Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łopatka z szynkowara

5.0
(131)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Wysokiej jakości, wyśmienite wędliny możesz łatwo przygotować sam w domu! Wystarczy, że masz szynkowar. To bardzo proste w obsłudze urządzenie pozwoli Ci m.in. na przygotowanie soczystej i aromatycznej łopatki z szynkowara.

Składniki:

łopatka wieprzowa 900 g
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 1 lyzeczka
Pieprz biały mielony Prymat 0,5 lyzeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1 lyzeczka
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Owoc jałowca cały Prymat 1 lyzeczka
ziele angielskie 3 kulki

Przepis i sposób przygotowania na: Łopatka z szynkowara

Szynkowar to urządzenie kuchenne, które pozwoli Ci łatwo przygotować dowolne mięso: wieprzowe, wołowe czy drobiowe. Zachęca do eksperymentowania w kuchni i próbowania nowych smaków. Sam proces peklowania oraz parzenia szynki w szynkowarze trwa kilka dni, ale jest bardzo prosty. 

Z tego przepisu dowiesz się krok po kroku jak przygotować łopatkę z szynkowara m.in.

  • jak zrobić zalewę do peklowania łopatki wieprzowej?
  • jak używać szynkowara?
  • kiedy i ile czasu należy trzymać mięso w lodówce?
  • jak parzyć łopatkę wieprzową w szynkowarze?

Kroki postępowania

1
Do moździerza wsypać ziele i jałowiec, dodać liść laurowy.
Krok 1 - Łopatka z szynkowara foto
2
Wyspać sól peklującą i utrzeć całość. Dodać pieprz, paprykę i wymieszać.
Krok 2 - Łopatka z szynkowara foto
3

Mięso umyć dokładnie, usunąć zbędny tłuszcz i błony, osuszyć.

Krok 3 - Łopatka z szynkowara foto
4
Natrzeć mięso przygotowaną mieszanką.
Krok 4 - Łopatka z szynkowara foto
5

Do szynkowara wsunąć woreczek (wytrzymały na wysoką temperaturę) włożyć mięso, zamknąć szynkowar, wstawić na co najmniej dobę do lodówki.

Krok 5 - Łopatka z szynkowara foto
6

Po tym czasie szynkowar wstawić do garnka z wodą, doprowadzić do temperatury 90 stopni i parzyć około 90 minut. wyjąć, wstawić do garnka z zimną wodą, po wystudzeniu wstawić na całą noc do lodówki.

Krok 6 - Łopatka z szynkowara foto

Łopatka z szynkowara będzie znakomicie smakować z pieczywem na śniadanie czy kolację. Możesz też sięgnąć po inne przepisy. Zobacz jak zrobić w szynkowarze szynkę, mielonkę i schab

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 27.10.2014 17:16
pyszna taka domowa wędlina
adelajda 27.10.2014 16:46
lubię takie wędlinki
Mniam 27.10.2014 11:39
Smaczna domowa wędlinka. Nie ma sobie równych.
Róża1 27.10.2014 11:36
zdrowa , bez konserwantów :-) , domowa najlepsza:-) , zabieram przepis , bo mam szynkowar :-)
w mojej kuchni 27.10.2014 11:21
domowe najlepsze
Sroczka 27.10.2014 11:00
Ależ ta wędlinka musiała być pyszna.
Wafelek2601 27.10.2014 10:50
Wygląda przepysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak