Co na obiad: Biała kiełbasa wg Piotra Ogińskiego

Co na obiad: Biała kiełbasa wg Piotra Ogińskiego

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Oto jak zrobić pyszną, domową, białą kiełbasę doprawioną gorczycą, majerankiem, pieprzem białym i ziołowym oraz specjalną solą peklową. Taka biała kiełbasa nada się idealnie jako dodatek do żurku.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

Biała kiełbasa:

  • łopatka wieprzowa

    1 kg
  • wołowina

    0.5 kg
  • Gorczyca biała cała Prymat

    1 łyżka
  • czosnek

    2 ząbki
  • majeranek

    2 łyżki
  • Pieprz biały mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz ziołowy mielony Prymat

    2 łyżeczki
  • Sól peklowa drobnoziarnista Prymat

    6 łyżeczek
  • woda

    150 ml
  • jelita wieprzowe

Bangers & mash:

  • kiełbasa biała

    2 sztuki
  • cebula biała

    1 szt.
  • purée ziemniaczane

    200 g
  • sos gravy

    150 ml
  • tymianek świeży

  • rozmaryn świeży

  • olej

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Co na obiad: Biała kiełbasa wg Piotra Ogińskiego

Mięso wraz z czosnkiem dwukrotnie mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Do zmielonego mięsa dodajemy przyprawy oraz wodę i dokładnie macerujemy, po czym odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.

Po tym czasie na tulejkę do nadziewania kiełbas nakładamy jelito, które na końcu skręcamy i napełniamy mięsem formując kiełbaski.

Gotowe kiełbaski smażymy pod przykryciem ok. 10 minut, dodajemy cebulę i smażymy kolejne 5 minut. Gdy kiełbaski są gotowe, zalewamy całość sosem gravy
i podajemy wraz z puree ziemniaczanym oraz świeżymi ziołami.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat