Pieczone udźce z kurczaka ze szparagami i dipem jogurtowo-ziołowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udziec z kurczaka

    8 szt.
  • szparagi zielone

    2 pęczki
  • oliwa

    4 łyżki
  • jogurt naturalny

    250 g (gęsty)
  • Przyprawa do kurczaka ziołowa Prymat

    3 łyżki
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • Natka pietruszki suszona Prymat

    1 łyżeczka
  • estragon

    1 łyżeczka
  • cytryna

    1/2 sztuki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pieczone udźce z kurczaka ze szparagami i dipem jogurtowo-ziołowym foto
Przygotować wszystkie składniki.
Krok 2 - Pieczone udźce z kurczaka ze szparagami i dipem jogurtowo-ziołowym foto
Udźce umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i zamarynować w przyprawie ziołowej do kurczaka połączonej z połowa oliwy. Mięso ułożyć na blasze lub w żaroodpornym naczyniu i piec ok. 15 minut w temperaturze 200°C.
Krok 3 - Pieczone udźce z kurczaka ze szparagami i dipem jogurtowo-ziołowym foto
Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki i obrać dolne części łodyg. Ułożyć na rozgrzanej patelni z drugą połową oliwy i smażyć partiami do miękkości.
Krok 4 - Pieczone udźce z kurczaka ze szparagami i dipem jogurtowo-ziołowym foto
Przygotować dip. Jogurt wymieszać z natką pietruszki, estragonem i sokiem wyciśniętym z cytryny. Doprawić do smaku solą, pieprzem i wymieszać.
Krok 5 - Pieczone udźce z kurczaka ze szparagami i dipem jogurtowo-ziołowym foto
Kurczaka ułożyć na talerzu, obok wyłożyć przygotowane szparagi i polać dipem. Danie można podawać z gotowanymi ziemniakami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
agutka94 25.04.2016 21:40
wygląda przepysznie, warto spróbować czy smakuje równie wspaniale jak wygląda :)
BOSS75 11.04.2016 23:01
musze tez sprobowac to zrobic bo wyglada rewelacyjnie :)
Zdzisław 18.06.2014 17:05
dla mnie smaczna potrawa na talerzu
gosia561 18.06.2014 15:14
dzieło sztuki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat