Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Co na obiad: Biała kiełbasa wg Piotra Ogińskiego

5.0
(18)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Oto jak zrobić pyszną, domową, białą kiełbasę doprawioną gorczycą, majerankiem, pieprzem białym i ziołowym oraz specjalną solą peklową. Taka biała kiełbasa nada się idealnie jako dodatek do żurku.

Składniki:

Biała kiełbasa:

łopatka wieprzowa
1 kg
wołowina
0.5 kg
Gorczyca biała cała Prymat
1 łyżka
czosnek
2 ząbki
majeranek
2 łyżki
Sklep Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
1 łyżeczka
Pieprz ziołowy mielony Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat
6 łyżeczek
Sklep Prymat
woda
150 ml
jelita wieprzowe

Bangers & mash:

kiełbasa biała
2 sztuki
cebula biała
1 szt.
purée ziemniaczane
200 g
sos gravy
150 ml
tymianek świeży
rozmaryn świeży
olej

Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Biała kiełbasa wg Piotra Ogińskiego

Mięso wraz z czosnkiem dwukrotnie mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Do zmielonego mięsa dodajemy przyprawy oraz wodę i dokładnie macerujemy, po czym odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.

Po tym czasie na tulejkę do nadziewania kiełbas nakładamy jelito, które na końcu skręcamy i napełniamy mięsem formując kiełbaski.

Gotowe kiełbaski smażymy pod przykryciem ok. 10 minut, dodajemy cebulę i smażymy kolejne 5 minut. Gdy kiełbaski są gotowe, zalewamy całość sosem gravy
i podajemy wraz z puree ziemniaczanym oraz świeżymi ziołami.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak