Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
śliwki
500 gramów -
cukier
100 gramów -
jajka duże
3 sztuki -
Cukier ze skórką cytryny do ciast i deserów Prymat
15 gramów -
serek homogenizowany waniliowy
400 gramów -
masło roztopione
80 mililitrów -
mąka pszenna
350 gramów -
proszek do pieczenia
2 łyżeczki -
Cynamon mielony Prymat
1/2 łyżeczki
Kruszonka
-
masło
50 gramów -
mąka pszenna
60 gramów -
cukier puder
30 gramów -
Goździki całe Prymat
kilka sztuk
Orzechy w miodzie
-
orzechy włoskie
30 gramów -
pistacje
30 gramów -
migdały
30 gramów -
miód
3 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Puszyste ciasto waniliowe ze śliwkami DS XVI, odc.22
Przepis na puszyste ciasto waniliowe ze śliwkami:
1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego należy odpowiednio wcześnie wyjąć je z lodówki. Zaczynamy od przygotowania śliwek. Owoce myjemy, kroimy na połówki i wyjmujemy pestki, a następnie przekładamy do miski, posypujemy cukrem i odkładamy.
2. Przygotowujemy kruszonkę. Masło kroimy na mniejsze kawałki i w misce łączymy z mąką oraz cukrem pudrem i zmiażdżonymi w moździerzu goździkami. Zagniatamy kruszonkę. Gotową kruszonkę wkładamy do lodówki.
3. Do głębokiej miski wbijamy jajka. Wsypujemy cukier ze skórką cytryny i ucieramy mikserem do chwili, aż powstanie puszysta piana. Następnie dodajemy serek homogenizowany oraz rozpuszczone masło. Ponownie miksujemy.
4. W osobnej misce łączymy suche składniki ciasta: mąkę, proszek do pieczenia i cynamon. Wcześniej przygotowane składniki mokre partiami przekładamy do suchych, miksując, do uzyskania jednolitego ciasta.
5. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni Celsjusza. Formę do ciasta o wymiarach 25cm x 25cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej przygotowaną masę. Na cieście układamy przygotowane wcześniej śliwki w cukrze i posypujemy całość kruszonką. Pieczemy przez godzinę.
6. Gdy ciasto się piecze, przygotowujemy orzechy w miodzie. Orzechy włoskie siekamy, pistacje i migdały rozdrabniamy w moździerzu. Orzechy wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię. Mieszamy, aby się nie przypaliły, do czasu aż zaczną wydzielać swój aromat. Następnie dodajemy miód, mieszamy i podgrzewamy, dopóki orzechy się nie skarmelizują.
Sposób podania:
Puszyste, waniliowe ciasto ze śliwkami podajemy z orzechami w miodzie.
Blaszka, w której było pieczone ciasto ma wymiar 25x25 cm.
Jeśli chcemy, kruszonkę możemy też schłodzić w zamrażalniku. Wtedy zajmie to krótszy czas. Aby rozpuszczone wcześniej masło zachowało płynność, możemy miseczkę z rozpuszczonym masłem włożyć do gorącej wody.![]()
Komentarze (5)