masło

    50 gramów
  • mąka pszenna

    60 gramów
  • cukier puder

    30 gramów
  • Goździki całe Prymat

    kilka sztuk

Orzechy w miodzie

  • orzechy włoskie

    30 gramów
  • pistacje

    30 gramów
  • migdały

    30 gramów
  • miód

    3 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Puszyste ciasto waniliowe ze śliwkami DS XVI, odc.22

Przepis na puszyste ciasto waniliowe ze śliwkami:

1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego należy odpowiednio wcześnie wyjąć je z lodówki. Zaczynamy od przygotowania śliwek. Owoce myjemy, kroimy na połówki i wyjmujemy pestki, a następnie przekładamy do miski, posypujemy cukrem i odkładamy.

2. Przygotowujemy kruszonkę. Masło kroimy na mniejsze kawałki i w misce łączymy z mąką oraz cukrem pudrem i zmiażdżonymi w moździerzu goździkami. Zagniatamy kruszonkę. Gotową kruszonkę wkładamy do lodówki.

3. Do głębokiej miski wbijamy jajka. Wsypujemy cukier ze skórką cytryny i ucieramy mikserem do chwili, aż powstanie puszysta piana. Następnie dodajemy serek homogenizowany oraz rozpuszczone masło. Ponownie miksujemy. 

4. W osobnej misce łączymy suche składniki ciasta: mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Wcześniej przygotowane składniki mokre partiami przekładamy do suchych, miksując, do uzyskania jednolitego ciasta. 

5. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Formę do ciasta o wymiarach 25cm x 25cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej przygotowaną masę. Na cieście układamy przygotowane wcześniej śliwki w cukrze i posypujemy całość kruszonką. Pieczemy przez godzinę.

6. Gdy ciasto się piecze, przygotowujemy orzechy w miodzie. Orzechy włoskie siekamy, pistacje i migdały rozdrabniamy w moździerzu. Orzechy wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię. Mieszamy, aby się nie przypaliły, do czasu aż zaczną wydzielać swój aromat. Następnie dodajemy miód, mieszamy i podgrzewamy, dopóki orzechy się nie skarmelizują.

 

Sposób podania:

Puszyste, waniliowe ciasto ze śliwkami podajemy z orzechami w miodzie.

Blaszka, w której było pieczone ciasto ma wymiar 25x25 cm.

 

Doradca Smaku
Jeśli chcemy, kruszonkę możemy też schłodzić w zamrażalniku. Wtedy zajmie to krótszy czas. Aby rozpuszczone wcześniej masło zachowało płynność, możemy miseczkę z rozpuszczonym masłem włożyć do gorącej wody.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Aśka 01.10.2022 14:37
zakalec wyjdzie żeby nie wiem co, bo w przepisie jest 500 g śliwek posypane 100 g cukru ,na filmie jest 6 śliwek lekko posypanych cukrem,to może wtedy urośnie,może też tego serka homogenizowanego jest za dużo i dlatego nie rośnie.
Kasia 27.09.2022 22:19
Z wielkim ubolewaniem dołączam do grupy zawiedzionych. Mnie również wyszedł potworny zakalec. Nie polecam tego przepisu.
Aleksandra 14.09.2022 19:55
U mnie też niestety zakalec a stosowałam się do wszystkich porad z komentarzy :(
Doradca Smaku 15.09.2022 07:57
Przykro mi z tego powodu. Czasem tak się zdarza... Nie znam powodu, może zła temperatura składników lub czas pieczenia? Przepis jest sprawdzony i ciasto jest super. Powodzenia następnym razem! pozdrawiam, Doradca Smaku
Dorota 20.08.2022 11:00
Mi też się spodobał przepis i totalna klapa - zakalec!
Jacek 07.08.2022 16:23
Przepis wydał się mega fajny ale niestety pierwszy raz wyszedł mi całkowity zakalec :/
Doradca Smaku 11.08.2022 14:06
Przykro nam z tego powodu... Zakalec mógł wyjść z powodu różnych czynników, np. niezbyt dobrze rozgrzany piekarnik, złą temperatura składników lub zbyt długie mieszanie. Mamy nadzieję, że druga próba się uda! :)
Lala 10.08.2022 21:07
To nie przepisy - tylko żenujące SHOW:(
Doradca Smaku 08.08.2022 11:29
Przykro nam z tego powodu... Zakalec mógł wyjść z powodu różnych czynników, np. niezbyt dobrze rozgrzany piekarnik, zła temperatura składników lub zbyt długie mieszanie. Mamy nadzieję, że druga próba się uda! :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat