Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku odc. 1: Ravioli z łososiem i szpinakiem
Kroki postępowania
Na początku przygotowujemy sos beszamel. Należy pamiętać, iż do przygotowania beszamelu trzeba wziąć dokładnie równą ilości masła i mąki. Na patelni rozpuszczamy 30 g masła, dodajemy taką samą ilość mąki i mieszamy.
Przekładamy do miseczki, następnie do tego samego garnka wlewamy niecałe pół litra mleka. Gdy mleko się zagotuje dodajemy wcześniej przygotowane masło z mąką, odrobinę soli oraz gałkę muszkatołową i mieszamy energicznie, aż sos zgęstnieje. Przelewamy do miseczki i odstawiamy na później.
Jeżeli jest taka potrzeba, oddzielamy łososia od skóry.
Na niezbyt mocno rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy łososia. Solimy i smażymy cały czas mieszając. Gdy łosoś jest jeszcze lekko różowy przekładamy go z patelni i zostawiamy do wystygnięcia.
Na mocno rozgrzanej patelni smażymy szpinak. Podsmażony szpinak odsączamy na sitku, aby farsz nie był zbyt tłusty.
Przygotowujemy ciasto ze 130 g mąki, 2 jajek, 100 g semoliny, odrobiny oliwy z oliwek i łyżeczki soli.
Następnie przygotowujemy farsz. Do łososia dodajemy oregano paprykę słodką i sos beszamel.
Nakładamy na rozwałkowane ciasto..
Do gotującej, osolonej wody wrzucamy ravioli. Gotujemy al dente przez około 3-4 minuty.
Smacznego.