Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku, odc. 34: Filet z sandacza na parze z warzywami julienne

5.0
(27)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z sandacza 300 g
marchewka 1 szt.
por 1 szt.
cukinia 1 szt.
pomidor 1 szt.
bazylia świeża
Kminek mielony Prymat
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat
Imbir mielony Prymat
oliwa
sos sojowy jasny 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku, odc. 34: Filet z sandacza na parze z warzywami julienne

Kroki postępowania

1
Warzywa (cukinię, pora i marchewkę) kroimy w kawałki ok. 5 cm długości, a następnie te kawałki kroimy w cieniuteńkie paseczki (julienne).
Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 34: Filet z sandacza na parze z warzywami julienne foto
2
Na patelnię wylewamy wodę i doprawiamy ją solą, kminkiem, imbirem oraz szczyptą przyprawy do ryb i czekamy aż się zagotuje. Do zagotowanej wody wrzucamy marchewkę, po 2-3 minutach dorzucamy pora. Odczekujemy kilka minut i dodajemy cukinię. Gdy woda prawie całkowicie odparuje i cukinia będzie miękka nasze warzywa są gotowe.
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 34: Filet z sandacza na parze z warzywami julienne foto
3
Następnie przygotowujemy patelnię do gotowania na parze. Wlewamy na nią wodę, którą doprawiamy solą, imbirem i przyprawą do ryb. Nakładamy kratkę i pokrywkę. Oczywiście danie można przygotować także w urządzeniu do gotowania na parze.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 34: Filet z sandacza na parze z warzywami julienne foto
4
Z obranego pomidora odkrawamy miąższ pozbywając się nasion. Miąższ kroimy w drobną kostkę.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 34: Filet z sandacza na parze z warzywami julienne foto
5
Wrzucamy go do miseczki, skrapiamy oliwą z oliwek i jasnym sosem sojowym. Dwa liście bazylii szatkujemy i dodajemy do miseczki. Wszystko mieszamy.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 34: Filet z sandacza na parze z warzywami julienne foto
6
Filety z sandacza kroimy na dwie połowy i przyprawiamy solą. Gdy woda w patelni już paruje, układamy je na kratce skórą do dołu. Gotujemy na parze od 6 do 10 minut w zależności od grubości filetów.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 34: Filet z sandacza na parze z warzywami julienne foto
7
Gdy są już gotowe układamy je na talerzu, na nie wykładamy pomidorową mieszankę z miseczki, a obok warzywa julienne.
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 34: Filet z sandacza na parze z warzywami julienne foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak