Przepis i sposób przygotowania na: Puszyste ciasto waniliowe ze śliwkami DS XVI, odc.22
Jak zrobić puszyste ciasto ze śliwkami? Przeczytajcie dokładnie opis przygotowania i postępujcie zgodnie z zawartymi tam informacjami. Wtedy uzyskacie zamierzony efekt, delikatne ciasto, z waniliowa nutą i soczystymi śliwkami.
Jesienną porą takie ciacho to dobry pomysł na podwieczorek, deser lub na spotkanie z przyjaciółką. Do tego aromatyczne i rozgrzewająca herbata.
Przepis na puszyste ciasto waniliowe ze śliwkami:
1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego należy odpowiednio wcześnie wyjąć je z lodówki. Zaczynamy od przygotowania śliwek. Owoce myjemy, kroimy na połówki i wyjmujemy pestki, a następnie przekładamy do miski, posypujemy cukrem i odkładamy.
2. Przygotowujemy kruszonkę. Masło kroimy na mniejsze kawałki i w misce łączymy z mąką oraz cukrem pudrem i zmiażdżonymi w moździerzu goździkami. Zagniatamy kruszonkę. Gotową kruszonkę wkładamy do lodówki.
3. Do głębokiej miski wbijamy jajka. Wsypujemy cukier ze skórką cytryny i ucieramy mikserem do chwili, aż powstanie puszysta piana. Następnie dodajemy serek homogenizowany oraz rozpuszczone masło. Ponownie miksujemy.
4. W osobnej misce łączymy suche składniki ciasta: mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Wcześniej przygotowane składniki mokre partiami przekładamy do suchych, miksując, do uzyskania jednolitego ciasta.
5. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Formę do ciasta o wymiarach 25cm x 25cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej przygotowaną masę. Na cieście układamy przygotowane wcześniej śliwki w cukrze i posypujemy całość kruszonką. Pieczemy przez godzinę.
6. Gdy ciasto się piecze, przygotowujemy orzechy w miodzie. Orzechy włoskie siekamy, pistacje i migdały rozdrabniamy w moździerzu. Orzechy wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię. Mieszamy, aby się nie przypaliły, do czasu aż zaczną wydzielać swój aromat. Następnie dodajemy miód, mieszamy i podgrzewamy, dopóki orzechy się nie skarmelizują.
Sposób podania:
Puszyste, waniliowe ciasto ze śliwkami podajemy z orzechami w miodzie.
Blaszka, w której było pieczone ciasto ma wymiar 25x25 cm.