Doradca Smaku odc. 1: Ravioli z łososiem i szpinakiem

odc. 1 Doradca Smaku

Doradca Smaku odc. 1: Ravioli z łososiem i szpinakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Szukacie pomysłu na obiad z włoską nutą? Wypróbujcie przepis na smaczne ravioli z łososiem i szpinakiem. Smacznego! 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    130 gramów
  • semolina

    100 gramów
  • jajko

    2 sztuki
  • masło

    50 gramów
  • łosoś

    150 gramów
  • szpinak

    100 gramów
  • mleko

    1/2 litra
  • oliwa

    do smaku
  • Papryka słodka mielona Prymat

    do smaku
  • oregano

    do smaku
  • sól

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Doradca Smaku odc. 1: Ravioli z łososiem i szpinakiem

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku odc. 1: Ravioli z łososiem i szpinakiem foto

Na początku przygotowujemy sos beszamel. Należy pamiętać, iż do przygotowania beszamelu trzeba wziąć dokładnie równą ilości masła i mąki. Na patelni rozpuszczamy 30 g masła, dodajemy taką samą ilość mąki i mieszamy.

Przekładamy do miseczki, następnie do tego samego garnka wlewamy niecałe pół litra mleka. Gdy mleko się zagotuje dodajemy wcześniej przygotowane masło z mąką, odrobinę soli oraz gałkę muszkatołową i mieszamy energicznie, aż sos zgęstnieje. Przelewamy do miseczki i odstawiamy na później.

Krok 2 - Doradca Smaku odc. 1: Ravioli z łososiem i szpinakiem foto

Jeżeli jest taka potrzeba, oddzielamy łososia od skóry.

Krok 3 - Doradca Smaku odc. 1: Ravioli z łososiem i szpinakiem foto
Kroimy na małe kawałki, aby szybciej się smażył.
Krok 4 - Doradca Smaku odc. 1: Ravioli z łososiem i szpinakiem foto

Na niezbyt mocno rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy łososia. Solimy i smażymy cały czas mieszając. Gdy łosoś jest jeszcze lekko różowy przekładamy go z patelni i zostawiamy do wystygnięcia. 

Krok 5 - Doradca Smaku odc. 1: Ravioli z łososiem i szpinakiem foto

Na mocno rozgrzanej patelni smażymy szpinak. Podsmażony szpinak odsączamy na sitku, aby farsz nie był zbyt tłusty.

Krok 6 - Doradca Smaku odc. 1: Ravioli z łososiem i szpinakiem foto

Przygotowujemy ciasto ze 130 g mąki, 2 jajek, 100 g semoliny, odrobiny oliwy z oliwek i łyżeczki soli.

Krok 7 - Doradca Smaku odc. 1: Ravioli z łososiem i szpinakiem foto

Następnie przygotowujemy farsz. Do łososia dodajemy oregano paprykę słodką i sos beszamel.

Krok 8 - Doradca Smaku odc. 1: Ravioli z łososiem i szpinakiem foto

Nakładamy na rozwałkowane ciasto..

Krok 9 - Doradca Smaku odc. 1: Ravioli z łososiem i szpinakiem foto
...i formujemy ravioli. Oprószamy mąką i wystawiany do lodówki na kilka minut.
Krok 10 - Doradca Smaku odc. 1: Ravioli z łososiem i szpinakiem foto

Do gotującej, osolonej wody wrzucamy ravioli. Gotujemy al dente przez około 3-4 minuty.

Krok 11 - Doradca Smaku odc. 1: Ravioli z łososiem i szpinakiem foto

Smacznego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat