Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku odc. 1: Ravioli z łososiem i szpinakiem

5.0
(71)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Szukacie pomysłu na obiad z włoską nutą? Wypróbujcie przepis na smaczne ravioli z łososiem i szpinakiem. Smacznego! 

Składniki:

mąka pszenna 130 gramów
semolina 100 gramów
jajko 2 sztuki
masło 50 gramów
łosoś 150 gramów
szpinak 100 gramów
mleko 1/2 litra
oliwa do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku
oregano do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku odc. 1: Ravioli z łososiem i szpinakiem

Kroki postępowania

1

Na początku przygotowujemy sos beszamel. Należy pamiętać, iż do przygotowania beszamelu trzeba wziąć dokładnie równą ilości masła i mąki. Na patelni rozpuszczamy 30 g masła, dodajemy taką samą ilość mąki i mieszamy.

Przekładamy do miseczki, następnie do tego samego garnka wlewamy niecałe pół litra mleka. Gdy mleko się zagotuje dodajemy wcześniej przygotowane masło z mąką, odrobinę soli oraz gałkę muszkatołową i mieszamy energicznie, aż sos zgęstnieje. Przelewamy do miseczki i odstawiamy na później.

Krok 1 - Doradca Smaku odc. 1: Ravioli z łososiem i szpinakiem foto
2

Jeżeli jest taka potrzeba, oddzielamy łososia od skóry.

Krok 2 - Doradca Smaku odc. 1: Ravioli z łososiem i szpinakiem foto
3
Kroimy na małe kawałki, aby szybciej się smażył.
Krok 3 - Doradca Smaku odc. 1: Ravioli z łososiem i szpinakiem foto
4

Na niezbyt mocno rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy łososia. Solimy i smażymy cały czas mieszając. Gdy łosoś jest jeszcze lekko różowy przekładamy go z patelni i zostawiamy do wystygnięcia. 

Krok 4 - Doradca Smaku odc. 1: Ravioli z łososiem i szpinakiem foto
5

Na mocno rozgrzanej patelni smażymy szpinak. Podsmażony szpinak odsączamy na sitku, aby farsz nie był zbyt tłusty.

Krok 5 - Doradca Smaku odc. 1: Ravioli z łososiem i szpinakiem foto
6

Przygotowujemy ciasto ze 130 g mąki, 2 jajek, 100 g semoliny, odrobiny oliwy z oliwek i łyżeczki soli.

Krok 6 - Doradca Smaku odc. 1: Ravioli z łososiem i szpinakiem foto
7

Następnie przygotowujemy farsz. Do łososia dodajemy oregano paprykę słodką i sos beszamel.

Krok 7 - Doradca Smaku odc. 1: Ravioli z łososiem i szpinakiem foto
8

Nakładamy na rozwałkowane ciasto..

Krok 8 - Doradca Smaku odc. 1: Ravioli z łososiem i szpinakiem foto
9
...i formujemy ravioli. Oprószamy mąką i wystawiany do lodówki na kilka minut.
Krok 9 - Doradca Smaku odc. 1: Ravioli z łososiem i szpinakiem foto
10

Do gotującej, osolonej wody wrzucamy ravioli. Gotujemy al dente przez około 3-4 minuty.

Krok 10 - Doradca Smaku odc. 1: Ravioli z łososiem i szpinakiem foto
11

Smacznego.

Krok 11 - Doradca Smaku odc. 1: Ravioli z łososiem i szpinakiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak