Doradca Smaku odc. 1: Ravioli z łososiem i szpinakiem

odc. 1 Doradca Smaku

Doradca Smaku odc. 1: Ravioli z łososiem i szpinakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    130 g
  • semolina

    100 g
  • jajka

    2 szt.
  • masło

    50 g
  • łosoś

    150 g
  • szpinak

    100 g
  • mleko

    1/2 l
  • oliwa

  • papryka słodka

  • oregano

  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku odc. 1: Ravioli z łososiem i szpinakiem foto
Na początku przygotowujemy sos beszamel. Należy pamiętać, iż do przygotowania beszamelu trzeba wziąć dokładnie równą ilości masła i mąki. Na patelni rozpuszczamy 30 g masła i dodajemy taką samą ilość mąki i mieszamy. Przekładany do miseczki, następnie do tego samego garnka wlewamy niecałe pół litra mleka. Gdy mleko się zagotuje dodajemy wcześniej przygotowane masło z mąką, odrobinę soli oraz gałkę muszkatołową i mieszamy energicznie, aż sos zgęstnieje. Przelewamy do miseczki i odstawiamy na później.
Krok 2 - Doradca Smaku odc. 1: Ravioli z łososiem i szpinakiem foto
Jeżeli jest taka potrzeba oddzielamy łososia od skóry.
Krok 3 - Doradca Smaku odc. 1: Ravioli z łososiem i szpinakiem foto
Kroimy na małe kawałki, aby szybciej się smażył.
Krok 4 - Doradca Smaku odc. 1: Ravioli z łososiem i szpinakiem foto
Na niezbyt mocno rozgrzaną patelnię rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy łososia. Solimy i smażymy cały czas mieszając. Gdy łosoś jest jeszcze lekko różowy przekładamy go z patelni i zostawiamy do wystygnięcia.
Krok 5 - Doradca Smaku odc. 1: Ravioli z łososiem i szpinakiem foto
Na mocno rozgrzanej patelni smażymy szpinak. Usmażony szpinak odsączamy na sitku aby farsz nie był zbyt tłusty.
Krok 6 - Doradca Smaku odc. 1: Ravioli z łososiem i szpinakiem foto
Ze 130 g mąki, 2 jajek, 100 g semoliny, odrobiny oliwy z oliwek i łyżeczki soli przygotowujemy ciasto.
Krok 7 - Doradca Smaku odc. 1: Ravioli z łososiem i szpinakiem foto
Następnie przygotowujemy farsz. Do łososia dodajemy, oregano paprykę słodką i sos beszamel.
Krok 8 - Doradca Smaku odc. 1: Ravioli z łososiem i szpinakiem foto
Nakładamy na rozwałkowane ciasto...
Krok 9 - Doradca Smaku odc. 1: Ravioli z łososiem i szpinakiem foto
...i formujemy ravioli. Oprószamy mąką i wystawiany do lodówki na kilka minut.
Krok 10 - Doradca Smaku odc. 1: Ravioli z łososiem i szpinakiem foto
Do gotującej osolonej wody wrzucamy ravioli. Gotujemy al dente przez około 3-4 minuty.
Krok 11 - Doradca Smaku odc. 1: Ravioli z łososiem i szpinakiem foto
Bon apetit.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat