Miodowo-imbirowe żeberka

Miodowo-imbirowe żeberka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Miodowo-imbirowe żeberka pieczone z  czosnkiem, imbirem, świeżym chili, miodem i sosem sojowym. Świetnie smakują z frytkami stekowymi i piklami, albo pieczonym ziemniakiem z sosem czosnkowym.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żeberka wieprzowe

    500 g
  • ząbek czosnku

    1
  • imbir

    2 cm
  • biały ocet winny

    40 ml
  • miód

    1 łyżka
  • sos sojowy jasny

    100 ml
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • ziele angielskie

    3 ziarna
  • Majeranek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • zielona cebulka

Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Miodowo-imbirowe żeberka

Żeberka umyj, oczyść z błon i zbędnego tłuszczu oraz pokrój na mniejsze kawałki.

Do naczynia żaroodpornego dodaj pokrojony czosnek, imbir, świeże chili, ocet z białego wina, miód i sos sojowy.

Całość mieszaj do momentu, aż miód całkowicie się rozpuści. Następnie dodaj suszoną słodką paprykę, ziele angielskie i majeranek.

Natrzyj żeberka przygotowaną marynatą i piecz w temperaturze 180 stopni przez około 90 minut. Przygotowane żeberka posyp zieloną cebulką.

Doradca Smaku
Kiedy żeberka będą miękkie, a mięso będzie odchodzić od kości, to znak, że są gotowe.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Bożena Matuszczyk 06.02.2018 14:35
Ulubiona potrawa mojego męża ,zabieram przepis.;)
Jagódka17 05.02.2018 20:22
Bardzo apetyczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat