Przepis i sposób przygotowania na: Szynka z szynkowara
Szynka z szynkowara wychodzi soczysta, bardzo aromatyczna i dobrze zakonserwowana, dzięki czemu rodzina może dłużej cieszyć się jej wspaniałym smakiem. Przygotowanie domowej wędliny w szynkowarze nie jest trudne, ale wymaga nieco cierpliwości.
Z tego przepisu dowiesz się jak zrobić szynkę z szynkowara, m.in.
- jak przygotować mięso?
- jak używać szynkowara?
- jak długo trwa przygotowanie szynki w szynkowarze?
Kroki postępowania
Mięso oczyścić ze zbędnych błon. Pokroić w cienkie plastry. Rozbić każdy plaster tłuczkiem. Wszystkie przyprawy, razem z rozgniecionym czosnkiem, wymieszać z wodą. Przelać do miski.
Mięso wkładać do zalewy porcjami i dobrze wymieszać, tak jak byśmy robili mielone.

Do szynkowara włożyć woreczek foliowy i wkładać mięso, dobrze je ubijając. Można sobie pomóc drewnianą łyżką.
Szynkowar zamknąć i odstawić w chłodne miejsce na 2 doby.
Po tym czasie, wkładamy szynkowar do wody i parzymy w temperaturze około 80 stopni C przez 140 minut. Wody powinno być około 2 cm poniżej górnego brzegu szynkowara.
Po tym okresie wyjmujemy szynkowar z wody, schładzamy pod zimną wodą i odstawiamy na 12 godzin.

Wreszcie mamy swoją szynkę!
