Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Miodowo-imbirowe żeberka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Miodowo-imbirowe żeberka pieczone z  czosnkiem, imbirem, świeżym chili, miodem i sosem sojowym. Świetnie smakują z frytkami stekowymi i piklami, albo pieczonym ziemniakiem z sosem czosnkowym.

Składniki:

żeberka wieprzowe
500 g
ząbek czosnku
1
imbir
2 cm
biały ocet winny
40 ml
miód
1 łyżka
sos sojowy jasny
100 ml
Papryka słodka mielona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
ziele angielskie
3 ziarna
Sklep Prymat
Majeranek suszony Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
zielona cebulka

Porada

Kiedy żeberka będą miękkie, a mięso będzie odchodzić od kości, to znak, że są gotowe.

Przepis i sposób przygotowania na: Miodowo-imbirowe żeberka

Żeberka umyj, oczyść z błon i zbędnego tłuszczu oraz pokrój na mniejsze kawałki.

Do naczynia żaroodpornego dodaj pokrojony czosnek, imbir, świeże chili, ocet z białego wina, miód i sos sojowy.

Całość mieszaj do momentu, aż miód całkowicie się rozpuści. Następnie dodaj suszoną słodką paprykę, ziele angielskie i majeranek.

Natrzyj żeberka przygotowaną marynatą i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 90 minut. Przygotowane żeberka posyp zieloną cebulką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ili 15.11.2024 10:48
pytanie zeberka piec pod przykryciem nie marnować wszescniej?
Doradca Smaku 18.11.2024 09:46
Można potrzymać w marynacie przez kilka godzin, pieczemy bez przykrycia
Bożena Matuszczyk 06.02.2018 14:35
Ulubiona potrawa mojego męża ,zabieram przepis.;)
Jagódka17
Jagódka17 05.02.2018 20:22
Bardzo apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak