Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
Biała kiełbasa:
-
łopatka wieprzowa
1 kg -
wołowina
0.5 kg -
Gorczyca biała cała Prymat
1 łyżka -
czosnek
2 ząbki -
majeranek
2 łyżki -
Pieprz biały mielony Prymat
1 łyżeczka -
Pieprz ziołowy mielony Prymat
2 łyżeczki -
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat
6 łyżeczek -
woda
150 ml -
jelita wieprzowe
Bangers & mash:
-
kiełbasa biała
2 sztuki -
cebula biała
1 szt. -
purée ziemniaczane
200 g -
sos gravy
150 ml -
tymianek świeży
-
rozmaryn świeży
-
olej
Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: Biała kiełbasa wg Piotra Ogińskiego
Mięso wraz z czosnkiem dwukrotnie mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Do zmielonego mięsa dodajemy przyprawy oraz wodę i dokładnie macerujemy, po czym odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie na tulejkę do nadziewania kiełbas nakładamy jelito, które na końcu skręcamy i napełniamy mięsem formując kiełbaski.
Gotowe kiełbaski smażymy pod przykryciem ok. 10 minut, dodajemy cebulę i smażymy kolejne 5 minut. Gdy kiełbaski są gotowe, zalewamy całość sosem gravy
i podajemy wraz z puree ziemniaczanym oraz świeżymi ziołami.
Smacznego!
Komentarze (0)