Przepis i sposób przygotowania na: Łosoś pieczony
Przepis na pieczonego łososia z cytryną i oliwą z oliwek to sprawdzony pomysł na pyszny obiad. Jest bardzo szybki i łatwy do przygotowania. Wystarczy 30 minut by cieszyć się wyjątkowym, delikatnym i lekko kwaśnym smakiem pieczonego łososia.
Łososia myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dzielimy na trzy części. Następnie odkrajamy 4 plasterki cytryny i z pozostałej części wyciskamy sok. Sokiem tym polewamy łososia.
Oliwę z oliwek łączymy z ulubionymi przyprawami i nacieramy tym naszego łososia. Odstawiamy go na około 1 godzinę do lodówki.
Łososia przybieramy pozostałymi kawałkami cytryny i pieczemy w wyłożonym papierem do pieczenia naczyniu, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 25 minut.
Pieczonego łososia podajemy z lekką surówką i frytkami.
Smacznego!