Szynka z szynkowara

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka bez kości

    1,2 kg
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    4 łyżeczki
  • sól

    1,5 łyżeczki
  • Sól peklowa drobnoziarnista Prymat

    2 łyżeczki
  • cukier

    1 łyżeczka
  • kolendra mielona

    1 łyżeczka
  • ząbki czosnku

    2 szy
  • woda

    150 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Szynka z szynkowara foto
Mięso, oczyścić ze zbędnych błon. Pokroić w cienkie plastry. Rozbić każdy plaster tłuczkiem. Wszystkie przyprawy, razem z rozgniecionym czosnkiem, wymieszać z wodą. Przelać do miski.
Mięso wkładać do zalewy porcjami i dobrze wymieszać, tak jak byśmy robili mielone.
Krok 2 - Szynka z szynkowara foto
Do szynkowara włożyć woreczek foliowy i wkładać mięso, dobrze je ubijając. Można sobie pomóc drewnianą łyżką. Szynkowar zamknąć i odstawić w chłodne miejsce na 2 doby. Po tym czasie, wkładamy szynkowar do wody i parzymy w temperaturze około 80 oC 140 minut. Wody powinno być około 2 cm poniżej górnego brzegu szynkowara. Po tym okresie z wody wyjmujemy szynkowar, schładzamy pod zimną wodą i odstawiamy na 12 godzin.
Krok 3 - Szynka z szynkowara foto
No i wreszcie mamy swoją szynkę.
Christopher
Następny raz zamiast z łopatki, zrobię z szynki wieprzowej.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IZABELA29 20.11.2014 07:25
Oj kupisz taką wędlinką
Mama niejadka 18.11.2014 19:00
Świetna, widać że bez chemii i zdrowa
mysza75 18.11.2014 11:34
jaka fajna szyneczka taką bym zjadła
Alex_M 17.11.2014 22:21
świetna wędlinka :) cieszę się, że nie żałujesz zakupu :)
gabrysia123 17.11.2014 19:16
Na pewno ma dobry smak i zapach.
Aleksandra/Olcia 17.11.2014 18:45
domowa najlepsza
anemon 17.11.2014 16:53
Wspaniały kawałek mięsa przygotowałeś.
IwonaDD 17.11.2014 16:44
wspaniała!!!!!!!!!!!!
Janina 17.11.2014 16:42
Marzył mi się taki szynkowar i teraz już wiem, że muszę kupić. Pyszna szyneczka;)
Grazyna0211 17.11.2014 15:50
ha ha właśnie wydobyłam z mojego szynkowara podobną pachnącą szyneczkę moja pierwsza i udana tak samo jak Twoja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat