Doradca Smaku, odc. 34: Filet z sandacza na parze z warzywami julienne

odc. 34 Doradca Smaku

Doradca Smaku, odc. 34: Filet z sandacza na parze z warzywami julienne

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filet z sandacza

    300 g
  • marchewka

    1 szt.
  • por

    1 szt.
  • cukinia

    1 szt.
  • pomidor

    1 szt.
  • bazylia świeża

  • kminek mielony

  • przyprawa do ryb

  • imbir mielony

  • oliwa

  • sos sojowy jasny

    1 łyżka
  • sól morska

  • pieprz czarny mielony

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Doradca Smaku, odc. 34: Filet z sandacza na parze z warzywami julienne foto
Warzywa (cukinię, pora i marchewkę) kroimy w kawałki ok. 5 cm długości, a następnie te kawałki kroimy w cieniuteńkie paseczki (julienne).
Krok 2 - Doradca Smaku, odc. 34: Filet z sandacza na parze z warzywami julienne foto
Na patelnię wylewamy wodę i doprawiamy ją solą, kminkiem, imbirem oraz szczyptą przyprawy do ryb i czekamy aż się zagotuje. Do zagotowanej wody wrzucamy marchewkę, po 2-3 minutach dorzucamy pora. Odczekujemy kilka minut i dodajemy cukinię. Gdy woda prawie całkowicie odparuje i cukinia będzie miękka nasze warzywa są gotowe.
Krok 3 - Doradca Smaku, odc. 34: Filet z sandacza na parze z warzywami julienne foto
Następnie przygotowujemy patelnię do gotowania na parze. Wlewamy na nią wodę, którą doprawiamy solą, imbirem i przyprawą do ryb. Nakładamy kratkę i pokrywkę. Oczywiście danie można przygotować także w urządzeniu do gotowania na parze.
Krok 4 - Doradca Smaku, odc. 34: Filet z sandacza na parze z warzywami julienne foto
Z obranego pomidora odkrawamy miąższ pozbywając się nasion. Miąższ kroimy w drobną kostkę.
Krok 5 - Doradca Smaku, odc. 34: Filet z sandacza na parze z warzywami julienne foto
Wrzucamy go do miseczki, skrapiamy oliwą z oliwek i jasnym sosem sojowym. Dwa liście bazylii szatkujemy i dodajemy do miseczki. Wszystko mieszamy.
Krok 6 - Doradca Smaku, odc. 34: Filet z sandacza na parze z warzywami julienne foto
Filety z sandacza kroimy na dwie połowy i przyprawiamy solą. Gdy woda w patelni już paruje, układamy je na kratce skórą do dołu. Gotujemy na parze od 6 do 10 minut w zależności od grubości filetów.
Krok 7 - Doradca Smaku, odc. 34: Filet z sandacza na parze z warzywami julienne foto
Gdy są już gotowe układamy je na talerzu, na nie wykładamy pomidorową mieszankę z miseczki, a obok warzywa julienne.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat